Hoogteprofiel beklimming Col de Sarenne vanuit Bourg d'Oisans

Het spandoek 'finish' op de Alpe d'huez doet anders vermoeden, maar boven de Alpe loopt er nog een weg door naar een echte col. Eigenlijk totaal onbekend tot 2013 toen de Tour de France bedacht dat het leuk zou zijn om de Alpe d'Huez twee keer te doen. Via de Col de Sarenne. 4 kilometer meer klimmen dan de Alpe d'Huez zelf, waarschijnlijk voor veel fietsers 'net' teveel.

De klim tot aan de 'Alpe' heeft nog maar weinig geheimen voor veel fietsers. Een mooie weg, steil maar niet 'te' en bochten waar je even kunt rusten. Maar dat kleine weggetje wat vanuit de Alpe doorgaat naar de col is de moeite zeker waard. Over een mooi balkon rijd je weg van de drukte, de commercie en het niet al te mooie skigebied. Om echt de natuur in te rijden. Na vier kilometer lichtjes dalen en stijgen gaat de weg de laatste 2 kilometer goed omhoog, met 9 en 10 procent hoort dit stuk opeens bij de steilste stukken van de klim. Als je goede benen hebt net even het deel van de beklimming waar je het verschil kunt maken.

De afdaling, kun je doen via de weg hoe je gekomen bent of via het Lac du Chambon.  Een afdaling waar de Tour de France renners schande over spraken, maar als je geen gele trui te winnen hebt en rustig daalt is er geen vuiltje aan de lucht en kun je genieten van een fantastische afdaling. Die stiekem ook heel erg mooi is als klim!

24 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#2 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#4 van 155 in Franse Alpen

#5 van 346 in Frankrijk

#10 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de Sarenne vanuit Bourg d'Oisans? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Ties op 21 augustus 2017 om 06:47

Zo gauw je het vliegveld voorbij bent zit je in een heel andere wereld. Schitterende uitzichten en vanaf het kleine bruggetje een niet te onderschatten stuk klimwerk. Op de top even de schoentjes uitgedaan (was gelukkig prachtig weer) om naar dat uitzichtpunt te klauteren, dat maakt de beloning nog mooier.

raymond op 31 augustus 2016 om 13:30

Lekker rustig na de Alp, met een venijnig staartje.

Allan.musicmaestro op 26 augustus 2016 om 20:44

Na de Alpe vond ik er geen klap aan.

Wim plattel crt raalte op 27 juni 2016 om 22:04

Heb nu 3 maal sarene beklommen dit jaar via alp huez .maar beklimming via mizoen bij het meer is erg mooi door ruige natuur wel slechte weg .de water geulen na de top richting alp huez zijn weg gehaald en de weg is na de tour wel verbeterd al met al wel zware beklimming maar zeker de moeite waard .

Gait van den berg op 20 juni 2016 om 20:03

na de klim naar alp d' huez doorgegaan naar de sarenne . wat een mooi gebied en prachtige vergezichten . laatste stuk 2km wel pittig. afdalen is goed te doen maar wel gevaarlijk veel stenen op de weg. na mizoen weer richting bour d'oisans . prachtige tocht. tip : doe voorzichtig naar beneden.

Jelle op 20 juni 2016 om 18:32

Ja het asfalt is slecht. Maar daardoor misschien is t juist veiliger. (Bij droog weer). Je gaat hierdoor niet te snel naar beneden. Bij goed asfalt word dit echt een tricky afdaling. Behoorlijk technisch

Jarin Nijhof op 07 oktober 2015 om 11:27

Als afdaling een absolute aanrader!!! Prachtig uitzicht op Les Deux Alpes, die je eenmaal in het dal ook kunt beklimmen (beklimming van 9 kilometer).

Dick V. op 21 september 2015 om 23:21

vandaag voor het eerst de Alp d'Huez gefietst en doorgestoken naar Col de Sarenne, onderweg vertelde iemand mij dat de afdaling via de andere kant veel mooier was, dus na wat getwijfel, en van het uitzicht genoten te hebben op het panorama-punt bovenop de Col( moet je ff een stukje klimmen, maar zeker de moeite waard) toch gekozen voor wat de normale mensen niet doen, en wat een ruige afdaling was dat, morgen heb ik ook vast last van mijn polsen, maar spijt zal ik niet hebben, want het was prachtig! nadat de weg beter werd ook nog getrakteerd op een Lac, tunnels, Georges,...de spontane dingen in het leven zijn meestal het mooist!

Rogier op 02 december 2014 om 16:56

@Mark Een col heeft altijd twee kanten, dus je kunt ook via de Alpe klimmen en dan nog even doorklimmen. Zoals ook in de tour van 2013 werd gedaan. De col ligt iets boven de Alpe en maakt daarmee de klim anders. De 'echte' klim en de aanrader is dan ook de klim vanaf het meer. Die staat natuurlijk ook op onze site: http://www.klimtijd.nl/beklimming/col-de-sarenne

Mark Rosenkrantz op 16 november 2014 om 12:34

In mijn beleving (ik weet het wel zeker) start de Sarenne bij het Lac du Chambon en kom je in Alpe d'Huez uit. Maar niet via Bourg d'Oisans.

Rob - Spijkenisse op 10 augustus 2014 om 14:21

Afdaling over de Sarenne is goed te doen op de racefiets, maar met name de eerste paar kilometers is zeer hobbelig asfalt, waardoor het remmen en knijpen en sturen bijna een sport op zich zijn. Wij hadden beiden stijve polsen, niet eerder meegemaakt. Wel mooi steil aan de zijkanten.