Hoogteprofiel beklimming Col de la Madeleine vanuit Albertville

De Madeleine aan de Albertville zijde is de makkelijke Madeleine, maar dit moet je snel zeggen, want makkelijk is de klim hier ook niet, echt niet. Als je boven komt zullen de benen branden en durf je je bijna niet af te vragen hoe de 'andere' zijde dan wel niet zal zijn.

Makkelijker? Dat is misschien zelfs wel de vraag, want wie graag op ritme omhoog rijdt zal de zijde vanuit de Maurienne stukken prettig vinden, daar is het tenminste continu rond de 9 % steil. Aan de de Albertville zijde schommelt de klim tussen 1 en 9 procent. Voor de ene wielrenner is zo'n passage van 1 procent even lekker ademhalen, terwijl de 'blik op honderd en doorbuffel' fietser misschien liever niet uit zijn ritme gehaald wordt.

Het dal is aan deze zijde ook duidelijk anders. Waar je boven de Maurienne vallei door mooie weilanden omhoog rijdt, zit aan deze zijde meer in en soort van kloof. De weg en de bergen voelt stukken indrukwekkender. Alleen vanwege het uitzicht op al die kloven en hellingen maakt het het waard om de Madeleine ook via deze zijde op te fietsen.

28 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#1 van 23 rondom Albertville

#5 van 155 in Franse Alpen

#6 van 346 in Frankrijk

#11 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de la Madeleine vanuit Albertville? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Matthijs op 12 augustus 2018 om 13:46

Mooie klim. Onderweg kun je in de dorpjes je bidons bijvullen. Weg dek is erg goed, wat de afdaling comfortabel maakt.

Michael op 02 september 2017 om 16:46

duidelijk de mooiste kant! niet twijfelen, deze ook doen!

Coen op 29 mei 2017 om 17:29

Met 7 man deze zijde van de Madeleine beklommen. Ik vond het een schitterende klim met mooie uitzichten en watervallen. Dat we de klim eind mei deden vergoeden ook veel aangezien alles net groen was. Ook de temperatuur was lekker net onder de 30 graden. Als je van schommelingen in een klim houd dan is deze zijde echt aan te raden. En ben het met Berry eens dat de laatste 6 a 7 kilometer het zwaarst zijn. Het is daar flink aanpoten en zeker met wat je al heb gehad. Maar een hele mooie en lange klim die zeker te doen is.

Berry op 18 augustus 2016 om 20:28

Heb veel beklimmingen gedaan maar vond deze echt zwaar,het begin ging nog wel maar de laatste 10km waren heel erg pittig,de laatste 6km heeft een gemiddelde steigingspercentage van 8.6%...ook speelde de lengte mee met z'n 26km en met een temperatuur van 35gr(28gr op de top)was het haast niet te doen...wel mooie beklimming!!!

Sander op 14 augustus 2015 om 09:59

Mooie klim, met veel momenten om even weer op adem te komen. Ik vond het stuk tussen km 14 en 17 het pittigst. Gelukkig volgt er direct een stuk om weer bij te komen. Het laatste steile stuk was goed te doen, aangezien je weet dat je er bijna bent. Sfeer op de col vond ik top; er staan mensen je aan te moedigen bij de laatste meters vanaf het restaurant. Zeker nog een keer doen, maar dan wel van de andere kant..