Hoogteprofiel beklimming Col de la Croix-de-Fer

De beklimming van de Col de la Croix-de-Fer is 28 kilometer lang en overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.8% een hoogteverschil van 1337 meter. De klim ligt in de sector Bourg d'Oisans in de Franse Alpen, Frankrijk. Met o.a. een steilste stuk van 9.3% scoort deze beklimming 1083 klimpunten.

26 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#6 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#27 van 155 in Franse Alpen

#43 van 346 in Frankrijk

#61 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de la Croix-de-Fer? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Guido op 23 september 2019 om 15:06

Het profiel doet vermoeden dat de klim niet zo zwaar is. Dat klopt echter niet. De klim is lang, erg onregelmatig en uitschieters tot 12%. Erg mooi om te doen

Ronald op 02 augustus 2019 om 20:23

Zware klim. Persoonlijk vond ik deze zwaarder dan de Alpe d'Huez. Je rijdt wel in een schitterende omgeving. Je komt langs de Lac de Verney en Lac de Grand Maison. Verder alpenweides, schapen, geiten, koeien met bel en heel veel watervalletjes en watervallen. Erg mooie beklimming, maar langen zwaar. Vooral twee keer een afdaling tijdens je klim haalt je uit je ritme (en bij het dalen ook!). Bij splitsing naar de Glandon kun je even rusten, maar eigenlijk moet je je dan nog even de laatste twee kilometer boos maken en op de top van Croix-de-Fer lekker een terrasje pakken. Aanrader voor een mooie rustige rit.

Hans Kuppens op 24 september 2018 om 18:23

Een prachtige klim. Onregelmatigheid maakt hem zwaar. Je krijgt een afdaling en gelijk een steil stuk van 12%+. Wegdek is goed en heel rustig. De omgeving is geweldig. Je komt ook voorbij Col du Glandon om even mee te pakken. De klim behoort tot een van mijn mooiste klimcolletjes, gezien omgeving en rust. Dus aanrader.

Kees sciedam op 09 september 2018 om 09:01

Mooie klim ! De lengte maakt hem zwaar .door de wat minder steile stukjes kan je even de druk van de benen laten ,het was genieten!

Dirk op 16 augustus 2018 om 17:53

Fantastische klim! Deed niet eens pijn. Af en toe 30% omhoog maar das genieten!!!

Bart op 25 juli 2018 om 18:08

Volgens de beschrijving makkelijker dan Alpe d'Huez. In mijn optiek onjuist. Veel onregelmatiger, dus veel lastiger om het goede ritme te vinden. Maximale steilte is groter dan de Alpe, en dan is deze klim ook nog eens een stuk langer... De afdaling is stukken beter te doen want veel minder in de beugels vanwege wéér een haarspeldbocht. En stukken rustiger vergeleken met de Alpe.

Angelo op 14 juli 2018 om 22:07

Vorige week 2x beklommen (eerste keer volledig, 2 dagen later tijdens de Marmotte richting de Glandon). Dit is een van de beklimmingen waar een hoogteprofiel per 2 km totaal geen nut heeft, maar wat een mooie klim en geweldige omgeving. Een zonnetje op het stuwmeer richting de top zorgt voor een extra euforisch gevoel. Een van mijn mooiste beklimmingen.

Johan-Paul op 12 juli 2018 om 21:16

Mooie beklimming. Heb deze gedaan vanuit Allemont. Dus mag je gelijk het stuwmeer beklimmen. Daarna is het een aantal kilometer vlak. In het bos begint de eerste flinke stijging, 8 tot 10%, dit is zeker een kilometer of 6 tot 8. En hier ook geen bordjes meer om de kilometer. In het plaatsje River de Allemont wordt het even vlakker, na het dorpje gaat het zelfs even met 12% naar beneden met een aantal haarspeldbochten. Hierna krijg je weer een flinke stijging van 6 tot 8 kilometer, zeg maar tot het grote stuwmeer. Daarna wordt het wat vlakker, en zie je de col ook voor je liggen, prachtig uitzicht. Vergeet 2,5 km voor de col niet even links af te slaan naar de Col de Glandon, naar een paar honderd meter sta je op de col, toch leuk voor de foto. De laatste 2,5 km naar de Col de Croix de Fer gaat met 3 tot 5%, dus dat is wel lekker. Kortom een mooie beklimming, mooie omgeving, en op tijd een vlakker stukje om even bij te komen.

willy de waal op 29 januari 2018 om 21:07

prachtige klim. de lengte maakt de reus zwaar. ik heb heb de klim gefietst vanuit bourg d oisans.

henk op 16 januari 2018 om 20:00

zwaarder dan de alpe, zwaarder dan de Ventoux, Zwaarder dan de bonette, allemaal volgens de statistieken veel zwaarder, maar het tegendeel wordt bewezen wanneer je deze bruut oprijd. de lengte is ondragelijk en de steile stroken maken het nog zoveel zwaarder. de gemiddeld 7% over 2 km in het profiel moet je zien als: 1 km 14% en 1km 0% EN DAT GAAT MAAR DOOR. enkel de laatste 4 kilometers zijn daadwerkelijk constant 6-7%. Maar nu lijkt het alsof dit een afrader is en een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de tour. Maar deze klim is zo ongekend mooi. het stuwmeer, de massif de ecrins in de verte. en op de top ( waar je overigens niet kunt pinnen) kun je jezelf trakteren op een colaatje of wafel. het ijzeren kruis is wel wat kleiner dan de beelden op tv je doen geloven, maar dat mag de pret niet drukken. ZEKER DOEN!!!!!!

Huub Smid op 05 oktober 2017 om 11:07

Op 28 september deze geweldig fraaie klim gedaan vanuit Allemont. Een goede warming up is wel aan te bevelen dus start bijvoorbeeld vanuit bourg d'oisans zodat je flink opgewarmd aan de klim begint. Ongemerkt begint de klim toch al vrij pittig en voorbij rivier d'allemont zit er een kleine afdaling in die zorgt voor enige verlichting. Maar je ziet tegelijkertijd in de diepte alweer het steile stuk omhoog. Voor het oog geweldig fraai maar voor de fietser toch even een moment van angst. Maar eenmaal begonnen aan het vervolg is het wel pittig maar niet zo steil als gedacht.Toch is dit middengedeelte het zwaarste stuk van de klim. Via wat haarspeldbochten kom je uiteindelijk toch bij het stuwmeer en loopt de weg in open gebied richting de top langs het meer. Links hoor je de schapen hoog in de bergen grazen en rechts zie je het meer. Geweldig uitzicht. Nog een kleine afdaling hier en dan gaat het gelijkmatig maar overzichtelijk omhoog naar de top. Vergeet niet de glandon even aan te doen, ligt een paar honderd meter voorbij de afslag. Het uitzicht boven is een verademing. Ik had geluk, het was strak blauw en kon uit de wind op het eenvoudige terras bijkomen van mijn inspanningen en genieten van alle fraaie pieken in mijn nabijheid. De afdaling is goed te doen met lange rechte en overzichtelijke stukken.

milan op 14 augustus 2017 om 20:10

Fantastische klim in het midden van de alpen! veel mooier en misschien wel zwaarder dan de Mont ventoux. Vooral het steile stuk in het begin is zwaar (wat in het profiel totaal niet te zien is) , ook mentaal want je voelt de benen al en ziet bij het bordje langs de weg dat je nog 22 km moet. op de top zijn de wafels echt heerlijk en het uitzicht bijna niet echt. Een echte aanrader!!!!!!

Kees de Jong op 29 juli 2017 om 13:51

Mooie site, ik kijk er veel op, met name naar de klimprofielen. Het klimprofiel van de Croix de Fer is wel erg optimistisch en viel in werkelijkheid tegen. Het echte profiel is ook anders, zo is er zelfs een stuk met > 13 %, bij 10-12 km. Het werkelijke profiel kan je van mij zien op Strava, gereden op 14 juli j.l. Groet Kees@cpdejong.nl Pijnacker

Jan op 22 juli 2017 om 20:38

De Croix de Fer heb ik gefietst in zomer 2016. De berg is te doen, maar een stuk zwaarder dan het profiel doet vermoeden. De borden langs de kant van de weg hebben het, volgens mij, over hogere stijgingspercentages dan het maximum dat hier genoemd wordt. Wij zijn vertrokken uit Allemond met prachtig weer (boven de 25 graden). Aangekomen op de top met regen en motsneeuw en niet warmer dan 4 graden.

DZM op 22 juni 2017 om 22:26

Wat ons betreft de mooiste klim in de regio. Deze klim heeft alles in zich. Echter is deze wel zwaarder dan het hoogteprofiel doet vermoeden. Veneinige steile stukken worden afgewisseld met korte afdalingen en vals plat in een decor om U tegen te zeggen!

Gunther op 17 februari 2017 om 00:31

Deze col is toch echt wel moeilijker dan zijn gemiddelde van 4,8% doet vermoeden en het is de enige waarop ik tijdens de beklimming ooit al een inzinking heb gekregen. Vanuit le Bourg d'Oisans begint de echte beklimming pas na het eerste stuwmeer en dan lossen steile en zachte stukken mekaar regelmatig af. Als je de minder steile stukken niet wat kalmer aan doet krijg je het nadien nog ferm lastig want je geraakt niet in je tempo door de wisselingen. De laatste 5 kilometer vanaf het tweede mooie stuwmeer vallen ook goed mee maar voelden door de inzinking precies als 10% aan. Na een diarreeken boven in de chalet (in de WC natuurlijk!) was ik terug de oude. Naar beneden kun je terug richting Le Bourg d'Oisans serieuze snelheden bergaf halen want er zitten vele lange rechte stukken in waarin je voluit kunt gaan voor de liefhebbers hiervan (zoals ik). Kwestie van uitzicht boven valt hij wel mee alhoewel er toch mooiere zijn vind ik.

Marten op 04 januari 2017 om 22:38

Verreweg de mooiste beklimming en je moet hem absoluut doen. Kilometer 6 tot 10 is serieus lastig, maar na het stukje dalen op +/- de helft gaat het echt los. Vergis je niet in de top zoals wij, het eerste hotel is niet de top. Vanaf daar is het nog 3 kilometer rechtsaf. Bovenop de top is een herberg waar je uit de wind wat kan drinken. Let op dat je contact geld bij je hebt, want je kan er niet pinnen..

Hans op 30 september 2016 om 11:26

Eind september 2016 deze beklimming gedaan. Ik heb niets toe te voegen aan onderstaande reviews. Maar als je de buurt ben om wat colletjes te beklimmen, sla deze niet over. Één van de mooiste beklimmingen.

Arnoud op 05 september 2016 om 23:08

Dacht deze even te doen na sprintje op Alp D'Huez: helemaal naar de ..... gegaan. Dit is een serieuze berg met vergelijkbare stijgingspercentages als AdH, maar een stuk langer. Kilometer 10-20 is aan de bak, er voor en er na is warming up en uitblazen..:-)

Vincent op 31 augustus 2016 om 22:29

Op 28 augustus 2016 vanuit St. Jean de Maurienne deze col beklommen. Prachtige beklimming in prachtige omgeving. Steilste deel van de klim is steiler (10 a 11%) dan het klimprofiel bovenaan deze pagina doet vermoeden. We verbleven in Le Corbier (3,3 km van La Toussiere). Gehele omgeving is schitterend om te fietsen.

Vincent op 31 augustus 2016 om 22:20

Op 28 augustus 2016 vanuit St. Jean de Maurienne deze col beklommen. Prachtige beklimming in prachtige omgeving. Steilste deel van de klim is steiler (10 a 11%) dan het klimprofiel bovenaan deze pagina doet vermoeden. We verbleven in Le Corbier (3,3 km van La Toussiere). Gehele omgeving is schitterend om te fietsen.

raymond op 31 augustus 2016 om 13:32

Toch wel de mooiste klim in de omgeving, de afwisseling van het landschap en de grote stuwmeren met hun watervallen geven deze klim een extra dimensie t.o.v. de Alpe d'Huez. Niet veel verkeer gezien, ook niet veel fietsers. Neem op de terugweg gelijk even de Glandon mee, eerste weg rechts aanhouden en je bent er.

Paul Verweij op 29 juli 2016 om 20:11

geweldige klim, maar nog even om te vermelden, tussen km 12-14 zit een stuk in van 13,5% van 1,2km als je de haakspeld bochten in korte afdaling gepasseerd bent en het riviertje oversteekt. voor de rest een lekker lopende klim.

Gerrit op 14 augustus 2015 om 19:02

Prachtige bergwereld die zich openbaart als je voorbij het Lac de Grand Maison bent. Het zwaarste stuk heb je dan wel gehad. Mooie Klim en op de weg terug ook stukken die heerlijk dalen!

Gordo op 02 december 2014 om 10:46

Fantastische beklimming. Af en toe goed zwaar maar er volgt altijd een relatief eenvoudig stuk waarop je weer bij kunt komen. Vooral laatste stuk naar de top is goed te doen. Prachtige uitzichten, echte aanrader. Let er wel op dat het weer op de top heel anders kan zijn dan in het dal waar je vandaan komt.

judith oostelbos op 17 september 2014 om 19:42

Fantastische beklimming..redelijk zwaar maar superomgeving..watervalletjes.schapen met belletjes op de toppen en een enorm mooi uitzicht! Majestic!!

Rob - Spijkenisse op 14 augustus 2014 om 15:15

Vanuit het zuiden gefietst. In het hoogteprofiel lijkt de klim makkelijker dan de werkelijkheid. Na dorpje Rivier Allemond daal je even diep en daarn volgen er twee steile kilometers omhoog van resp. 11% en 10%. Dat zijn ook de zwaarste kilometers van de klim. In 1990 was hier een enorme aardverschuiving en is de weg in 1991 omgelegd (naar beneden en weer omhoog). De oude weg is nog zichtbaar lang de berghelling. Let op bij de terugtocht dat je hiermee te maken hebt. Wel te doen, maar rekening mee houden. Verder een fantastische tocht.

Arnold Breen op 11 juli 2014 om 01:23

De Criox-de-Fer beklommen in de Alpe d'huzes week 2014. heerlijk rustig met bovenop een klein tentje waar je even kan bijkomen van een lange en pittige klim. De uitzichten zijn als zo vele klimmen: Prachtig. echt een aanrader!

haeke stephan op 10 augustus 2013 om 20:48

lange en voor ons (vriendin en mezelf) behoorlijk zware klim vanuit allemont. op het eind onszelf getrakteerd op een frisse pint. mooie uitzichten, steile stukken met een steile afdaling (ong. 2 km) na het voorbijrijden van allemont rivier. wat betekent dat op de terugweg de beentjes nog eens geteisterd worden. wel blij dat we doorgebeten hebben tot op de top. afdaling is super en meestel goed overzichtelijk. stephan en fien.