Hoogteprofiel beklimming Col du Lautaret vanuit Briançon

De Col de Lautaret is misschien wel de makkelijkste col vanuit Briançon. Zolang je van vals-plat houdt tenminste en niet tegen de wind in hoeft te jagen. Vanuit Briançon is het lastig om in een goed ritme te komen want de vele dorpjes van het skigebied Serre Chevalier zorgen voor soms wat chaotische verkeerssituaties, maar ja, dat is misschien wel een van de charmes van Frankrijk, toch?

Het is nergens echt steil. Het is zelfs vlak net voor het dorpje van Monetier les Bains. Kortom een weg om goed warm te draaien. Het dorpje van Mônetier les Bains is de laatste plek waar overig verkeer je echt snel tot last zal zijn. Dat doet het hier dan ook goed. De hoofdweg van door dit dorpje is nogal smal en er hoeft maar een vrachtwagen te staan en het verkeer staat stil.

Na dit dorpje heb je nog een aantal kilometer relatieve rust. Net voor de twee huisjes en fonteintje met drinkwater van Pont de Alpe (kijk goed omhoog aan de rechterzijde van de weg, grote kans op het zien van steenbokken) wordt de weg steiler. Waar het tot dan toe vals-plat was schommelen de laatste kilometers om de vijf procent. Nergens extreem steil maar het gaat goed omhoog.

Hoe hoger je komt hoe mooier het uitzicht. De hoogste berg die je vanaf deze weg ziet is de Meije en deze top heet de Koningin van de Alpen te zijn. Vanaf de weg naar de col is het dankzij de grootsheid van het natuurschoon makkelijk voor te stellen waarom deze berg zo’n aanzien heeft.

De top van deze col is het begin van de Galibier, en als je van echt klimmen houdt dan moet je van goede huize komen wil je deze laatste kilometers niet doen. Eigenlijk horen deze er gewoon bij.

33 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#16 van 23 rondom Briançon

#116 van 155 in Franse Alpen

#211 van 346 in Frankrijk

#251 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Lautaret vanuit Briançon? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Eric op 10 augustus 2015 om 13:47

Wind, speelt hier een grote rol. Kijkend naar de cijfers kan je zeggen, een makkie! Als je de wind tegen hebt, dan kan het een lange weg zijn, zeker als je de Galibier nog "meeneemt". Eigenlijk, is de Lautaret van uit Briancon net of je langs een provinciale weg rijdt. Druk en niet leuk. Maar, na het passeren van Pont de l'alp wordt het wat gemoedelijker. Je blijft langs een brede, drukke weg rijden, maar je kunt genieten van de mooie uitzichten die je vrijwel nergens zo breed uitgemeten krijgt. Vergeet op de Lautaret niet even een broodje te eten. Echt, de pannini hier is hemels voor een een koopje. Het is het tentje aan de rechter kant van de weg...... gr eric