Hoogteprofiel beklimming Passo Gavia

De Gavia moet concurreren met de Stelvio die hemelsbreed op een steenworp afstand ligt. Qua bekendheid delft deze col duidelijk het onderspit, maar de Gavia moet je zeker ook gedaan hebben als je in de buurt zit. De klim is mooi, je begint tussen mooie groene alpenweides en dennenbossen om in het echte hooggebergte te eindigen met fantastisch uitzicht op vele hoge toppen om je heen. En het grootste voordeel ten opzichte van de Stelvio, het is hier relatief rustig. 

De Gavia is beroemd en berucht. De Gavia heeft deze beruchte status zeker gekregen dankzij de Giro D'Italie, want bijna elke keer als deze col erin zat vochten de wielrenners zich een weg omhoog tussen meters hoge muren van sneeuw. Maar ook midden in de zomer zal je hier op de col vaak nog sneeuw zien liggen. Dat samen met het gegeven dat de weg af en toe meer op een mountainbikepad lijkt maakt deze klim berucht. Een avontuur is het zeker.

De klim van de Gavia is niet te missen en goed aangegeven. De echte klim start in Ponte di LEgno, maar het is zeker aan te raden om te beginnen in het doprje Edolo, dan heb je een lekkere en mooie opwarmer naar de voet van de klim. Eenmaal in Ponte di Legno begint het redelijk rustig, een stukje klimmen, een stukje dalen, niet al te warm want de weg loopt langs een riviertje. Goed om even de benen los te draaien.

Vanaf Sant Apollonia gaat het goed los. In een aantal haarspeldbochten loopt de weg steil omhoog. Eerst tussen de bomen die wat beschutting geven maar daarna door groene en steile alpenweides. Na deze serie haarspeldbochten loopt de weg vrij steil door de flank van de berg door. Om slechts aan het einde van de klim nog een paar bochten te maken. Een paar kilometer voor de top moet je door een zeer donkere tunnel met erg matig wegdek. Reflecterende kleding en (beter nog) een lampje verhogen de veiligheid hier enorm. Na de tunnel loopt het slechte wegdek door tot aan de vaak besneeuwde col.

33 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Passo Gavia


Ranglijst

#3 van 14 rondom Lombardije

#7 van 24 in Italiaanse Alpen

#7 van 25 in Italië

#23 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Passo Gavia? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Ruud op 03 september 2019 om 22:22

3 sept 2019. De Gavia vandaag gereden vanaf Edolo. Dus bijna 2000 hoogte meters. Terug richting Edolo helaas sterke tegenwind. Is een hele mooie coll. In het middenstuk zitten hele stukken 13% die je niet terug vind in het grafiekje omdat er daarna meestal een stukje 7% zit. Laatste stuk wordt er niet makkelijker door de slechte weg. In de tunnel was het niet alleen behoorlijk fris, maar ook donker. Ik had alleen achter een lampje zodat motor rijders me in elk geval konden zien maar zelf kon ik de kuilen en gaten niet zien. Dit maakt het best een pittige klim. Gavia vanaf Bormio is nog dicht, dus geen rondje mogelijk. Stelvio vanuit Bormio is nu overigens ook dicht

Paul op 27 augustus 2019 om 09:31

De Gavia is sinds ca 18 augustus (kan ook iets eerder zijn gebeurd) afgesloten!! Er zijn enorme rotsblokken op het wegdek terecht gekomen en de weg en ook een brug zijn zwaar beschadigd. Oorzaak ervan is de grote hoeveelheid sneeuw nog in mei, en de hitte vlak erna I juni, die alles onstabiel heeft gemaakt. Vorige week was niet bekend hoelang de afsluiting nog zal duren, maar vanwege de grootte van de schade zal de afsluiting nog wel even blijven.

Ties op 27 augustus 2019 om 07:36

Wij zijn 24 augustus de Gavia afgedaald richting Bormio en hebben in Santa Caterina de fietstaxi gepakt. Kost een beetje maar je krijgt er wel een avontuur voor terug. De klim zelf moet je zeker eens doen, schitterend landschap en vrij weinig verkeer. Zorg wel voor goede verlichting want de tunnel is donker, je ziet echt geen hand voor ogen. Als je hier alleen zit zonder verlichting kun je afstappen en als een blinde het eind van de tunnel zoeken. Na de tunnel is het wegdek niet meer zo denderend maar dat wordt verbloemd door de uitzichten.

Martin op 26 augustus 2019 om 16:07

Wilden gisteren de Gavia doen vanuit Bormio maar moesten na 6km terug. Blijkt er op 20 augustus een enorm rotsblok op de weg te zijn gevallen. Blijft voorlopig nog wel dicht. Informeer dus even goed voordat je hem wil gaan doen.

Martin op 26 augustus 2019 om 08:04

Wilden gisteren de Gavia doen vanuit Bormio maar moesten na 6km terug. Blijkt er op 20 augustus een enorm rotsblok op de weg te zijn gevallen. Blijft voorlopig nog wel dicht. Informeer dus even goed voordat je hem wil gaan doen.

Christopher op 19 september 2018 om 23:04

Afgelopen zaterdag aansluitend aan de Mortirolo (vanuit Grosio) de Gavia vanuit Ponte di Legno bedwongen. Zwaar, vergelijkbaar met de Stelvio (Prato) met matig, slecht en soms miserabel wegdek, zeker na de tunnel. Deze zaterdag was het druk, heel druk met motoren en 3x de leeggelopen autoRAI die me vooral tegemoet kwamen. De afdaling naar Bormio is, met name in het laatste stuk heerlijk!

Edwin op 19 juni 2018 om 22:20

Afgelopen maandag beklommen. Heerlijk rustig tussen de bomen omhoog trappen. Geen irritante motoren die om het hardst naar boven willen, en weer terug. Niet heel zwaar en lang genoeg om goed in je ritme te komen. Vrijdag en zaterdag al de Stelvio 2x en de Mortirolo gedaan, maar dit was mijn favoriet. Afdaling naar Bormio is heerlijk, zeker het laatste stuk. Verder af en toe opletten voor een bellende koe. :-)

Thomas op 17 januari 2017 om 16:00

In 2004 en 2005 gereden vanaf Peio (via Passo Tonale en Ponte di Legno). Klim is zwaar maar schitterend. Het fysieke afzien wordt mogelijk gemaakt door de waanzinnige omgeving met bos, steile alpenweides en sneeuw. Wegdek is in de laatste kilometers slecht, maar niet erg storend. Zo mooi als de klim was, zo vreselijk vond ik de afdaling (naar Ponte di Legno). Steil, smal, krappe bochten, diepe afgrond en dat wegdek... Maar ik zou hem zo nog een keer doen! Qua verkeer trouwens goed. Vrijwel geen autoverkeer. Op mooie dagen wel wat motorrijders, maar lang niet zoveel als op de Stevio.

Jurgen op 14 december 2016 om 12:08

Mooie klim! Vooral in de laatste kilometers slecht wegdek, maar zolang je naar boven fietst maakt dat niet zoveel uit! ;-)

Hubert op 21 september 2016 om 10:30

Klim gedaan in de regen. Beetje Gavia weer dus. Om warm te rijden de Passo del Tonale gefietst vanaf de voet van de Gavia is deze circa 8 km. Weg is op bepaalde delen, vooral de laatste km tot de top zeer slecht. Ook in de Galleria (tunnel) is de weg heel slecht. zelfs met een lampje zie je weinig. Rustig afdalen door het tunneltje is een aanrader ivm gaten in de weg. De rest van de afdaling is ook gevaarlijk, als je een bocht mist lig je honderd meter lager. Opletten dus. Een klim die ik zwaarder vond dan de Stelvio en ook veel mooier. Het is er niet zo druk en je hebt er niet het circus bovenop. Alleen een restaurant waar je wat souveniers kunt kopen en je een stempel kunt krijgen als aandenken. Op de top staat ook een monument voor Johan van der Velde (de man van de Gavia), als aandenken aan de heroïsche Gaviarit van 1988, die gewonnen is door Breukink. Als je het verhaal kent krijg je er als het ook slecht weer is zeker moraal van.

Erik op 15 juli 2016 om 23:13

15 juli 2016 beklommen. Wegdek wastot de tunnel prima! Wat een pittige klim is dit! Voltooid met een gemiddelde van 10 kmh. Rustige weg, prachtige omgeving! Een snijdende wind zorgde voor een verkleumende afdaling. Heerlijke dag gehad!

Fopduik op 10 juli 2015 om 15:36

Van de grote 3 (Stelvio, Gavia, Mortirolo) vond ik deze het zwaarst. de zware accenten liggen in het bos en op het eind. Vooral het stuk van de tunnel en de kilometer daarna had ik het heel zwaar. Het was zo donker in de tunnel dat ik mn coördinatie helemaal kwijt was, ik begon te slingeren en kreeg mn fiets bijna niet meer recht. Eenmaal uit de tunnel ging de weg nog even zeer stijl omhoog! Met de top weer in zicht ging het beter en de beloning was een heerlijk bord pasta in het gezellige restaurantje op de top. (neem cash mee als je daar wat wil kopen hebben ook leuke (fiets)kleding.)

jef verdonck op 30 november 2013 om 18:12

heb hem beklommen juli 2012 vanuit bormio toch bijna 26km klimmen met vooral op 6km van den top zeer steile stukken bij best heftig, en de weg was er heel smal soms leek het op een mountainbikepad maar da maakte hem ook zo speciaal de gavia, ik vond hem spannender dan den stelvio gewoon anders als ge in bormio logeert moet ge hem ook zeker gedaan hebben staat in mijn top zes jef verdonck belgie tht