Hoogteprofiel beklimming Fiertelmeers

De Fiertelmeers scoort de meeste klimpunten van alle beklimmingen in de Vlaamse Ardennen. Net als de Riekestraat is dit een beklimming aan de zuidzijde van de Hotondberg. De Fiertelmeers scoort vooral veel punten door het extreem steile laatste stuk over een smalle weg door een privébos. 200 meter land is de weg gemiddeld 19% steil. Ongekend voor de regio. Het laatste stuk van de weg is nuet geasfalteerd en er erg slecht aan toe. Tijdens natte omstandigheden zeker af te raden, bij beter weer zullen ook veel wielrenners uit angst voor een lekke band het laatste stuk links laten liggen.

De start van de beklimming is redelijk gemakkelijk te vinden. Volg in Ronse de doorgaandeweg richting Oudernaarde (Kruisstraat). Bij het beschilderde huis met wielrenners aan de linkerkant van de weg schuin linksaf slaan. Dit is al de Fiertelmeers, volg deze tot een splitsing en dan linksaf. Direct wordt de weg smaller. Na enkele honderden meters begint de beklimming.

In het begin klimt het goed geasfalteerde weggetje verzinkt tussen deze luxe buitenwijk van Ronse. Maar het wordt steiler en steiler. Zodra je de laatste huizen achter je laat wordt de weg smaller. Officiëel is dit privéterrein van een textielgigant uit Ronse. Zodra je de eerste bomen bereikt is buigen of breken. De komende 300 meter zit het absolute zwaartepunt van de klim, regelmatig gaat de teller over de 20% aan. Maar net voor de top wordt het iets makkelijker.

26 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#1 van 72 rondom Oudenaarde & Geraardsbergen

#1 van 72 in Vlaamse Ardennen

#34 van 293 in België

#387 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Fiertelmeers? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Franck op 23 november 2019 om 17:44

Correctie: ik bedoelde de laatste 350 m.

Franck op 23 november 2019 om 17:42

Alexander: in de Cotacol tellen de laatste 450 m van de Fiertelmeersch niet mee voor de punten. Ze lagen toen (ze liggen nog eigenlijk…) in te slechte staat voor een gewone racefiets met smalle banden. Bovendien is het de West-Kemmelberg, niet de Muur, de enige Vlaamse klim die opgenomen is in de Top 150 van Cotacol (nl. 136de, met 183 punten).

Franck op 23 november 2019 om 17:39

Alexander: in de Cotacol tellen de laatste 450 m van de Fiertelmeersch niet mee voor de punten. Ze lagen toen (ze liggen nog eigenlijk…) in te slechte staat voor een gewone racefiets met smalle banden. Bovendien is het de West-Kemmelberg, niet de Muur, de enige Vlaamse klim die opgenomen is in de Top 150 van Cotacol (nl. 136de, met 183 punten).

Alexander op 07 mei 2019 om 23:53

Wat mij een raadsel in waarom deze site Fiertelmeers als zwaarste Vlaamse klim noemt, terwijl in de Cotacol lijst de Muur de enige Vlaamse klim is in de Top 100 van Belgische beklimmingen? Terwijl ik toch meen gelezen te hebben dat men beide uitgaat van dezelfde meetmethode. Of is Klimtijd misschien vergeten het wegdek van de Muur extra punten toe te kennen?

Robin op 24 april 2019 om 11:53

De meeste "Ardense klim" van Vlaanderen en mijn favoriete trainingshelling. Dat steile laatste stuk door het bos voelt niet aan als 19% en de weg ligt er doorgaans hard bij, De kasseien van de Koppenberg zijn een pak problematischer dan het onverhard stukje Fiertelmeers. Lastig, maar geen monsterklim.

Tom op 09 juli 2018 om 21:06

Afgelopen week gedaan. Vond hem eigenlijk wel meevallen. Lang niet zo zwaar als de Muur van Huy waar hij boven staat in het klassement. Ook het onverharde stuk vond ik wel meevallen. Beetje slecht asfalt met opgevulde gaten en een beetje teveel zand. Leuk om afgestreept te hebben, maar hij hoeft niet heel nodig opnieuw.

JB op 26 september 2017 om 09:52

Heb hem deze zomer gedaan. Geweldige ervaring! Laatste stuk in het bos ligt er inderdaad niet al te best bij, maar gewoon een keer proberen! Je krijgt er geen spijt van.

VDJ op 23 augustus 2017 om 15:57

Onmenselijk lastig. Niet aan te raden( slecht wegdek, geen mooie weg). Zou deze helling persoonlijk zelf schrappen van deze lijst... (dit is meer iets voor met een MTB) Veel mooier alternatief is inderdaad om via kappel naar de riekestraat te rijden.

Sam op 18 mei 2017 om 13:01

Rustig blijven op het asfalt, zwaartepunt ligt in bos. Goed berijdbaar als het niet nat ligt. Iets minder druk en 25C banden (of dikker uiteraard) helpen ook al heel veel. Wie een verzet heeft waarmee hij boven kan op koppenberg, muur of paterberg, moet dat hier ook kunnen.

MTABike op 04 september 2014 om 10:58

Onnoemelijk zwaar. Laatste stuk is meestal wel onberijdbaar met een racefiets. Best is om voor het bos links af te slaan richting kapel en de koppeling te maken met de Riekestraat.