Hoogteprofiel beklimming Col d'Izoard

De Col d'Izoard hoort bij de bekende cols in de Zuid Franse Alpen. Heel wat tour-ettapes voerden over deze hoge col. Veel overwinningen zijn hier veilig gesteld maar misschien nog wel meer dromen weggevaagd. Dagelijks, rijden tientallen  wielrenners deze col omhoog. Dit kan via Briançon, de 'makkelijke zijde' of via Guillestre de moeilijke kant.

Technisch gesproken is de afslag van nabij Château Ville Vieille het begin van de col. Maar eerlijk gezegd is het begin van de klim logischer nabij het stadje van Guillestre. Ook is de klim te doen via de Col de Vars of de mooie en zeer hoge Col Agnel.

Maar goed, stel, je begint 'braaf' laag in Guillestre. De eerste meters zijn niet al te steil, maar steil genoeg om het bloed goed te laten stromen. Dit is de enige toegangsweg om in het Queyras gebergte te komen dus de wegen kunnen nogal druk zijn. Nog in de stad zelf gaat de weg redelijk steil omhoog. Totdat je in de indrukwekkende Gorges du Guil komt. Een smalle en weinig steile weg voert je hoog boven de rivier de Guil door tunnels (lampje op de fiets is niet overdreven) en langs hoge rotswanden.

Na deze smalle Gorges gaat het glooiende terrein nog even door. Je blijft langs de rivier de Guil vals plat omhoog rijden. Als je wind tegen hebt is het hier al hard werken. Nadat je weer door een zeer indrukwekkende kloof bent gereden begint het steeds serieuzer te worden. Een eerste haarspeld bocht zal er bij veel wielrenners voor zorgen dat je even uit het zadel moet.

Na de afslag vlak voor het mooie kasteel van Château Ville Vieille begint het echte werk. Het gaat meteen steil omhoog, en terwijl het richting het dorpje van Arvieux op vals plat lijkt is het alles behalve dat. Geen enkele bocht en heel steil fietsen. Voor veel wielrenners psychisch het zwaarste stuk. In dit dorpje is het trouwens mogelijk (voor de laatste keer tot aan de afdaling) om je bidons bij te vullen.

Als de weg eenmaal in haarspeldbochten overgaat, in het dorpje Brunnisard, wordt het klimmen steiler, maar vele malen aangenamer, je kunt jezelf van bocht naar bocht knokken en de bomen zorgen voor een beetje schaduw. Na 5 kilometer klimmen rond de tien procent lijkt het alsof je op de col aankomt, dit is slechts een flauwe bocht die je in het beroemde en mooie 'maanlandschap' van de Case Desserte brengt. Een korte afdaling geeft je een adempauze voor de laatste bochten, die je naar de kale en vaak koude col brengen.

Net iets onder de col aan de Briançon zijde vindt je Refuge Napoleon waar ze prima eten, en lekkere taart verkopen. Een aanrader om de broodnodig calorieën weer aan te vullen.

20 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Col d'IzoardRanglijst

#3 van 23 rondom Briançon

#23 van 155 in Franse Alpen

#38 van 346 in Frankrijk

#53 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col d'Izoard? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Ferry op 12 augustus 2019 om 16:34

Vorige week vanuit Guillestre gefietst. Mooie lange aanloop door de Gorges de Guil, licht stijgend. Na de afslag aan het werk! Mooi wegdek door diverse dorpjes waarbij het inderdaad soms niet steil lijkt maar wel degelijk 8% tot 10% stijgt. Zodra de haarspeldbochten komen rijd je even tussen de bomen. Op een gegeven moment verandert het landschap en wordt het kaler om je heen. Maar wat een prachtige omgeving nog steeds! Op de top is er de mogelijkheid om drankjes te kopen (o.a. water / cola). Ik heb daarna de afdaling gemaakt naar Briancon, mooie afdaling waar je af en toe je fiets lekker kunt laten lopen.

Bert op 09 augustus 2018 om 20:18

Afgelopen week vanuit Guillestre gedaan. Wat een prachtrit is dat.

Camiel op 26 augustus 2017 om 11:22

Ik heb 'm een paar weken geleden vanuit Guillestre gefietst. Je kunt er dan lekker inkomen door het makkelijke eerste stuk. Direct na het nemen van de afslag richting Arvieux en Col d'Izoard wordt het al wat pittiger maar ook mooier en bovendien rustiger op de weg. Leuk was dat je bij de dorpjes nog allerlei versieringen van de afgelopen tour te zien waren. Dat draagt natuurlijk bij aan een leuke sfeer! Het rechte stuk bij Arvieux en Brunissard vond ik ook het zwaarste aanvoelen. Het is wat saai en steiler dan het eruit ziet. Maar daarna word je enorm beloond door de eindklim en het landschap dat heel snel verandert in ruige bergen en echt prachtig is!

Errio op 30 mei 2016 om 15:51

Met zwaar bepakte reisfiets vanuit Briançon beklommen. Zeer fraai, viel me best mee. La Madelaine en de Galibier (beide van noord naar zuid) vond ik een stukje zwaarder! Vlak voor de top is er een gezellig cafeetje met vriendelijke ontvangst.

Eric op 10 augustus 2015 om 13:37

Vanuit Guillestre is de L'Izoard makkelijker dan vanuit Briancon, maar, Mocht je de hele weg vanuit Guillestre nemen maakt dat niet veel uit. De Boucle kan je ook in tegengestelde richting nemen. Dat betekent over het algemeen dat je vanuit Briancon de meer homogene kant klimt, zonder vlakkere stukken en aan het eind lekker tegen de wind in mag "afdalen"door de Gorge. Take your pick.

Rob op 08 augustus 2015 om 21:41

Gisteren de klim gereden vanuit Guillestre. Daarna afgedaald naar Briancon en weer terug naar de top voor de dubbel. Geweldig mooie en zware tocht! De klim vanuit Guillestre viel mee, maar met die klim in de benen viel de klim vanuit Briancon erg zwaar. Al met al erg genoten van een lange en warme dag in het zadel!

Rogier op 01 september 2014 om 09:43

Ik heb gisteren die Rampes de Freissinieres weer eens gefietst, en deze blijven pijn doen ;-) Wel een erg gave klim! Ik ga kijken of ik niet een filmpje van deze briljante klim kan maken.

Ricardo op 31 augustus 2014 om 19:08

In 2010 iets te enthousiast gestart in Guillestre, vervolgens keiharde wind op kop richting Arvieux, dus toen kwamen de haarspeldbochten als verlossing. Komende 18 september ga ik dat dus anders doen als we de boucle rijden. Op de terugweg de rampes de Freisnieres maar eens " bestormen".

GW Koenen op 14 augustus 2013 om 21:34

Deze zomer o.a. de Izoard beklommen en wat een mooie rit! Gestart in Guillestre en dus langs de Guil richting de beklimming. Echt een aanrader! Ik vond de beklimming makkelijker dan de Agnel. Heerlijk om bij de Casse Déserte even af te kunnen dalen om vervolgens de laatste kilometers te klimmen. Gezien de hitte inderdaad de bidons bijgevuld in het dorpje.