Hoogteprofiel beklimming Col du Tourmalet vanuit Luz Saint Sauveur

Weinig bochten en behoorlijk steil, zo is deze zijde van de Tourmalet in, een zin te beschrijven. Voeg daar aan toe een fantastiusch uitzicht, kuddes met schapen op en langs de weg, mooie Alpenweides en een col van naam, dan weet je: een klim die gedaan moet hebben.

De col is makkelijk te vinden, hij staat goed aangegeven en hoeft slechts de andere wielrenners te volgen die ook richting de hoogste col van de Pyreneeën vertrekken. Deze zijde is de langste zijde en de makkelijkste, alhoewel de laatste kilometer zeer steil is en na 19 kilomter doet dat pijn! Het uitzicht aan deze zijde is misschien nog wel mooier dan aan de andere kant, je hebt het idee recht op de Pic du Midi af te rijden. Gelukkig is dat niet het echte doel, want die 900 extra meters zou de klim onmogelijk maken. 

Zoals elke hoge col is het bij deze col ook opletten op het weer. Het is zomaar mogelijk dat de mussen van het dak vallen in 'Luz' en dat het op de top sneeuwt. Ondanks de 'lage' ligging in vergelijking met de allerhoogste Alpencols moet deze col worden benaderd als hooggebergte.

 

27 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#2 van 19 rondom Lourdes

#2 van 33 in Pyreneeën

#16 van 346 in Frankrijk

#24 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Tourmalet vanuit Luz Saint Sauveur? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
pitrak op 05 augustus 2019 om 15:02

Voor wie een gravel of mtb rijdt: het laatste stuk naar Pic du Midi is verbluffend mooi. Heel pittig wel, je klimt nog 600m verder op een behoorlijk steil pad, waar je continu moet laveren tussen de steenbrokken. De laatste 200hm naar de Pic du Midi kan je enkel te voet doen. Met de fiets op de schouder is dat behoorlijk lastig, maar het zicht boven is het zeker waard. De Tourmalet rij je dan best wel op reserve naar boven!

Carmelita op 11 september 2018 om 21:22

Deze col werd vanuit Luz St Saveur afgelopen maandag gedaan. Het was gelukkig niet warm; met 16 graden best koel weer. Mooie maar pittige beklimming na een aantal cols van de afgelopen dagen in de benen te hebben. Het was even de vraag of ik de laatste bocht van 13% kon op fietsen maar het lukte In de mist de top te bereiken. Ik had zware benen maar super voldaan. Helaas geen fotograven langs de weg of een certificaat in de winkel net als bij de Mont Ventoux. Na n bakkie was t tijd om af te dalen. Gave afdaling. Was wel uitkijken met de losse steentjes op de weg.

Johan-Paul op 14 september 2017 om 22:12

Prachtige beklimming. Wel pittig als mountainbiker, op een gehuurde racefiets, bij Ardiden Velos, compleet met schoenen en helm. Stukje na Bareges valt tegen, net niet op de helft. Daarna is het aftellen. Pak je rust op de kleine stukjes van 5% of in een vlakke haarspeldbocht. Vanuit Luz-Saint-Saveur gereden.

Gonnny kroon op 18 augustus 2017 om 20:23

Met de auto regelmatig gereden mooie uitzichten. Bewondering voor de wielrenners en de tour.

gordo op 11 augustus 2017 om 10:32

Fantastische klim. Zeer goed wegdek. Zorg dat je in het hoogseizoen vroeg vertrekt dan heb je geen last van auto's en motoren en heb je de berg praktisch voor je alleen. Super ervaring.

Peter op 04 augustus 2017 om 17:16

Vandaag nederig omhoog gefietst voor mijn eerste col. Zwaar en door iedereen ingehaald maar toch voldaan de top bereikt. Een erg mooie route en vond dit mooier dan de andere kant tijdens de afdaling.

Rob op 04 september 2016 om 16:58

Deze zomervakantie samen met mijn vrouw gereden als dubbel: vanuit de Camping in Luz naar de top, afgedaald naar Sainte Marie de Campan en weer terug. Dan geeft Strava 3400 hoogtemeters. 's Morgens vertrokken bij strak blauwe lucht. Tijdens de lunch in La Mongie trokken er enkele wolken over, geen aandacht aan geschonken. Onderweg tijdens de tweede klim begon het echter wat te rommelen, maar we moesten toch terug... Laatste 3 km naar de top in de stromende regen. Gelukkig aan de andere kant weer droog en afgedaald terug naar de camping. Zware dag maar echt fantastisch om te doen! De klim vanuit Luz is verreweg de mooiste van de twee.

John Zennipman op 02 augustus 2016 om 17:49

Super mooie klim en eentje die je gedaan moet hebben. Het wegdek is heel goed in tegenstelling tot wat genoemd wordt. De laatste kilometer is killing. In de rest van de klim zitten een aantal vlakkere stukken waar je even de spanning van de spieren kunt halen.

Kivits arie op 07 juli 2016 om 18:07

Geweldig mooi!!!! Maar zwaaaaar!! (90kg en niet veel ervaring) afdaling was subliem!! Soms 86 km p u ,lekker!!!!!

Hans op 06 oktober 2015 om 16:25

in aug 2015 gefietst vanuit Luz st Saveur. Begin is goed te doen. Probleem zit in het voortdurend klimmen; de weg gaat alleen maar omhoog, nergens vlak. En het venijn zit echt in de staart; de laatste 5 km gaat het nog naar de +10%m en dat is echt zwaar. Hou het weer ook goed in de gaten; ik ging van 20+ en zon naar net 8 en potdichte mist in de laatste 4km (en dat fietst niet fijn zonder licht en in de kou) , dat was ook niet wat de weerberichten lieten weten die dag! Neem dus altijd een jack mee.

Jules op 04 september 2015 om 21:16

Hoi, volgend jaar ga ik de tourmalet beklimmen, heeft iemand wat tips als beklimmingen als training in zuid limburg ofzo?

Dries op 15 augustus 2015 om 15:33

alweer 10 bijna 11 jaar geleden, eind sep 2004, 3 dagen vanuit Lourdes de mooiste toppen en deze als orgelpunt op de zondag. Dag 1 was voor Soulor en Aubisque, echt heerlijk en wat een Panorama over Cirque du Midi. Dag 2 dan Aspin en Peyresourde, alweer lekker Maar beetje sneu dat je geen volledige tour kon draaien om weer in Lourdes uit te komen. En dag 3 met Luz Ardiden als ontbijt, groot bord spaghetti in Luz Saint Sauveur en dan vlotjes de eerste helft doorkomen van Tourmalet en geloven dat het moet lukken. De laatste 4-5 km zijn keihard, heb nog diverse lijken opgeraapt ook al omdat de wolken laag kwamen en wat later de regen met bakken viel. Ik wil ze allemaal binnen de volgende 2 of 3 jaar nog eens opnieuw doen, misschien nog wel veel vroeger ! Jef heeft gelijk, de kant van La Mongie is helemaal niet zo aantrekkelijk. Gewoon puur genieten dit soort klim !

Rogier op 14 augustus 2014 om 23:29

@Max Bedankt! We hebben het natuurlijk aangepast! Je hebt helemaal gelijk!

Max op 14 augustus 2014 om 13:42

De lengte van de Tourmalet vanuit Luz-Saint-Sauveur is toch 19km en niet 10km (zoals het hoogteprofiel abusievelijk aangeeft)?!

jef verdonck belgie op 30 november 2013 om 18:24

dit is wel de mooiste kant zeker weten vanuit luz kwa natuurschoon den andere kant heb je veel skiliften hotels enz vanuit luz puur natuur , ik vond hem vanaf luz ook zwaarder het is gewoon een topper staat in mijn top drie een aanrader voor elke fietsliefhebber