Hoogteprofiel beklimming Col de la Madeleine

De Col de la Madeleine is een klinkende naam voor wielrenners. Logisch want het is een loodzware col. Een typische Maurienne col. Vanuit het vlakke dal wordt je weinig rust gegund. Het gaat vanaf het dorpje La Chambre meteen hard omhoog, over een mooie en weinig brede weg (het wegdek is wel goed). Het is nauwelijks voor te stellen dat er boven deze weg een druk skigebied ligt. In de steile bochten die omhoog slingeren staan borden waar lokale boeren hun waar aan aanbieden, fantastische kazen en goede honing. Maar op de fiets heb je hier waarschijnlijk weinig trek in.

Het is zaak om meteen een goed ritme te vinden want deze col is lang en gelijkmatig. 18 kilometer steil omhoog. Zo'n beetje tussen de 7 en de 9 procent, weinig plekken waar je tot rust kunt komen, maar ook weinig stukken waar het opeens steiler wordt. De ideale klim voor mannen en vrouwen met de lange adem.

Een paar kilometer voor de col is het even slikken, want daar rij je dwars door het skigebied van St Francois Longchamp en zoals zoveel Franse skigebieden is ditgeen romantisch bergdorpje. Zeker in de zomer is het erg lelijk. Gelukkig ben je eenmaal boven dit dorp weer gewoon in de natuur en kun je 'genieten', als je benen dit toelaten, van de rest van de fantastische klim.

31 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#2 van 13 rondom Maurienne

#2 van 155 in Franse Alpen

#2 van 346 in Frankrijk

#7 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de la Madeleine? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
guus op 21 juni 2019 om 17:32

Een prachtige klim. Ik heb die via de D 213 gedaan. De wegen zijn goed. Veel minder verkeer dan bijvoorbeeld de Telegraph/ Galibier. Wat mij betreft is deze col zeer goed te doen. De kwalificatie 'nr 2' van Frankrijk kan ik niet goed plaatsen. Mogelijk omdat je bijna altijd klimt? (De col d'Isolan is in mijn ogen meer een col die zo hoog op de lijst mag staan). Hoe dan ook: de Col de la Madeleine is een f a n t a s t i s c h e klim!

Richard Vrieling op 16 april 2019 om 11:41

Op de eerste dag van een fiets driedaagse hebben we de Lacets de Montvernier, de Chaussy en de Madeleine gedaan. Het waren tevens mijn eerste kilometers in het hooggebergte, een categorie 2 berg was het zwaarste wat ik tot nu gedaan heb. Mijn ervaringen over de Madeleine zijn te lezen op mijn blog: https://richardvrieling.blogspot.com/2019/02/fietsen-vanuit-de-maurienne-vallei.html Het is vrij lang een drukke weg, maar vanaf het skidorp wordt het wat rustiger. Ik had continu spanning op de benen en kreeg 3 km voor de top voor het eerst kramp. Desondanks wel de top kunnen halen en daar lekker op het terras gezeten voor de afdaling weer begon. Het begin is misschien wat saai en dat helpt niet als je flink aan het zwoegen bent, omdat je iets minder afleiding hebt van de mooie natuur. Wat dat betreft is de Glandon misschien mooier. Maar voor mij een mooie ervaring en een must als je in deze omgeving aan het fietsen bent.

Marten op 18 augustus 2017 om 19:39

Ik vond de Madeleine echt niet zo speciaal. Hij was lastig, maar was tot de laatste 4 km niet echt mooi. Veel auto's, grote wegen en weinig speciaals. Als je moet kiezen zou ik eerder voor de Galibier, De Croix de Fer of La Chaussey gaan.

Rudi op 24 augustus 2016 om 23:23

Vandaag mijn ontgroening gehad m.b.t. het fietsen van alpen cols. Tot vandaag alleen in de Limburgse heuvels en Belgische Ardennen 'geklommen'. Zag er wel tegenop maar viel uiteindelijk reuze mee. Lekker buffelen in de ochtendzon en genieten van de waanzinnig mooie uitzichten tijdens de klim. Af en toe stoppen bij een waterpunt om je bidon te vullen. Deze beklimming is zeker voor herhaling vatbaar.

Paul op 16 augustus 2015 om 20:18

Is echt hele zware beklimming !! Je krijgt geen moment de tijd om te herstellen, continu tussen 7 en 10%

Willy op 29 juli 2015 om 22:26

Tristan Hofman challenge gaat op 24 juni 2016 de berg beklimmen je kunt je hier voor opgeven , je moet dan wel €500.00 aan sponser gelden bijeen zien te krijgen dit komt ten goede voor kanjers voor kanjers,dit is een goed doel!

anneke op 11 juni 2015 om 17:27

ik ben er nooit geweest laat staan dat ik deze berg op gefietst heb maar op de een of andere manier vind ik dit zo een fascinerende berg ben elke eer weer blij dat hij in het parcours is opgenomen