Hoogteprofiel beklimming Col de la Forclaz de Montmin

Op het eerste gezicht lijkt de klim nar de Col de la Forclaz laag en kort. Niet heel bijzonder als je in de Alpen aan het fietsen bent. Maar deze 'kleine col', die trouwens niet verward moet worden met de Col de la Forclaz in Zwitserland boven Martigny nabij het Mont Blanc massief, is een keiharde klim. Het begint meteen ontiegelijk keihard. De eerste bocht ligt tegen de 15% bijna Belgische steiltes.  Gelukkig heb je het na 5 kilometer wat rustiger, maar voor veel wielrenners zijn het het juist die vervloekte tempo wisselingen die deze klim zo moeilijk maken. De eerste 5 kilometers zijn gewoon ongelofelijk zwaar, zeker wanneer je het bos uitrijdt! 

Maar daarna heb je een korte afdaling die je gemiddelde lekker omhoog gooit om in de laatste kilometers nog even flink 'erin' te klappen. Maar wees gerust deze laatste meters zijn zeker niet moeilijker dan het begin. Als je de eerste meters gedaan hebt dan heb je de klim in principe in je zak! En al doen je het niet voor de sportieve uitdaging dan is het uitzicht op het Lac d'Annecy de tocht meer dan waard. 

29 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#4 van 9 rondom Annecy

#52 van 155 in Franse Alpen

#78 van 346 in Frankrijk

#106 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de la Forclaz de Montmin? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Bram op 23 juli 2018 om 18:06

Aanrader is om als je boven bent nog 1 km verder naar boven te fietsen of lopen (het is behoorlijk stijl) naar de "decolage". Het startpunt voor de parapentes. Het uitzicht over het meer is daar nog indrukwekkender.

Sandra van der Sanden op 22 juli 2018 om 21:47

Vorige week als eerste klimmetje van deze vakantie via deze kant de Forclaz op geklommen. Wat viel me dat zwaar, mentaal gezien ging ik stuk tussen kilometer 3 en 5 al voelde de benen eigenlijk wel goed. Na een stop om wat te eten en drinken ben ik aangehaakt achter een Engelsman die zigzaggend omhoog ging. Na de afdaling lukte het vanaf kilometer 7 om een tempo te vinden wat vol te houden was. Niets gezien van de omgeving maar tijdens de prachtige afdaling aan de andere kant des te meer. Later nog vanaf de andere kant beklommen en me tijdens de afdaling aan deze kant verbaasd over wat ik allemaal gemist had tijdens de klim. Eens en niet snel nog een keer al zijn de andere colletjes in de buurt na deze klim allemaal prima te overzien!

Arthur op 19 oktober 2017 om 09:42

Prachtige klim om te combineren met een rondje rond het meer van Annecy. Vanuit Annecy is de oude spoorlijn naar Albertville omgetoverd tot een fietspad. Dit fietspad volg je tot Giez. Hier ga je de D42 op richting Montmin. Na een paar honderd meter kom je een paar huizen tegen waarna de de weg naar links gaat. Vanaf hier begint de klim en fiets je gelijk tegen een muur op. De klim 'vlakt' na circa 2 km iets af naar circa 8%. Zo'n kilometer onder Montmin kom je opnieuw een muur tegen van circa 13% a 14%. Na Montmin heb je een korte afdaling waarna je de 3e muur tegenkomt met percentages tot 12% tot aan de top. Op de top niet vergeten om van het prachtige uitzicht te genieten. De afdaling terug naar Annecy is heerlijk. De weg is goed en overzichtelijk. Na Menthon St. Bernard wordt de weg drukker maar dat maakt niet zoveel uit omdat je alweer bijna bij Annecy bent. Een heerlijk rondje van circa 65km. :)

Theo van Schooten op 30 augustus 2017 om 16:45

Heb vandaag deze zijde van de col de la forclaz beklommen. Als allereerste klim in mijn leven denk ik dat dit een goede vuurdoop was. Man wat ging ik kapot de eerste paar kilometer maar wat een mooi uitzicht als je boven bent en een mooie afdaling richting Annecy, dit smaakt naar meer........

Dani op 02 augustus 2017 om 11:03

Op 11 juli deze beklimming, die al langer op mijn lijstje stond, opgenomen in een mooi rondje. De klim is niet heel lang. Wat de klim pittig maakt, zijn de wisselende stijgingspercentages. Boven heb je een mooi uitzicht over het meer. De afdaling naar het meer van Annecy is heerlijk. Het is overzichtelijk, niet te veel snelheid en goed asfalt. In het laatste stuk wordt het wat drukker met auto's. Als je in de buurt bent, zeker een aanrader.

Fabian en Kim op 29 juli 2017 om 10:12

Van de week opgereden. Mooi maar zwaar afzien maar wel genoten van het prachtige uitzicht op de top. Zeker een aanrader.

Thijs Vandoren op 19 juli 2017 om 11:58

De Forclaz is een pittige maar prachtige klim om 's morgens vroeg te doen (gestart vanuit St.-Jorioz en dus nog wat tijd om te eten op de fiets). De weg ligt er prima bij en de percentages deden me denken aan het zwaarste stuk Ventoux vanuit Malaucène.. 13% en meer alsof het Waalse cols zijn. Ook het afdalen is schitterend omdat het lekker overzichtelijk is. Zo naar Annecy (water bijvullen!) en dan de Semnoz op, dalen via St.-Eustache terug naar St.-Jorioz. Topvoormiddag! Pas op: je mag wel al eens op een fiets gezeten hebben vooraleer je deze cols aanvat ;-)

Hans Kruijt op 19 oktober 2016 om 21:24

De Forclaz van de pittigste zijde zal ik niet snel vergeten. Stijl in het begin, blijft stijl in het middenstuk en je komt maar niet uit je hijgzone. Dan stukje bijkomen met redelijk vlak stuk en laatste ruk van paar km's goed te doen. Boven de beloning, wat een mooi uitzicht over het meer. De afdaling helaas achter een irritante megatractor. Maar heerlijk gereden verder.

Bram Bouwman op 27 augustus 2016 om 14:28

klim deze zomer twee keer gedaan. Mooie relatief korte maar pittige klim. Tip is om de klim vroeg op de dag te doen, dan heb je nog niet veel last val al die paraglidingbusjes. Bovenop mooi uitzicht over meer. Goed te combineren met tocht naar Annecy en dan vanaf Annecy de semnoz.

Diana Kuijpers op 23 mei 2016 om 21:42

Mijn eerste klim ooit. Na nog geen jaar op de racefiets deze uitdaging aangegaan. Mooi wegdek met erg mooi uitzicht bovenop. En toen ik boven kwam lag er best nog wat sneeuw (mei). Begin is pittig zeker op een fiets die niet echt een bergverzet erop heeft. Andere kant weer afgedaald en rondje meer ervan gemaakt. Ook vanaf de andere kant omhoog gedaan, dan is het afdalen met 13% best steil...

Eriktie op 05 april 2016 om 14:17

Ik ging kapot! Maar het uitzicht op het eind van deze klim maakte alles weer goed.

Ton op 13 augustus 2015 om 16:18

Ik ben hier, als redelijk geoefend klimer, behoorlijk op stuk gegaan. De eerste 5 km zijn slopender dan enig stuk op de Ventoux. Je komt niet in een ritme. Mooi uitzicht, dat wel. Afdaling is (zeker bij vochtig wegdek) technisch en lastig. Weinig zicht door vele bossen.

Coen op 04 augustus 2014 om 11:23

Er zitten wel behoorlijk steile stukken tussen, vind ik toch zwaarder dan een lange minder steile klim, fantastisch uitzicht aan de top.

Lulu op 31 juli 2014 om 18:39

vandaag de forclaz gedaan,25 graden,lekker koel windje,af en toe bewolkt...ik heb me vermaakt!maar t moest op een gegeven moment vanuit mn tenen komen..vrij pittige bekliming!

Barend Braakbal op 28 juli 2014 om 09:01

Laatst gereden met de auto. Dat was ook best zwaar.