Hoogteprofiel beklimming Col de la Bonette

De col de La Bonette heet de hoogste col van Europa te zijn. Dat is niet helemaal waar, want verschillende cols zijn hoger, en de echte Col de la Bonette is 'maar' op 2715 meter. Het zijn de laatste meters naar de Cime de la Bonette die extreem steil zijn en deze top hoger dan 2800 meter maakt! Maar het doet deze col te kort om hem zo ontkennend en negatief in te leiden. Want de la Bonette is een fantastische col, een spektakel om te beklimmen en een col waar je helemaal 'dood kunt gaan'. Vooral de laatste meters, na de echte col, moet je er even uitpersen, tegen de 15% De ideale top voor punchers met uithoudingsvermogen.....

De Col de la Bonette is wel de hoogste col die ooit in de Tour de France heeft gezeten. Maar laten we de wedstrijd van 'de hoogste' maar even laten voor wat het is. Want de Col de la Bonette is ook zonder het predicaat 'de hoogste' een fantastische beklimming. Ten eerste is er het natuurschoon, de col loopt door het Nationale Parc van de Mercantour, een van de wildste plaatsen in Frankrijk. Hier leven wolven, lynxen en vele andere beesten in relatieve rust. Maar dat is niet alles. Je zou eigenlijk verwachten dat deze col, die midden in zo'n natuurgebied loopt van een slechte kwaliteit is. Natuurlijk is het geen snelweg, maar de weg is erg goed! Dus je kunt hier zonder problemen je dure carbonfiets over het asfalt sturen, want het zal niet op deze klim zijn dat je je fiets beschadigt. 

Op 8 kilometer van de top ligt een verlaten kazerne van de Franse berg-legereenheid de Chasseurs Alpins. Een spookstad. Ooit was het idee om hier een toeristisch park van te maken, maar dat is (gelukkig) nooit doorgegaan. Een mysterieuze sfeer geeft dit wel.

De klim is lang, ondanks dat de klim nergens echt extreem steil is, is de klim over de hele lengte zwaar. Je hebt nergens rust en de stijgingspercentages schommelen behoorlijk zodat je hard moet werken om in een goed ritme te blijven. Let op deze klim ook op het temperatuurverschil. In het dal kan erg warm zijn terwijl het op de top bijna vriest.

24 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#2 van 9 rondom Mercantour

#14 van 155 in Franse Alpen

#23 van 346 in Frankrijk

#33 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de la Bonette? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Rembrandt op 03 augustus 2018 om 10:05

Even ter rectificatie: mijn reactie hoort bij de klim vanuit Jausiers. Foutje.

Rembrandt op 03 augustus 2018 om 09:57

Gisteren dit monster beklommen. Wat een eind. Heb halverwege serieus overwogen om te stoppen, ben zelfs omgekeerd en 2 km gedaald. Toen bedacht ik dat ik hiervan spijt zou krijgen en ben vervolgens toch maar weer gaan klimmen. Het is nergens makkelijk tot 2km voor de top. En dan die finale: tandenknarsend de laatste 500 meter met 6 km/u. Ik vond dit zwaarder dan Mont Ventoux.

Jaap op 05 oktober 2017 om 10:55

Prima en goedkoop appartement/hotel/zwembad/whirlpool in Jausiers: Résidence Château des Magnans by Popinns

Rudi op 18 september 2017 om 21:12

Hoogste kan mss wel zijn, maar zeker niet de langste van Europa, Teide op Tenerife van 0 naar 2300 is rond de 48km klim.

Wim op 01 augustus 2017 om 15:19

Col de la Bonnette deze ochtend voor het eerst gedaan en het is een kanjer. Nooit echt in de problemen omdat percentages zelden over de 10 gaan maar hij is wel lang, en dat begint in de laatste 5 km te wegen. Gelukkig is er de bijna-afdaling naar de echte col die je de energie geeft om de steile en helse lus naar 2800+ te doen. Dat stuk lijkt wel een maanwandeling, evenwel met volledige zwaartekracht :-) Let op voor de wind die hard kan waaien en je tijdens de snelle afdaling parten kan spelen!

de baets op 28 juni 2017 om 12:58

hoi, we hebben een chambre d'hotes aan de voet van col de la Bonette, jammmer dat de link naar accommodaties enkel die aan de andere kant van de berg weergeeft terwijl de meeste renners net aan onze kant de klim aanvatten, dwz Jausiers en Barcelonnette. Kan dat mss aangepast worden? Alvast bedankt. En wat betreft verkeer:veel. Er is een duidelijk grooooot verschil met Galibier en Ventoux bv, dus eigenlijk is 'redelijk' mss beter. groeten

johan op 18 juni 2017 om 15:42

Laurens je bent een hork!

Marc op 25 december 2016 om 14:13

Laurens wat ben jij een zielig mannetje!!!

Paul op 24 april 2016 om 10:50

1 van de mooiste cols van de Franse Alpen. Gereden in 2014 tijdens onze fiets oversteek van Route des Grands Alpes.

Laurens op 25 februari 2016 om 13:23

Echt jammer van alle taalfouten en kromme zinnen (in dit stuk en op de site als geheel). -'Het rondje die' moet zijn het rondje dat. -De col 'heeft' argumenten: een col kan geen argumenten hebben. -natuur gebied: natuurgebied -'deze col is van slechte kwaliteit' kan niet, moet zijn: de weg -'je je fiets beschadigd' moet zijn: beschadigt -'schommelen af en toe ligt' (??) -tegen de twintig graden 'aan hangen': tegen de twintig graden zijn

Paul op 04 juni 2015 om 20:04

Eén van de mooiste beklimmingen die wij reden op de Routes des Grands Alpes. Reden hem in de late namiddag. Bijna geen verkeer. Mooie vergezichten. pittig klimmetje, vooral het laatste stuk rond de top aan 15%. Op de top stonden we boven de wolken, prachtig en onvergetelijk uitzicht! Afdaling in de schemering en ijskoud!

Rogier op 17 augustus 2014 om 16:47

@Jasper, bedankt voor het melden, nu klopt ie weer... Maar verkijk je niet het blijft een beste klim

Jasper Den Boon op 16 augustus 2014 om 00:07

Nergens echt steil? Dan klopt profiel niet.