Hoogteprofiel beklimming Col du Tourmalet

Vrij vertaald betekent de Tourmalet zoiets als, de verkeerde weg, de slechte omweg. Water in de mond voor journalisten. Zo ook tijdens de eerste Touretappe die over deze col voerde. Volgens de legende noemde de wielrenners de organisatoren 'moordenaars' en criminelen'. Dit was echter slechts een wielrenners, de meeste renners vonden de klim zwaar maar fantastisch. Iets wat nog steeds zo is en altijd zo zal blijven. Tot nu toe is de Tourmalet de meest gereden col in de Tour de France, 77 keer maar liefst. (2013) Dit heeft voor ons wielrenners het voordeel dat het een klinkende naam is, het nadeel dat je deze weg nooit alleen rijdt. Voor de foto op de top, reken erop dat je in de rij moet.

Het begint rustig op deze beroemde en beruchte bergcol. Net op het moment dat je denkt 'dit valt allemaal wel mee' slaat deze reus keihard toe. Want als het omhoog gaat, gaat het erg steil omhoog. Vanaf kilometer 4 tot en met de laatste kilometer is het heel erg steil en keihard werken. Vanaf La Mongie is het echt afzien.

In de eerste kilometers geven de bomen nog wat beschutting, hoe hoger je komt hoe zwaarder het wordt. Deze col, als hoogste van de Pyreneeën heeft landschappelijk een fantastisch einde. Mooie Alpenweiden en een fantastisch uitzicht van de omhoog slingerende weg. Maar de vraag is om je tijdens de lange stukken van de rond de 9 en 10 procent daar echt van kunt genieten.

Al met al een col om nooit te vergeten.

32 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#5 van 19 rondom Lourdes

#5 van 33 in Pyreneeën

#22 van 346 in Frankrijk

#32 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Tourmalet? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
paulus op 18 december 2019 om 17:54

normaal zou ik op de gestelde vraag hieronder antwoorden , 2 maar de tandwielen kunnen ook meetellen en dan heb ik het niet juist en denken jullie dat ik een robot ben.... prachtige beklimming, spijtig dat het zo lastig is om van de natuur te genieten!!!

Hayes op 24 juli 2019 om 12:11

Iconische berg. Ik deed de Tourmalet na de Aspin. Tot aan La Mongie best doenbaar, al blijft het doenbaar. Vanaf La Mongie doet alles gewoon pijn. Blik op de grond gericht en blijven ronddraaien. Zo kom je er. Genieten is er die laatste km'sn iet echt meer bij. Maar eens je boven voet aan grond zet, is het uitzicht fantastisch. Wel een jasje meenemen voor de afdaling. Het kan er fris en mistig zijn, zelfs op warme zomerdagen. In de vallei was het 28°c. Boven was het 13°c en mistig.

Erwin op 31 augustus 2018 om 10:49

Dit was de 4e berg in de Marmotte Pyreneeën. Wanneer je al veel hoogtemeters in de benen hebt, is deze berg best pittig. Vanaf het skidorp is het nog een km of 5 klimmen, daar zitten geen echt steile stukken (van meer dan 10% in) maar 8 of 9 % is dan best een uitdaging. Het gaat wel mooi en gelijkmatig omhoog. Qua uitzichten vond ik deze beklimming wat minder.

Rob op 01 augustus 2018 om 18:25

Vandaag gereden vanuit Beaudean. Vertrok in de mist een reed langzaam maar zeker de wolken uit bij de eerste haarspeldbocht, zo’n 8 km voor de top. Dat maakt toch wel wat uit die hitte op je hoofd. Rustig door stampen, had ik maar een kleiner verzet, tot la Mongie. Wat een killer dat laatste stiekem toch wat steilere stuk door Mongie tot aan de top. Koffie met taart boven als beloning. En dan de afdaling terug naar Beaudean. Prima te doen en op een paar haarspeldbochten na kan je flink door fietsen. Binnen een half uur beneden. In de mist. ????✅????????????

arts gustaaf op 27 juli 2018 om 13:41

fantastische col moet het beleefd hebben,en boven wat een uitzicht ongelooflijke ervaring

Leon De Meester op 21 juli 2017 om 20:36

Mooie Alpenweiden en een fantastisch uitzicht van de omhoog slingerende weg. Maar de vraag is om je tijdens de lange stukken van de rond de 9 en 10 procent daar echt van kunt genieten. Al met al een col om nooit te vergeten. Alpenweiden, moet dat niet zijn ... ??

Torino op 26 juni 2017 om 16:50

fantastische berg met mooi uitzicht. Het is inderdaad aansluiten op de top.

Jasper op 09 augustus 2016 om 13:58

Op 4 augustus naar boven gereden. Auto in Bagnères de Bigorre gezet. Ik begon met miezerregen, maar wist dat boven de wolken de zon scheen (check webcam van Pic du Midi). Het stuk vanaf de eerste haarspeldbocht (km 9) helemaal naar de top is het aan één stuk steil en is er geen gelegenheid om op adem te komen. Dat maakt de klim mentaal zwaar, zeker als je 'm voor het eerst doet. Vanaf net vóór La Mongie tot erna wordt het allemaal nog een stukkie steiler. Het hielp mij dat je vanaf daar de top ziet liggen. In de laatste 2 kilometer voor de top (en ook in de afdaling) zijn er meestal fotografen actief dus zorg dat je haar goed zit en nog kan glimlachen!

Jamie Verhagen op 05 augustus 2016 om 21:46

Ik ben 13 jaar en heb gisteren voor het eerst de tourmalet beklommen. Ik reedt met nog 8km voor de boeg weg bij mijn vader en heb hem op een kwartier gezet. Ben geen een keer gestopt! Vanaf La Mongie is het echt afzien vooral de haarspeldbochten die je in de binnenzijde moet nemen zijn echt zwaar. Maar eenmaal op de top is het geweldig het uitzicht op de foto! Ik heb ook de Hautacam nog gereden dat was mijn beste beklimming tot nu toe

Henk op 19 juli 2015 om 19:44

Klopt wat Cliff zegt, luz-ardiden https://www.google.nl/search?q=luz+ardiden+profile&biw=1680&bih=881&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI_OGXgd_nxgIVJS_bCh2FlwEO#imgrc=mKz_4Lv8nl1D7M: en de aubisque https://www.google.nl/search?q=luz+ardiden+profile&biw=1680&bih=881&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI_OGXgd_nxgIVJS_bCh2FlwEO#tbm=isch&q=col+d'aubisque+profile&imgrc=JLciFR3oMKcq7M: missen nog. Ik neem aan dat als de Alpen beginnen La toussuire wordt geupload?

Cliff op 17 juli 2015 om 19:42

@Rogier, komen de Col d'Aubisque en Luz-Ardiden er ook nog bij, ondanks dat ze niet in deze Tour zitten? Dat heeft me een goed overzicht over de moeilijkste cols van de Tour.

Rogier op 16 juli 2015 om 11:20

@Cliff ze komen er vandaagnog op!

Cliff op 13 juli 2015 om 12:05

Komen de profielen van de beklimmingen van deze Tour op de site. Onder andere de Col de Soudet en Plateau de Beille zie ik nog niet op de site. Verder mis is nog de Pyreneeën-col Luz-Ardiden. Ook de Cote de la Croix Neuve en La Toussuire ontbreken nog. Zouden deze toegevoegd kunnen worden aan de site? Bijvoorbaatdank.

peter op 12 juli 2015 om 12:34

woensdag zien we de tour er weer op

Bart en dirk van cuijk op 25 augustus 2014 om 20:14

Twee broers beklommen vandaag 25 augustus de machtige berg de Tourmalet,met prachtig weer en vol goede moed.Het lukte ze om in een keer zonder rustpauze de gigant te bedwingen.Bovengekomen zagen ze er zelfs nog fris uit en waren twee zeer tevreden mensen,en terecht want het is geen kleinigheidje.De trotse moeder en stiefvader volgen ze op de voet,want hebben dezelfde route ook afgelegd.Natuurlijk is het cucces ook te danken aan de goede verzorgster Wendy,klassewerk!!!!

Christien timmermans op 25 augustus 2014 om 14:36

Heb de Tourmalet beklommen samen met mijn man Jozef in 2005.Op een leeftijd van 54 en 57 jaar.Het was 14 augustus en we hadden al veel cols beklommen o.a. De aspet,aspin,peyresourde soulor en Aubisque de Hourquet,Ares en nog wat meer van die heerlijke beklimmingen.D e Tourmalet vond ik wel het zwaarste,heb moeten afzien,maar boven gekomen,heerlijk dat gevoel,je bent helemaal het vrouwtje of mannetje natuurlijk.Heerlijke sport!!!!!

26-07-2014 op 26 juli 2014 om 17:54

Vandaag de Col du Tourmalet gedaan, vanaf Bagnéres de Bigorre. Met prachtig weer en goede zin gestart. Maar hoe verder je komt, hoe zwaarder het wordt. Bij La Mongie wordt het zwaar en de laatste vier kilometer blijven even zwaar. Toch sta je nog plotseling op de top. Een aanrader! Prima asfalt en de afdaling gaat héél snel. Ik vind de Tourmalet wel iets zwaarder dan de Cormet de Roselend of Alpe d'Huez, omdat het steile werk aan het eind ligt. Voor iedereen die het gaat proberen: Bon courage! Ed, Wildervank

Frans Tollenaar op 15 juni 2014 om 23:14

Wij hebben het in 2011 met onze citroen 2CV uit 1976 gedaan. Best wel heftig, voornamelijk in de eerste versnelling langzaam omhoog.en vooral niet je remmen gebruiken bij de afdaling, dus ook in de eerste versnelling op de motor afdalen . Was regelmatig een leuke strijd tussen de fietsers en onze 2Cv

jef verdonck belgie op 30 november 2013 om 18:19

de col de tourmalet moet ge als fietser ook zeker beklommen hebben, staat ook in mijn top zes zelfs top drie, ik was ook verrast was al in de spaanse pyreneeen geweest en die vond ik helemaam niet mooi kaal en dor, maar de franse kant is heel groen zeer mooi kwa natuurschoon vond ik het zelfs mooier dan de alpen dus zeker naartoe gaan de klim zelf vanuit luz zeer mooi zwaar afwisselend laatste km steil, maar met de nodige training te doen dus den tourmalet is gewoon een topper in europa doen dus jef verdonck tht