Hoogteprofiel beklimming Col du Solude via Villard Notre Dame

Wat een col! Extreem steile stukken, volledig donkere tunnels en een matige weg qua (prima te rijden met racefiets). Alles zit in deze col om het een echt heldenverhaal te maken. De weg is uitgehakt in een enorme rotswand, wielrenners met hoogtevrees zullen het hier nog moeilijker krijgen. En iedereen die denkt er bijna te zijn zal de laatste paar honderd meter nog flink op zijn donder krijgen, 15 % om boven te komen. Een beklimming die je eerder in Italië zou verwachten dan vlak naast de strakke Alpe d'Huez.

 

20 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#4 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#22 van 155 in Franse Alpen

#37 van 346 in Frankrijk

#52 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Solude via Villard Notre Dame? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Mark op 09 september 2019 om 19:18

Dit is stiekem mijn lieveling, ik ben er tot op heden nog niet uit wat de mooiste klim is in de regio en ik heb er zat gereden, de Sarrene via route de la Roche (beklim eerste deel van de lelijke Alpe d'Huez tot aan het eerste kerkje en sla daar rechtsaf) dan door naar Mizoën en daar de Sarenne op. Of is het de Berarde? Stiekem deze want je komt alles tegen, ook qua belevenis. Hij is stijl, donkere tunnels, smal weggetje uitgehakt uit de rotsen, bossen, slecht wegdek tot totaal onverhard langs de koeien en met een gigantisch uitzicht over de vallei van Bourg d'Oisans, de Alpe d'Huez, la Roche en wat niet? Beneden tijdens je biertje bij Café de Paris zie je de weg lopen, daarboven, ben je net geweest, wat een machtig gevoel. Zoals bij veel beklimmingen, er is maar één kant die telt, en dat is van Bourg d'Oisans naar Notre Dame. Je waant jezelf zoals eerder gezecht, in de begindagen van de Tour. Onderschat deze klim niet en laat die Alpe d'Huez voortaan links liggen, hij begint gelijk stijl, echt stijl dus inrijden is geen luxe, hij blijft ook stijl, zelfs onverhard doorbikkelen over de kiezels, naast die afschuwelijke afgrond die je een gigantisch mooi uitzicht bied. Doen is een aanrader!

Barry op 14 oktober 2018 om 21:08

Afgesloten tot 9-11, maar niet in het weekend! Mooie col en flink steil af en toe, afdaling ook weer geniete

Sytse op 18 september 2018 om 10:16

Let op de weg is tot 9-11 afgesloten tussen 8 en 18 uur.. helaas

Klopp op 08 september 2018 om 11:46

Absolute aanrader. Nauwelijks verkeer. Eind augustus deze klim met vrienden gedaan. Eerste kilometers zijn steil maar geasfalteerd en heeft 4 tunnels waarvan 2 met pikdonker omdat het einde niet te zien is. Net voor het dorp Villard vlak het even af, maar na het dorp gaat de weg over in een grof grindpad. Goed begaanbaar, niet lek gereden maar oppassen voor dwarse, diepe sleuven in de weg. Het uitzicht is echter alles waard. Na +/- 2 km vlak/dalend is er een gemene punch naar de parkeerplaats/top met het mooiste uitzicht rondom Bourg-d'Oisans.

Allard op 24 mei 2018 om 17:40

Vandaag met de racefiets Solude gedaan incl doorsteek naar de andere zijde. Ik heb hoogtevrees maar gewoon netjes rechts fietsen in t begin en dan is er werkelijk niets aan het handje. Dat gravel pad als doorsteek is gewoon leuk en kan meer dan prima met een racefiets, daar hoef je geen Van der Poel voor te zijn. De tunnels zijn wel stikkedonker of een goede lamp of voor je eigen gemoedsrust gewoon 100 m op de tast lopen dan komt het goed. Want als je eenmaal de tunnels en bos achter je hebt gelaten ga je vanzelf langzamer fietsen door het adembenemende uitzicht! En dat is helemaal bovenop na t dorp alleen nog maar beter!

Henk op 05 september 2017 om 13:55

Wat een fantastische beklimming. Begint direct steil 12%. Tussen de mysterieuze tunnels, lengte tot 360m en aardedonker, wordt het wat minder steil, 8%. het laatste stuk voor Notre-Dame is steil maar met uitstekend asfalt. De doorsteek over de Col du Solude is een adembenemend schouwspel. De weg is een veredeld grindpad met 2 sporen. Het buitenste spoor is langs,letterlijk en figuurlijk, de afgrond. Ik heb het binnenste spoor genomen om risico's te vermijden. Maar wat een uitzichten en sommige stukken ook behoorlijk steil. Als je van het uitzicht wil genieten, stop dan even op een wat vlakker stuk, zodat je weer veilig in de clickpedalen kan komen. Als in de buurt bent van de Alp d'Huez, moet je deze veeeeel fraaiere col rijden. Zorg inderdaad voor goede verlichting, minimaal 400 lumen, dan kom je probleemloos door de tunnels.

Hans op 16 augustus 2017 om 16:43

Geweldige klim. Niet voor mietjes en als je boven bent een adembenemend uitzicht. Stukje onverhard bovenop naar de Ornon is niet bestemd voor mensen met hoogtevrees! Goede lamp op je fiets is een must want de tunnels zijn aarde donker. Col die je moet beklommen hebben als je in Bourg d'Oisans zit...

Jos Kuijlen op 18 augustus 2016 om 22:01

Prachtige robuuste route. Ongecultiveerd zoals je ze verwacht in de begin jaren van de vorige eeuw. De Alpe D'huez is een berg die volledig is gecultiveerd, mooie brede wegen, goed wegdek en commercieel volledig uitgebuit. De Col de Solude is een col die die past in een tour van 1903, net zo zwaar als de Alpe D'huez (zie klimtijden vergelijk; maar 2% gemakkelijker dan de Alpe D'Huez), maar heeft wel de uitstraling van een echte zware bergrit. Je voelt de magie van het wielrennen op deze berg, je ziet de renners van vroeger met hun houten velgen en hun banden om hun bovenlijf de berg oprijden. Tussen de bomen door klim je 10 km tot Villard Notre Dame met gemiddelde van minimaal 8 tot 9 %. Je passeert 3 tunnels waar licht absoluut noodzakelijk is. Verkeer is er nauwelijks, fietsers overigens ook niet. De route vanuit de richting Bourg d'Oisans richting Villard Notre Dame is aan te bevelen, omdat je dan via Villard Reymond kunt afdalen op goed wegdek. Het wegdek in zijn algemeenheid is matig geasfalteerd maar prima te doen tot Villard Notre Dame. Vanaf dat punt tot de top van de Col de Solude, is er een grintweg die eigenlijk is bedoeld voor mountainbikes, maar met een goede racefiets en banden, prima te doen. Staand klimmen is onmogelijk aangezien de achterband dan wegglipt. Vanaf de Col de Solude tot Villard Raymond ligt er een zand/grindweg zonder asfalt. Ook dit stuk is met racefiets te doen, echter een lekke band is mogelijk. De panorama beelden in het stuk tussen Villard Notre Dame en Villard Reymond zijn adembenemend. De afdaling vanuit Reymond, richting La Pallud is prima te doen. Samenvattend, de Col de Solude is een echte kuitenbijter, waar de mannen van de jongens worden gescheiden. Het is een onderbelichte Col en hij verdient meer aandacht. Indien je in de regio Rhone-Alpes vertoeft, moet je deze Col absoluut gedaan hebben.

Cast op 05 juli 2016 om 13:12

Dit is zeker een aanrader! Tot aan Villard Notre Dame is het prima fietsen. De oude smalle weg met prachtige vergezichten en een steile afgrond geven deze klim wat extra's. De klim heeft ook 4 tunnels zonder verlichting. Wij hebben lampje van mobiel aangezet om zichtbaar te zijn voor ander verkeer. Op de hele klim van ruim anderhalf uur zijn we slechts 1 fietser en 3 auto's tegengekomen dus de kans dat je iemand daar treft is klein. Vanaf het dorp moet je nog een stukje door fietsen over een onverharde weg. Het is te doen met een racefiets. De laatste meters zijn nog even goed steil, maar het uitzicht is het waard. Afdalen aan de andere kant (van D'Ornon) is een aanrader.

Wim Plattel op 27 juni 2016 om 18:09

De mooiste klim die ik in vele jaren Alpen fietsen heb gedaan een echte aanrader donkere tunnels wel spannend dus goede verlichting is noodzaak .en vele heel steile stukken .het stuk tussen villard notre dame en top solude wel heftig voor race fiets maar gaat .wel steile afgronden.na villa reymond een schitterende afdaling van 16 km naar de ornon .dus ik zou zeggen doen maar voorzichtig.groeten wim plattel CRT Raalte.

Wiljan op 04 september 2015 om 15:04

Het onverharde stuk tussen Villard Notre Dame en Villard Reymond ga ik toch echt niet op mijn racefiets doen.

Gordo op 21 augustus 2015 om 13:25

Geweldig! Moet je echt doen als je in de buurt bent. Heb veel cols gedaan in de buurt van Bourg maar denk dat deze wel echt de allermooiste is. Het is wel aan te raden af te dalen aan de andere kant via Ornon, dat is een lekkere afdaling met een veel beter wegdek en kun je als je nog niet stuk zit ook nog even naar Oulles klimmen.

Paul op 23 juni 2015 om 17:09

Geweldigge klim om te doen. Klein beetje een survivaltocht door de donkere tunnels.Steile stukken wat gecompenseerd wordt door een geweldig uitzicht .Deze klim moet je echt doen tenminste als je geen last hebt van hoogtevrees. De laatste 2 kilometer zijn echt niet aan 1%!!!!!!

canyon cf sl 9.0 op 23 januari 2015 om 20:25

Wat een geweldige klim. Inderdaad een oude weg met bijbehorend wegdek. Aardedonkere tunnels waar je absoluut verlichting nodig hebt. Maar als je in de omgeving bent een must !! Boven is een terrasje bij een woonhuis waar je kunt herstellen en genieten van een drankje in een schitterend decor. Onderschat deze klim niet, het is een killer.