Hoogteprofiel beklimming Col de la Bonette vanuit Jausiers

Vanuit Jausiers gaan verschillende mooie beklimmingen omhoog. De Col de Vars en de Col de la Bonette zijn de mooiste, en de Col de la Bonette is met zijn ruime 2800 meter echt een hoofdprijs. Het is niet alleen de  hoogte die maakt dat iedere fietser deze col eens gedaan moet hebben. De schoonheid van de klim maakt dit een van de mooiste beklimmingen in Europa. Het mooiste van alles is dat de klim nergens heel erg steil is, maar als je opzoek bent naar uitdaging, wees niet bang, de hoogte maakt het al moeilijk genoeg.

De hoogste?
Overal langs de weg staat dat de col 'de hoogste van Europa' is. Dit is niet waar, in Spanje, Oostenrijk en zelf Frankrijk zijn er hogere wegen te vinden. De col zelf is met zijn 2715 bijvoorbeeld lager dan de Col de l'iseran. Het is de toeristische rondweg om de Cime de la Bonnete die de klim hoger maakt.  Maar dat mag eigenlijk de pret niet drukken. 

Landschap
De klim is een echte reis, waar je in Jausier al echt de zuidelijke invloeden voelt en waar het regelmatig erg warm is, daar is het op de top echt hooggebergte. Je kunt hier zomaar in een sneeuwstorm zitten, zelfs in de zomer. De klim begint gemoedelijk op een brede en zeer overzichtelijke weg. De steilte hangt wel meteen rond de 7 procent, zonder verrassingen rijd je omhoog. Een mooi dorpje, mooie weilanden, een snelstromende beek, rotspartijen en opeens een paar steile haarspeldbochten. Je kijkt je ogen uit.

Hooggebergte
Langzaamaan rijd je het hooggebergte in. De loofbomen maken plaats voor lariksen en zelfs die worden kleiner en kleiner. Vanaf kilometer 12 wordt het landschap ruiger. Maar de steilte is nergens onoverkomelijk. Het zwaarste stuk volgt na en meertje waar je op windstille dagen zonder problemen forellen kunt zien zwemmen. Vanaf daar zul je de hoogte, de lengte en de steilere helling gaan voelen. Tot net iets boven een oude militair bunker is het flink steil, en via mooie haarspeldbochten rijd je omhoog. Als je net denkt dat het allemaal best heftig is wordt het bijna vlak. Je kunt heel want tandjes terug.

De top
Vlak voor het einde rijd je met vals plat richting de col. Als je echt sterk bent kun je zelf naar het grote blad terug schakelen. Maar let op, de laatste paar honderd meter zijn echt extreem steil, daar wordt het je nog even moeilijk gemaakt. De weg is door een steile en zeer onvriendelijke puinhelling uitgehakt totdat je op het hoogste geasfalteerde punt uitkomt. Een mooi gevecht wordt moet er op deze laatste meters geleverd worden. Alsof je een loodrechte muur oprijdt.

Kou
Let op: je bent op 2800 meter boven zeeniveau en zelfs als het in het dal 30° is kan het hier ijskoud zijn. Neem dus goede kleren mee, en in het voor- en naseizoen zijn lange handschoenen zeker aan te raden, net als een isolatie jack. En als er kans op regen of onweer is, doe dan maar een andere col in de buurt (er zijn er genoeg). Want bovenop de Bonette kan het spoken.

De mooiste
De Bonette hoort bij de mooiste beklimmingen in de Alpen, fantastisch asfalt tot de top, mooie haarspeldbochten een imposante hoogte en fantastische en afwisselende landschappen. Het enige wat mist is extreme steilte om deze klim wat beroemder te maken. Maar op de top hebben wij nog nooit iemand hierover horen klagen. Kortom: DOEN!

32 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#1 van 9 rondom Mercantour

#10 van 155 in Franse Alpen

#12 van 346 in Frankrijk

#19 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de la Bonette vanuit Jausiers? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Johan Lopik op 20 maart 2020 om 12:25

Erg mooie klim heb hem verschillende jaren en dito conditie gedaan. Blijft een kwestie van goed indelen en Frans anti vliegen spul op je kleding en helm spuiten. Of gewoon snel genoeg rijden maar dat is slechts weinigen gegeven. De regio van Barcelonette is gezaaid met prettige cols en de omgeving heeft veel meer te bieden dan de regio rondom Alp D Huez. Het nationaal park de Mercantour, meer Lac Serre Poncon, down hill park op de Pra Loup en het stadje Barcelonette zorgt voor meer dan alleen fietsen.

Harm Olde op 05 augustus 2018 om 13:56

Wat een fantastische col. Ik vind hem niet zo zwaar als Col Agnel, maar is wel veel mooier. Wat vreemd dat rondje om de berg, Cime, maar ook dat biedt toch weer wat moois. Mooiste col in de regio.

Rembrandt op 03 augustus 2018 om 10:07

Gisteren dit monster beklommen. Wat een eind. Heb halverwege serieus overwogen om te stoppen, ben zelfs omgekeerd en 2 km gedaald. Toen bedacht ik dat ik hiervan spijt zou krijgen en ben vervolgens toch maar weer gaan klimmen. Het is nergens makkelijk tot 2km voor de top. En dan die finale: tandenknarsend de laatste 500 meter met 6 km/u. Ik vond dit zwaarder dan Mont Ventoux. Maar dat kan ook liggen aan mijn campingconditie ????

henk op 03 juni 2018 om 16:26

verleden jaar gedaan, schitterend, dit jaar weer. maar wel goed op weer letten, beneden was 23 en boven 2 graden en wondkracht 5. Sta je toch te klappertanden, jasje truitje mee, we waren na her formele na seizoen (september 1e week), dus niks open onderweg.

Hans op 30 september 2016 om 11:15

Heerlijke klim op goed asfalt door een fantastisch landschap. De weg kronkelt heerlijk naar boven. Bij de laatste km wordt duidelijk waar de pas ligt. Bij de pas heb je nog de mogelijkheid om een rondje om de top de fietsen waardoor je op een hoogte van 2800 m komt. Wij waren er eind september, hadden mooi weer en het was rustig op de weg. Tijdens de afdaling naar Jausiers lekker kunnen lunchen bij een restaurantje dat op een/ter hoogte van 2000m ligt.

Niels op 13 augustus 2016 om 22:35

Ik fiets nog niet erg lang (vanaf mei) en de col de la Bonette was de eerste beklimming die ik heb mogen doen. Het was knetterhard afzien, maar de veranderingen in het landschap waren adembenemend. Ook nog een marmot voor mijn neus zien oversteken en dat maakte het af. Moest wel een paar keer eventjes stoppen, maar dat deerde niet. Uiteindelijk de top gehaald en dat was het meer dan waard. Kortom; een aanrader en voor mij was dit het startschot om nog veel meer beklimmingen te gaan doen. Bovenstaand verhaal nodigt nu al uit om nog een keer te gaan. En voor degene die twijfelt? DOEN!

Wouter Sonderen op 01 augustus 2016 om 00:00

Deze col is op een mountenbike toch een zware bevalling, maar een hoogte punt als je de 2802 meter behaald. Jammer was dat honderden motorrijders deze route door de natuur als circuit gebruiken en niet zoals enkelen als toertocht. Toch voor een fietser één van de mooiste belevenissen die er is.

Edmond Heijboer op 28 juni 2016 om 17:57

Ik heb deze vanuit Jausiers gefietst, wat een mooie tocht zeg, schitterend landschap en vergezichten. Door de lengte van de tocht moet je rustig fietsen en je niet gek laten maken door snelheidsduivels. Goed wegdek, dat zorgt voor een mooie afdaling, deze kan wel voor afkoeling zorgen, een jasje is dan wel handig.

Tischo op 11 maart 2016 om 15:15

Een van de mooiste en hoogste Cols in Europa vind ik. Jaren geleden heb ik deze prachtige beklimming 3 x gedaan vanuit Jausiers en hij staat nog steeds op mijn verlanglijstje om hem nog eens te rijden. Hij is wel te doen maar zwaar vanwege de lengte kilometers. Wat ik mij herinner zijn inderdaad de vliegen waarvan er altijd wel 1 in je billen prikt en de fluitende marmotten. Boven fiets je tussen de sneeuwwallen wat erg koud is. In de afdaling even na de kazerne kun je bij het refuge brood en soep kopen.

Rob - Spijkenisse op 18 augustus 2014 om 20:26

Meer dan 20 jaar geleden al een keer gedaan, en nu nog een keer. De top kon ik me nog goed herinneren en daarom vind ik het nogmaals de moeite waard. Omdat het lang en hoog is, rijd je er wat rustiger en raak je de irritante vliegen niet kwijt. Boven 2000 mrt. waren ze opeens weg. Dat is het vervelendste van deze klim. Er zitten aan aantal vlakkere stukken in waar je kunt uitrusten. De laatste 4 km kan je de top al zien liggen en je rijdt er zo naartoe. Een hele steile laatste 700 mtr, maar dan krijg je ook een geweldig uitzicht. DOEN!

Riny Vogels op 20 juni 2014 om 00:02

Wow, mooie foto's en lijkt me inderdaad een prachtige klim.

Peter op 10 augustus 2013 om 10:34

Op 1/8-2013 de Bonette vanuit Jausier beklommen met de ATB ( voorzien van dikke wegbanden) Temp in Jausiers 30gr en op de top ca 10 gr. Doordat ik om 10.30 vertrok was het al erg warm op het 1e deel van de beklimming. Het was ook nog eens windstil. Tijdens de klim op ca 1800 m hoogte had ik veel last van zwermen vervelende vliegen. Mogelijk doordat het windstil weer was en mijn fietssnelheid ca 8-10 km/u was. Dus een te lage snelheid om ze kwijt te raken. Voor mij was dit de langste + hoogste klim ooit. Een geweldige ervaring, maar koste heel veel zweetdruppels en doorzettings vermogen. Ik krijg tijdens het klimmen meer last van de onderrug en moet daardoor om de 45 min even (1 min) van de fiets. Tijdens de klim heb je mooi uitzicht en het asfalt is uitstekend. De afdaling is geweldig. Goed overzicht op het tegemoet komende verkeer, goed asfalt en weinig losse stenen. Kortom een beklimming om op je lijstje te zetten.