Hoogteprofiel beklimming Fortuinberg

Wie spreekt over die ‘vreselijke beklimmingen’ in de Vlaamse Ardennen heeft het zelden over de Fortuinberg of zijn broertje de Kanarieberg. Deze beklimmingen bij Ronse steken scoren meer klimpunten dan Koppenberg of de Muur, maar zijn wel netjes geasfalteerd.

Met een gemiddeld percentage van ruim 9% over ruim een kilometer is dit een echte krachtpatser. Korte stukken raken regelmatig de 20% aan, het wisselende klimtempo maakt het een echt topper. Bovendien is de beklimming een esthetisch pareltje.

De start van de beklimming is niet gemakkelijk te vinden voor degene die onbekend is in de regio. Pak op de N48 (Ninovestraat) van Ronse richting Brakel na de Citroën-dealer de tweede straat links; de IJsmolenstraat. De beklimming start bij de tweede afslag links, aangegeven met Fortuinberg. Vrijwel meteen gaan de percentages tot over de 10%. Bij de volgende splitsing links aanhouden.

Onder het genot van een prachtig uitzicht aan de rechterkant klimt de smalle weg flink door. Probeer bij het bereiken van het dorpje even achterom te kijken, een prachtig landschap strekt zich achter je rug uit. Na het dorpje sla je op de splitsing rechtsaf. De weg zit hier regelmatig onder een dikke laag blubber, goed opletten waar je fiets dus.

Door de prachtige Bosrede slinger je onder soms moordende hellingshoeken naar boven. Ingegraven tussen wallen klim je door een sprookjesbos naar de top van de beklimming. Voor wie het moeilijk heeft lijkt er geen einde aan dit laatste stuk te komen.

20 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#3 van 72 rondom Oudenaarde & Geraardsbergen

#3 van 72 in Vlaamse Ardennen

#108 van 293 in België

#484 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Fortuinberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Hans Brouwer op 14 mei 2014 om 19:19

Éen van de mooiste beklimmingen naar het Muziekbos maar met 22 voor en 32 achter hoeft het niet zwaar te zijn.