Hoogteprofiel beklimming Col de Sarenne

Hoe zet je een klim in een keer op de kaart? Een klim die eigenlijk nielmand buiten wielrenners kent? Nou, je doet deze klim met een slecht wegdek in de Tour De France op de dag dat de beroemde Alpe d'Huez twee keer wordt gereden. Omdat deze Alpe d'Huez twee keer wordt gereden moet je ergens naar beneden en dat kan via de Col de Sarenne, bekend bij locals en fietsfanaten die rustige wegen zoeken rond Bourg d'Oisans, maar verder totaal onbekend.  Laat dan ook een paar profs zich uitspreken dat deze col gelijkstaat aan zelfmoord en de col staat op de kaart.

De Col de Sarenne staat bekend om het mooie klimmen, de onaangetaste natuur en het slechte wegdek, vooral tijdens de afdaling. Aan dit wegdek zou in 2013 wat gedaan worden voordat de tour langs kwam, maar lokale natuurbewegingen staken daar een stokje voor, alleen de allerslechtste delen van de weg werden verbeterd. Sowieso waren de natuurbewegingen 'not pleased' bij het feit dat de tour over de Col de Sarenne heen gaat, handtekeningen acties werden gehouden en er werd zelfs gedreigd met het blokkeren van de weg voor de Tour de France. Dit geeft wel aan hoe mooi de natuur rondom deze Col de Sarenne is, bijzonder eigenlijk want deze col ligt letterlijk op steenworp afstand van het grote skigebied van Alpe d'Huez.

Maar tot zover over de Tour, want als de karavaan is weggetrokken blijft er mooie smalle en leuke weg over. Heerlijk klimmen ver weg van het gedruis op de Alpe d'Huez. De klim begint bij een duidelijke en steile afslag naast een absurd verroest gebouw, net boven een grote waterval. Boven het Lac du Chambon gaat de weg meteen steil omhoog. Al genietend van het uitzicht op het meer rijd je omhoog. Sinds 2010 is dit meer trouwens niet meer vol geweest omdat er ernstige mankementen aan de dam waren geconstateerd en het laat zich raden wat er zou gebeuren als deze dam breken, dan zouden waarschijnlijk zelfs de inwoners van Grenoble natte voeten krijgen, en Bourg d'Oisans zou gewoon wegspoelen. In 2012 is men begonnen met het opknappen van deze dam.

Na de eerste meters, tot aan het dorpje Mizoen, is het steil, daarna loopt het terug, om even het zuur uit je benen te trappen. Maar vanaf kilometer 3 is het weer goed raak. Steiler en steiler wordt het. Zonder echt bochtenwerk is het doorhalen naar boven, over een smalle maar mooie weg. Pas bij La Perron krijg je wat echte bochten waar je naar toe kunt werken. Vanaf daar rij je ook het echte hooggebergte in. Kijk niet raar op als je marmotten, gemzen of steenbokken ziet, en die grote vogel boven je? Dat zou zomaar een arend kunnen zijn. Hoe groot is het verschil niet als je daarna richting Alpe d'Huez afdaalt en weer in 'moderne' wereld terechtkomt met de skiliften, de hoogbouw en de vele auto's. 

24 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#8 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#39 van 155 in Franse Alpen

#60 van 346 in Frankrijk

#82 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de Sarenne? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Mark op 09 september 2019 om 22:07

Één van de mooiste klimmen in de regio. Één van de zwaarste ook (echt veel zwaarder dan alle andere kanten de Alpe of de Sarenne op), zeker als je zoals velen deze beklimt vanaf Bourg d'Oisans, dus het eerste deel op van de Alpe d'Huez en bij het eerste kerkje rechtsaf slaan de Route de la Roche op. Adembenemend uitzicht vanaf dit smalle weggetje met serieus stijle afgeronden, weer even naar beneden en dan weer klimmen om tot de afdaling te komen naar het stuwmeer. Daar ga je de dam over en het weggetje linksaf nemen, wat je dan ziet voor je ziet is echt niet normaal meer. De weg naar Mizoën. Stijl, het doet pijn. Van Mizoën beklim je de Sarenne, eerst door bosachtig gebied en dan in een desolaat hooggebergte, met een uitzicht waar je U tegen zegt. De weg kronkelt omhoog, en de laatste kilometers zijn wederom erg stijl. Als je bovenop de Sarenne staat ben je er nog niet, ga nog even door naar de Alpe d'Huez en pak daar als een malle de afdaling, weg uit dat lelijke ski dorp. Maar om daar te komen na die beklimming is nog niet zo makkelijk, deze gaat pittig op en neer door het Alpine gebied, dus de Sarenne is niet de laatste klim van de dag geweest. In het kort, veel mooier dan de Alpe d'Huez, veel uitdagender, een smal wegje dat naar boven meandert in Alpine gebied, en veel meer echt klimmen.

Edmond Heijboer op 30 juni 2019 om 15:51

Wat een mooie klim zeg, nauwelijks verkeer, dus lekker rustig. Het eerste en het laatste gedeelte zijn zwaar, verder is het genieten.

Sebastian op 15 september 2018 om 23:59

Een mooie alternatieve manier om vanuit Bourg d'Oisans bij het roestige gebouw aan de voet van de Sarenne te komen vind je wanneer je na de eerste 5 bochten van de Alpe d'Huez voorbij het kerkje rechts naar beneden de Reu D'en Bas af daalt (D211A). Je zult het weggetje misschien al wel hoog tegen de rotswand hebben zien lopen vanuit Bourg, maar er zelf overheen rijden is op zijn zachtst gezegd spectaculair. Daarnaast gaat het ook nog 'ns lekker omhoog.

Ronald op 22 augustus 2018 om 12:42

Prachtige klim, eerst steil tot aan mizoen, dan lang onder de bomen rijden. Wat de klim wat lastig maakt is het onregelmatige, alpe d’huez is wat mij betreft makkelijker omdat je daar één ritme kunt rijden. En het laatste stuk is echt steil, maar het uitzicht op de gletsjer van les Deux Alpes met de bloeiende alpenweide op de voorgrond is adembenemend. Tip: rij ook eens naar les Deux Alpes via de kleine weg door het bos en via Le ponteil.

Heidi op 22 augustus 2017 om 18:11

Vandaag dezelfde route gereden als Hans hieronder beschrijft. Wat de afdaling tussen de Col de Sarenne en Alpe d'Huez betreft, dat wegdek is inderdaad wat slechter, maar niet zoals in de Ardennen bijvoorbeeld. Zolang je maar in de beugels rijdt is dat geen probleem. Zo'n 3 km voor de top staat aangegeven dat de too nog 2,5km is, maar reken maar op 3.

Geuens op 10 juni 2017 om 14:58

Prachtige klim, zeer zwaar maar rijd eigenlijk vlot, de ene berg ligt je en de andere niet?

Hans op 28 september 2016 om 23:25

Prachtige klim waar het venijn in de laatste 5 km zit. Wij zijn via Bourg d' Oisans richting Alp d' Huez gereden. Afgeslagen naar de D211a naar de D25 om de col de Sarenne te beklimmen. Via Alp d'Huez over de D211b en D44b naar Allemond gereden. Prachtig rondje. Rond de 2100 hoogte meters.

Wiljan op 04 september 2015 om 15:02

Mooie omgeving om doorheen te fietsen. Aan het eind ook best zwaar.

Rogier op 23 juni 2015 om 13:35

@Joost en Matrin Het klopt dat je moet klimmen omaan de start van de klim te komen, maar deze start rekenen we expres niet mee omdat je niet weet hoe je daar komt (via de lautaret, via les deux alpes, via bourg d'oisans) maar als je hem vanuit Bourg fietst is ie zeker even zwaar, of zwaarder dan de alpe...

Joost op 22 juni 2015 om 15:54

Super mooie klim, idd ik denk niet dat deze 18% lichter is dan de Alpe d 'Huez.

Martin Bel op 07 juni 2015 om 12:09

Prachtige klim maar of hij werkelijk 18% lichter is dan de Alpe d'Huez? Gefietst op maandag voor Alpe d'Huzes en in de brandende zon is hij best zwaar. Wel vreemd dat de klim zou beginnen bij het stuwmeer want om daar met de fiets te komen moet je vanuit le Bourg d'Oisans toch ook nog een aardig stuk fietsen en klimmen, wat op een totale klim van zo'n 20-25Km komt. Als je via Alpe d'Huez teruggaat, houdt er dan rekening mee dat je na het eerste stukje afdalen over een bar slecht wegdek, weer een stukje moet klimmen voordat je aan de echte afdaling naar le Bourg d'Oisans kunt beginnen.

Arnold Breen op 11 juli 2014 om 01:26

Mooiste klim die ik ooit gefietst heb. Prachtig! verschillende natuurlijke omgevingen. Door bos, langs rotsen en marmotten. Schitterend uitzicht! Als je met je racefiets langs Le Bourg d'Oisans komt moet je zeker deze klim bedwingen