Hoogteprofiel beklimming Col du Galibier vanaf de Lautaret

De Galibier is een grote, een hele grote naam. De zijde van de Col de Lautaret is de makkelijke en korte zijde, alhoewel je moet eerst de Lautaret op. En, niet de minste-geringste wielrenners hebben zich op deze zijde van de Galibier helemaal opgeblazen. Denk ook terug aan de Tour ettape waar Evans in zijn eentje, met zijn mijnwerkersgezicht, de achterstand naar Andy Schleck helemaal terug reed. Dat kan natuurlijk niet als de beklimming niet steil en zwaar is. De beklimming van de Galibier is kort maar krachtig. In vergelijking met de Maurienne zijde is deze beklimming bijna eenvoudig te noemen maar dat zegt misschien meer over hoe zwaar de andere zijde is.

Vanaf de col de Lautaret verlaat je de doorgaande route nationaal. Door een groene Alpenweides maakt de weg een aantal flinke en lange bochten. Het is meteen steil, maar het uitzicht op de reusachtige bergtoppen van het Oisans massief maakt veel goed. Als je tenminste de kracht hebt om ernaar te kijken.

Als de weg de andere kant op draait verandert het uitzicht meteen, van ijzige en hoge Alpen toppen lijk je bijna in de Dolomieten te rijden. Rode en oranje rotswanden en laag in het dal de stad Briançon. Met dit uitzicht zou je bijna vergeten dat je een zware col aan het klimmen bent. Het wordt dan ook even wat minder steil en als je eenmaal het dal van de col zelf indraait valt de wind die in het begin van de klim je vaak parten speelt helemaal weg.

De weg slingert langs de rotswand, verwacht hier geen haarspeld bochten. Eenmaal over een soort van bruggetje, diep in het dal gaat het weer echt steil omhoog. Je draait weer om een berg heen en dan zie je opeens het einde van de klim voor je. De laatste twee bochten zijn zo steil dat je niet de eerste zal zijn die zich afvraagt of dat de weg echt wel is. De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat is op de Galibier zeker zo. Dat je op de top een fantastisch uitzicht hebt zal je de eerste minuten na aankomst een worst wezen.

De Col du Galibier is de scheidslijn tussen de koelere Savoie en de Zuidelijke Hautes Alpes. Dit betekent dat het op de col vaak ijzig koud kan zijn zelfs als het aan de Lautaret zijde nog lekker weer is. ook kan slecht weer opeens opkomen. Hou hier met je kleding rekening mee.

18 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#18 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#103 van 155 in Franse Alpen

#177 van 346 in Frankrijk

#214 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Galibier vanaf de Lautaret? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Richard op 06 augustus 2017 om 21:41

Vandaag heb ik de rit gemaakt vanaf Bourgd Oisans en heb erg genoten. Verlichting in de tunnels is aan te raden iig om gezien te worden. De hele rit gaat tot ca7-8% en de laatste 1,5km naar de Galibier was wel steil maar te doen.(10-12%)

Janet op 24 juli 2016 om 08:28

Ik heb deze klim vaunit Bourg d'Oisans opgefietst. In totaal zo'n 47 kilometer klimmen. Het stuk naar de Lautaret toe vond ik erg lang, maar goed te doen. Wel wil ik iedereen adviseren lampjes mee te nemen voor in de tunnels. Vanwege het afsluiten van de tunnel bij Lac du Chambon is er een nieuwe weg aan de zuidkant van het meer aangelegd. Hiervoor moet je een klein stukje Les Deux Alpes op. Dan wijst het zich vanzelf. Eenmaal op de top van de Lautaret vond ik de klim naar de Galibier goed te doen. Alleen het laatste stuk (1.5 kilometer) is echt even doorbijten.

Stefan op 13 oktober 2015 om 21:36

Ik had de Lauteret eerst in 2en gedaan ivm overnachting. Het aanblik naar de Galibier toe is beangstigend maar ik vond eenmaal op deze klim de moeilijkheid reuze meevallen! Zelfs met de 25kg bepakking was het goed te doen. Alleen heb ik tot aan de tunnel kunnen rijden want de echte top was afgesloten helaas.

Sandra op 14 mei 2015 om 09:22

Deze klim is natuurlijk veel makkelijker dan vanaf de andere zijde. Maar wie de Galibier opklimt vanuit Bourg d'Oisans of helemaal vanuit Briançon krijgt een aardige beklimming voorgeschoteld die niet onderschat moet worden. Mentaal zijn die lange halen (ipv haarspeldbochten) erg zwaar vind ik.