Hoogteprofiel beklimming Col de la Forclaz de Montmin vanuit  Menthon St Bernard

Niet de hoogste, niet de langste, maar wat een col is dit. Deze col zou niet misstaan in Italië. Verschrikkelijke wisselingen van steilte. Keiharde percentages en dat alles aan het einde. Een klim om bang van te zijn, met recht. Hier komt een compact of een trippel echt tot zijn recht. Dit is echt een klim waarbij wielrenners die hun kruit te snel verschieten in de problemen komen. Want die laatste kilometers, zelfs de allerlaatste meters zijn verschrikkelijk zwaar!

Gelukkig kun je bij deze col de eerste rustige en glooiende meters genieten van het fantastische uitzicht van op het meer van annecy. Sowieso loopt de hele klim in een ontzettend mooi decor. Daar heb je helaas geen kracht meer over om te genieten in de laatste kilometers. Maar eenmaal de voet aan de grond op de col heb je de tijd om rond te kijken en te genieten van de omgeving. En als je deze klim zwaar vond, bedenk dan dat de andere zijde nog zwaarder is!

25 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#7 van 9 rondom Annecy

#86 van 155 in Franse Alpen

#136 van 346 in Frankrijk

#173 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de la Forclaz de Montmin vanuit Menthon St Bernard? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Thimo Petri op 22 juli 2019 om 11:47

Prachtige Klim met een prachtig uitzicht over het meer van Annecy als je boven bent bij het huisje. De klim begint lekker maar word naar het einde een stuk steiler. Je kan hem ook via de andere kant doen, deze is nog wat lastiger. Persoonlijk qua omgeving is dit wel de mooiste kant.

Sandra van der Sanden op 22 juli 2018 om 21:39

Vanaf het dorp tot de start van de klim is het even wat steil maar de eerste kilometers van de klim zelf zijn prima te doen. Mooie omgeving waar je ook nog eens van kan genieten. Laatste 3 kilometers weinig meer gezien dan het asfalt voor me want dat vond ik toch best pittig. Maar aangezien ik afgelopen week eerst via de andere kant de Forclaz op ben gefietst was dit een verademing.

R.Berg op 22 augustus 2017 om 22:32

Vandaag (22-08-17) deze col beklommen! De eerste kilometers zijn fantastisch vanwege het uitzicht en de oplopende percentages. Daarna wordt het echt zwaar, 3,5 km zeer steil klimwerk (stukken tot 15/16 procent), en nergens even de spanning van de benen! Qua beleving vind ik deze kant van de col mooier dan de andere kant!

Stijn Handgraaf op 03 juli 2017 om 18:14

Volgens mij was het zeven jaar geleden dat ik deze voor het eerst beklom, toen was ik 10 jaar. Het pas mijn tweede berg ooit, maar onderweg ben ik samen met mijn vader vaak gestopt. Mocht je je zoon of dochter een keertje mee willen nemen een berg op, dan zou ik deze zeker aanraden!

Hans Kruijt op 19 oktober 2016 om 21:33

Twee keer beklommen deze zomer. Heerlijke opbouw van steilte, wordt steeds stukje pittiger. Tempo dus niet te hoog in het begin, want dan gaat het je opbreken op het einde. Prachtige omgeving met geweldig uitzicht op de top. Drankje op het panoramaterras gaat er best in. De afdaling aan de steilere zijde is fantastisch. Lekker technisch, remblokken deden het goed. ;-)

Gordo op 30 augustus 2016 om 16:19

Vond het persoonlijk reuze meevallen met de zwaarte van de klim maar dat zal zijn omdat het de eerste klim van de dag was. Bergverzetje is inderdaad welkom het laatste stuk maar de meeste (geoefende) wielrenners zullen volgens mij niet zo heel erg onder de indruk zijn als de omschrijving wil doen geloven. Uitzicht is fantastisch (terrasje pakken is een aanrader). Afdaling andere kant is vrij technisch, met steile stukken, en met de busjes vol parapenters die in het hoogseizoen naar boven scheuren is het wel uitkijken geblazen.

Hj op 10 augustus 2014 om 17:36

Verhaal hierboven klopt precies,laatste stuk is echt zwaar. Was voor mij de eerste keer dat ik een berg met de fiets beklom, andere kant weet ik niet want we zijn vanwege de regen verder getrokken.