Hoogteprofiel beklimming Côte de Wanne

De Côte de Wanne wordt het meest beklommen vanuit Grand-Halleux. Maar de variant via Spineux wordt steeds bekender wat deze zit sinds een aantal jaar in Luik Bastenaken-Luik. Traditioneel is dit de plek waar de koers 'echt' begint, de plek waar de kanshebbers zich als eerste zullen laten zien.

De beklimming start direct in Grand-Halleux bij de afslag richting Wanne. Direct begint het te stijgen. Deze eerste pukkel is slechts 800 meter lang, dus wie bravoure knalt hem hier vol in. Na een korte afdaling staan we aan het begin van het echte werk.

Vergeet niet - hoe moeilijk de beklimming ook is - de komende kilometers te genieten van het prachtige landschap en de bijzondere sfeer die hier heerst. De heuvel van Wanne wil in heel veel dingen meedoen met zijn grote broers in de Alpen. Zonder dat je het door hebt begint de kleine geasfalteerde weg serieus te stijgen. Aangekomen in het prachtige gehucht Lavaux zitten al veel mensen er doorheen, maar hier begint het echte werk. Ruim 800 meter lang ligt het stijgingspercentage boven de 11% Pas als je bij het einde van de weg afslaat naar rechts heb je het idee dat je weer kunt gaan fietsen in plaats van stoempen.

Het laatste gedeelte van de beklimming ligt in het bos, op een warme dag hangt hier een heerlijke verkoelende lucht. Na de eerst afslag links beginnen de percentages fors af te nemen. Nog 500 meter en je staat op de top. Je hebt bijna 200 hoogtemeters gewonnen. Enkele honderden meters verder ligt het prachtige heuveldorpje Wanne.

33 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Côte de Wanne


Ranglijst

#4 van 52 rondom Spa & Stavelot

#6 van 121 in Ardennen

#6 van 293 in België

#326 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Côte de Wanne? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Hollander op 28 april 2019 om 14:52

Deze beklimming is gratis !

Boes Boes op 22 februari 2019 om 00:31

Heb daar laatst Tim Wellens voorbij gefietst. Hij stond stil op het steilste stuk. Was veel te hard van start gegaan. De stommerik.

Pieter op 29 oktober 2017 om 06:02

Mooie klim met mooie uitzichten. De variant uit Spineux is zelfs nog mooier en minder zwaar met regelmatige percentages, zeker als je de slechte afdaling wilt vermijden. Zit stevast in mijn wekselijke rondje van Stavelot.

Ronald K op 30 mei 2016 om 11:02

Helemaal eens met wat Yme zegt. Zeer slecht wegdek tijdens de afdaling, maar ook wel een erg mooi stuk klimmen!

Yme de Jong op 28 mei 2016 om 15:53

het wegdek is bijzonder slecht en de afdaling zou ik zondermeer gevaarlijk willen noemen

Yme de Jong op 28 mei 2016 om 15:40

het wegdek is bijzonder slecht en de afdaling zou ik zondermeer gevaarlijk willen noemen

Riny op 29 juli 2015 om 23:23

Dat eerste stuk nog in Grand- Halleux is veel steiler als in het grafiekje staat. Bovendien hoort dit gedeelte eigenlijk NIET bij de cote de Wanne. In toertochten wordt dit er ook vaak bij gerekend. Het is eigenlijk de cote de Grand- Halleux. De echte cote de Wanne begint nadat je afdaling hebt gehad. Het geheel maakt het inderdaad een "lekkere" pittige klim.

Vincent op 11 september 2014 om 22:07

Ik kwam op het steilste stuk stil te staan. Stom, veel te hard van start gegaan. Ik werd vervolgens wel voorbij gefietst door Tim Wellens van de Lotto ploeg die daar kennelijk trainde. Elk nadeel heeft dus een voordeel.

S.G. op 20 mei 2014 om 14:25

Mooie maar zeer lastige beklimming. Het lijkt niet zo stijl, maar niets is minder waar. Zoals in de omschrijving hierboven staat; als je op het einde van de weg rechts afslaat, krijg je het gevoel dat je weer kan fietsen in plaats van stoempen. Dat is werkelijk hoe het voelt. Gewoon volhouden, en probeer dan eens de afdaling naar Trois-Ponts in plaats van Stavelot (tenzij je jezelf nog meer wil pijnigen met de Stockeu). Zeer fijne afdaling, met zachte bochten, heerlijk doorgaan.