Hoogteprofiel beklimming Col Agnel vanuit Frankrijk

Onbekend maakt onbemind. Terwijl de Col Agnel een turbulente geschiedenis heeft qua grote rondes. Zo is ooit in de Giro het peloton letterlijk afgesneden van de koplopers door een sneeuwlawine die de hele weg blokkeerde. Maar ook in de Tour zijn er mooie gevechten geleverd op deze col. Helaas was de laatste keer dat deze col in de tour voorkwam (2011) het de eerste klim en kwam de beestachtig steile Italiaanse zijde niet in beeld op tv. De col Agnel hoort bij de allergrootste Alpencols en met zijn 2744 helpt de hoogte ook niet mee om de klim makkelijker te maken. Echt voor de hooggebergte fietsers dus. De Franse zijde is de makkelijkste zijde, maar ook door Nederlanders het vaakst gereden omdat deze het meest eenvoudig te bereiken is via Briançon en ook makkelijk aan de Col d'Izoard te plakken is.

Net als de Col d'Izoard is de Col Agnel prima te fietsen vanuit Guillestre, dit is zelfs een aanrader, maar het begin van de col wordt gezien in het dorpje Chateau Ville Veille. Vanaf hier is de col met zijn ruime twintig kilometer al best lang. Je wordt vanaf het dorpscentrum meteen in het diepe gegooid. Twee steile bochten geven meteen aan dat het pittig is.  

Totaan 'Molines en Queyras' valt het verder eigenlijk wel mee. Je hebt genoeg tijd om van het mooie uitzicht te genieten, de helling is steil, maar niet overdreven. Dus het is lekker omhoog fietsen. Let op aan de rechterzijde van de weg staat na zo'n 6 kilometer een zogenaamde Mademoiselle Coiffee, een zandsteentoren met een enorm rotsblok als kapsel. 

In 'Molines' wordt het meteen serieus. Waar de weg op zijn smalst is, wordt het meteen steil, heel eventjes zelfs heel erg steil. Een paar meter tegen de twintig procent. Als je daar ook nog eens de pech hebt dat wat voetgangers of honden je de weg half versperren dan is een voetje aan de grond snel de enige oplossing. In dit dorpje staan meerdere fonteintjes waar je prima je bidon kunt bijvullen. Maar die vind je in Fontgillarde ook.

Na Molines gaat de weg glooiend door naar Fontgillarde het laatste dorpje (water) voor de col en de grens. Bij het laatste huis (wat op instorten staat, en elke jaar flinke klappen krijgt van enorme lawines) is het weer even een aantal meter absurd steil voordat de weg weer glooiend verder kronkelt door de groene Alpenweides.

Tot hier valt het allemaal wel mee. Totdat je op zes kilometer voor de col komt. Het is van ver af ook te zien, want de col ligt hoog, erg hoog, en het grootste deel van de klim maak je in de laatste kilometers. 8, 9, en 10 procent brengen je naar de col. Vers vanuit de lage landen voelen deze kilometers extreem zwaar aan, want de ijle lucht laat zich voelen. Je bent bijna op 3000 meter namelijk.

De hoge ligging vlak naast de Italiaanse Po vlakte maakt deze col zeer gevoelig voor slecht weer, en hevige sneeuwstormen(!) zijn het hele jaar mogelijk. En als het minder weer is, bewolkt en fris, kies dan een andere col uit, want op de Agnel kan en zal het dan echt spoken. Een fantastische col in goed zomerse condities. Een ware hel (en zelfs gevaarlijk) als het minder zomers is.

De afdaling aan de Franse zijde is snel, en het asfalt is goed. Maar let op, marmotten gebruiken het asfalt als een soort van zonnebank. Er zijn reeds meerdere ernstige (dodelijke) ongelukken gebeurt met wielrenners die door zonnende en overstekende marmotten ten val zijn gebracht. In plaats van op volle snelheid naar beneden te knallen, geniet maar iets meer van het uitzicht en de rondwaggelende marmotten.

21 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#1 van 23 rondom Briançon

#17 van 155 in Franse Alpen

#31 van 346 in Frankrijk

#45 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col Agnel vanuit Frankrijk? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
michael op 29 juni 2018 om 21:28

vandaag gedaan. enorme aanrader!!! rustig, mooi, genoeg drankfonteintjes... voor echte berggeiten! let wel... geen makkie! zeker de laatste 7 km zijn erg zwaar.

Camiel op 26 augustus 2017 om 11:08

Heel mooie klim door een hele rustige vallei, nauwelijks auto's en andere fietsers, terwijl ik 'm een paar weken geleden midden het hoogseizoen fietste. En eigenlijk best goed te doen. Laatste stuk is natuurlijk wel lekker steil. En als je vroeg gaat, zie je zeker veel bergmarmotten die inderdaad zo maar ineens de weg over schieten, dus let daarop bij de afdaling.

Petermans Jean op 29 juli 2017 om 20:01

Eindelijk staat de Agnel op mijn erelijst van gefietste cols. Ik had er reeds veel over gelezen maar de realiteit is nog zo veel meer spectaculair. Op woensdag 26/07/2017 in prachtig weer naar boven gefietst vanuit Guillestre. Een heerlijke klim. Dan afgedaald naar Casteldelfino en na een terrasje de aard lastige beklimming aan de Italiaanse zijde onder de wielen geschoven. Het moet gezegd dat de beklimming vanuit Italië nog zoveel zwaarder is dan aan Franse zijde. De laatste tien kilometers zijn immers loodzwaar maar toch een aanrader voor de echte klimmers. In één woord fantastisch.

e.ehrlich op 02 november 2015 om 12:41

Geweldige beklimming en prachtige afdaling Deze col in juli 2015 beklommen samen met mijn 13 jarige zoon, allebei op mid jaren 90, stalen racefietsen van 10kg, met triple cranckset. Vanuit Ville Vieille begonnen (deel vanuit Guillestre geskipt). Superlekker geklommen, o.a. vanwege het schitterende Alpenlandschap in combinatie met praktisch geen verkeer. En dat op een zaterdag eind juli! Verrassend genoeg ook maar twee collega fietsers op weg naar boven en zelfs niet ook maar eentje die afdaalde. Eenmaal op de col kwamen er wél veel fietsers naar boven, maar dan vanaf de Italiaanse zijde. En die daalden allemaal ook weer terug naar Italië af. De afdaling aan die kant zag er heel spectaculair uit – met allemaal stijle en scherpe haarspeldbochten – waarop we besloten naar het 950m lagere Chianale af te dalen. Erg comfortabel was die afdaling overigens niet, vooral vanwege het hobbelige asfalt. Ondanks een prima lunch in Chianale bleek de klim terug naar de col zwaarder (max 15%) dan vanaf de Franse kant. Een kleinste (30/30) tandwielverhouding was nog net genoeg om ons terug boven te krijgen, met snelheden van soms niet meer dan 5 of 6 km/uur. Eenmaal weer op de col, bleek de afdaling aan de Franse kant echt weergaloos! Dankzij opnieuw praktisch geen verkeer en werkelijk geweldig goed asfalt haalden we enorme (maar nog goed te controleren) snelheden. Samen met de Mont Ventoux was dit onze favoriete klim!

Eric op 10 augustus 2015 om 13:24

Heerlijk en mooi. Je waant je in een andere wereld. In het begin wakker worden en dan aan het eind weer volle bak. Start dan wel vroeg, want de wind kan de hele klim op de kop zijn, en dat is dan ook sterke wind. Vanuit Guillestre is het lekker klimmen. Voor je echt begint heb je er al 25 km val plat op zitten. Leuk om eventuele mindere goden te laten starten vanaf de brug. Ben benieuwd of je ze voor het eind inhaalt. Kortom, mooi in een prachtig landschap. Geen makkelijke col. Mocht je een leuke combo zoeken, ligt die in de combinatie met de L'Izoard vanuit Briancon. Veel plezier, let wel op, het weer is zeker belangrijk! gr, Eric

GW Koenen op 14 augustus 2013 om 21:42

Ook weer een fantastische klim! Omdat ik al vanuit Guillestre langs de Guil naar de Ixoard was gefietst en ook weer 'snel' terug op de camping wilde zijn bij vrouw en kinderen, met de auto naar Ville-Vieille gereden. Van daar uit kan je nog lang genoeg klimmen;-) Compleet andere natuur dan bijvoorbeeld de Izoard, maar niet minder mooi. Bereid je wel voor op de laatste 5 kilometers. Pittig, maar met de top in zicht goed te doen! Ik had heerlijk weer, alleen armstukken bij de afdaling gebruikt. Toch schijnt het hier flink te kunnen spoken, dus zorg voor de juiste kleding en ga op een mooie dag (wat zeker geen garantie biedt overigens).

Frank Boshuizen op 11 augustus 2013 om 18:01

Schitterende klim, eerste 14 km zeer goed te doen, daarna wordt het een stuk steiler.

Bart Deblauwe op 24 juli 2013 om 23:12

Prachtige col, wondermooie natuur!