Hoogteprofiel beklimming Entre les Aygues

Laten we het maar meteen duidelijk stellen, als je bang bent om je duizenden euro kostende carbonfiets te beschadigen of als je absoluut niet houdt van slechte wegen dan moet je deze klim links laten liggen. Maar als een los steentje je niet bang maakt, en je gek bent op extreem steil klimmen door ongekende natuurschoon dan zit je hier goed. entre les aygues is een van de mooiste en zwaarste beklimmingen boven Vallouise een aanrader. Zeker in combinatie met Puy Aillaud.

De klim begint niet al te moeilijk in Vallouise (vers water op het dorpspleintje onder de kerk). Bijna twee kilometer tot aan het gehuchtje Villard (vers water in de fontein net na een erg mooi chalet vol met geraniums. Toit hier is de weg goed. Maar eenmaal door het dorpje heen gereden wordt het allemaal wat minder aangenaam. De weg wordt slechter. Let op gaten in het wegdek. Als de weg vals plat naar beneden loopt. 

Als de weg eenmaal beneden is begint de werkelijke klim. Je rijdt over redelijk asfalt wat af en toe wordt onderbroken door betonnen geleiders voor rivieren (die na onweersbuien en in het voorjaar graag buiten hun oevers treden) al meteen redelijk steil omhoog.  Het wordt alleen nog maar steiler. Als je eenmaal bij de haarspeldbochten aankomt is het voor veel fietsers harken. Stukjes die goed tegen de 15 % aan zitten maken deze klim zwaar. Maar wees gerust je wordt weer minder steil.

Na de eerste echt steile passage voelt het even minder steil. Totdat je op vals plat naar een kerkje toe fietst. Geniet hier van de omgeving en rust even uit, want de laatste keiharde muur volgt. Je rijdt steil omhoog langs een schuimende rivier aan je linkerhand en een puinhelling aan je rechterhand. Vechten om boven te komen. Eenmaal boven deze muur is het afgelopen, je rijdt nog een kilometer die bijna vlak lijkt naar de parkeerplaats wat de einde van de weg is. De afdaling gaat via dezelfde kant als de klim, en rijd voorzichtig de weg is slecht en je hebt weinig overzicht.

26 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#10 van 23 rondom Briançon

#104 van 155 in Franse Alpen

#178 van 346 in Frankrijk

#215 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Entre les Aygues? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Camiel op 26 augustus 2017 om 11:01

Super mooi, echt een aanrader. En laat je niet afschrikken door bovenstaande omschrijving van het wegdek. Het is allemaal waar maar het grootste deel is prima en als je verder een beetje oplet moet het ook met een duur carbonfietsje best goed komen. Omdat het geen doorgaande weg is waan je je echt alleen in de bergen!