Hoogteprofiel beklimming Col de la Croix Saint Robert vanuit Chambon sur Lac

De klim vanuit Chambon sur Lac is de eerste 1,5 km over de doorgaande weg tussen St Nectaire en Le Mont-Dore. Dit is een drukke weg. Volg de borden "Col de la Croix Morand", want de voet van deze col is precies de splitsing naar de Col de la Croix Saint Robert. Bij de splitsing ga je links af. Hier begint de echte klim en laat je meteen het drukke verkeer achter je. Ook betreed je na een kilometer vers en nieuw asfalt (van mei 2014).​

Op de col zelf staan iedere kilometer borden met de af te leggen hoogtemeters, het percentage en hoe ver het nog is tot de top. Erg prettig om je aan vast te houden en te weten of je niet al je kruit te vroeg verschoten hebt.

Het begin van deze klim (die in feite al 1,5 km bezig is) loopt tot het dorpje Serette. De stijgingspercentages zijn nog laag en het uitzicht is nog niet spectaculair. Vanaf de camping van Serette is het steviger klimmen tot de kruising van de D636 met de D36. De gemiddelde stijgingspercentages op dit stuk zijn gemiddelden, en er volgen hier eigenlijk steile stukjes afgewisseld met korte afdalingen. Houdt op de kruising rechts aan. Het kan eigenlijk niet missen, aangezien de wegwijzers erg duidelijk zijn.

Vanaf dit punt begint het genieten. Je komt uit op een stuk waar je de Mont-Dore ziet en de slingerweg waar je tegenop moet. Aan je rechterhand heb uitzicht over de vallei. Hier volgen ook de haarspeldbochten in rap tempo. Je rijdt tussen de 'Salers' koeien en de weides. Mooi is het zeker ! En bij tijd en wijlen nog stevig klimmen ook.

Op de top is een finishlijn met een bord waarop de hoogte te lezen is. Wil je echt naar de top, dan moet je te voet nog 4km afleggen.

De beklimming van de Col de la Croix Saint Robert vanuit Chambon sur Lac is 9.8 kilometer lang en overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.7% een hoogteverschil van 558 meter. De klim ligt in de sector Clermont Ferrand in de Auvergne, Frankrijk. Met o.a. een steilste stuk van 9.3% scoort deze beklimming 455 klimpunten.

29 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#3 van 21 rondom Clermont Ferrand

#7 van 40 in Auvergne

#189 van 346 in Frankrijk

#226 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de la Croix Saint Robert vanuit Chambon sur Lac? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
john op 30 augustus 2018 om 20:19

Mooie klim met weinig verkeer. Vanaf de camping altijd een mooi uitzicht, natuurlijk alleen bij goed weer. Er zijn twee gelegenheden om iets te eten of te drinken. Eentje als je omhoog gaat en eentje als je omlaag gaat richting Mont Dore. Bij de laatste hebben wij gepauzeerd. Vriendelijke mensen met goed spul.Mathijs, hoop dat we niet dezelfde gelegenheid beschrijven, want onze ervaringen zijn tegengesteld. Vervolgens terug naar Chambon sur Lac via de Croix Morand. Een klim die gelijkmatiger verloopt, maar vanwege de bomen geen uitzicht tot bijna aan de top. We hebben die Croix Morand ook opgefietst vanuit Chambon sur Lac. Persoonlijk vind ik dat de mooiste klim. Deze heeft over de gehele afstand vrijwel hetzelfde stijgingspercentage zonder ook maar een vlak stukje of daling. Gedurende de gehele klim geniet je van een fantastisch uitzicht. Dus beide cols samen een absolute aanrader. En ook Monte Dore is een leuk plaatsje om even te genieten op een terras.

Bas op 01 juli 2018 om 19:04

Klim vanochtend gedaan vanuit Murol. Het was mijn eerste col ooit, dus ik heb geen referentie. Het wegdek was echter super, alsmede de drukte. Drie auto's, twee motorrijders en 16 fietsers. Kronkelend omhoog was het uitzicht enorm mooi op het meer waar je eerst langsfietst. Kortom vanuit mijn kant een absolute aanrader!

Matthijs op 31 juli 2017 om 19:41

Heerlijke klim. Afgelopen vakantie 2 keer gedaan. Ga vooral niet eten bij het herbergde op zo'n 2,5 km onder de top. Onvriendelijke mensen die je het liefst snel weer de zaak uitwerken als je kinderen bij je hebt... en dus zijn we vertrokken om ergens anders heerlijk te eten. De klim loopt echt heerlijk en wordt fantastisch mooi na de stukjes waar je af en toe ook even moet dalen (paar honderd meter)