Hoogteprofiel beklimming Cauberg

Als Nederlanders het over een beklimming in eigen land hebben, dan gaat het bijna altijd over de Cauberg. Deze ‘berg’ is wereldberoemd geworden als finish van de Amstel Gold Race. Ook was de Cauberg meerdere keren de finale van het  WK.

Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Cauberg helemaal niet de moeilijkste beklimming in Limburg, het is eigenlijk niets meer dan een 'middenmoter'. De klim is niet al te lang en echt steil is de klim nou ook weer niet. Maar dat is natuurlijk wel vaker zo met legendarische beklimmingen. Hoe dan ook, de Cauberg is de must voor veel wielrenners. Iedereen wil hem graag volop opknallen. Maar daar is hij voor velen net iets te lang voor. Of misschien wel veel te lang.

De start van de Cauberg is niet te missen. De meeste wielrenners komen al dalend via de Daalhemmerweg op de gezellige, maar drukke T-splitsing. Hier kun je nog even je spierballen showen aan de mensen op de terrasjes, want hierna begint het meteen goed. Beter gezegd; goed steil. Hier rijden ook nog veel auto’s, maar het fietspad is breed en goed.

De weg draait eerst lichtjes naar rechts langs het kerkhof en daarna naar links. Als hier de benen nog goed voelen, dan kun je aan een krachtige demarrage denken. Voor de wielrenners die weg wil springen, doe dit net voor het viaduct, de weg wordt hier langzaam minder steil. Als je vrienden ‘kapot’ zitten kun je ze hier makkelijk afschudden… Want als je er doorheen zit zijn deze laatste meters een ware martelgang.

27 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de CaubergRanglijst

#2 van 15 rondom Valkenburg

#38 van 190 in Zuid-Limburg

#44 van 254 in Nederland

#654 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Cauberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Christine van denBoogert op 07 september 2019 om 17:56

Ben onder de indruk van de Cauberg. Heb vandaag deze voor het eerst gereden op mijn E-Bike samen met mijn man en ging van de Parkinsonvereniging uit. Alleen was ik wat verbaasd terwijl ik bijna bovenaan was en wielrenners voor mij bijna stil stonden ben ik hen gepasseerd en kwam gedeeltelijk op de rijbaan terecht met als gevolg een flink toeterende auto achter mij die mij weer in haalde en vervolgens de snelheid liet zakken. Gelukkig trok zij op tijd weer op en kon ik trots naar de finish. Misschien is het een tip om deelnemers tijdig te waarschuwen vooral zich niet buiten het fietspad te begeven daar dat ook erg gevaarlijk kan zijn.heb dit ook op mijn 70ste voor het eerst mee gemaakt

Ro11voor28achter op 08 maart 2017 om 16:53

Intens...dat zeker, ,maar wel te doen.

Roady op 17 december 2015 om 21:10

De Cauberg valt reuze mee hij zit in ieder training rondje 2 a 3 keer en ieder weekend opnieuw. In Limburg zijn veel langere mooiere en zwaardere klimmen dan deze.

Thomas op 15 augustus 2015 om 14:53

Op de verkeersdrukte na is de Cauberg zeker zijn status waard, alhoewel de moeilijkheidsgraad een stuk minder is als andere Zuid-Limburgse kuitenbijters, zoals de Eyserbosweg en de Camerig.

Ties op 23 februari 2015 om 16:48

De bekendste beklimming van Nederland. Geen reuzendoder als je er toevallig langskomt, maar wel zoals in de AGR als de finish na 250 km bovenop ligt. Je moet hem een keer zijn op gefietst om hem af te vinken op je lijstje, maar Limburg herbergt vele mooiere beklimmingen dan deze.

Raymond op 12 mei 2014 om 13:21

Gek genoeg is dit een vrij makkelijke helling om te nemen, ondanks de 13%. Misschien door de vloeiende opbouw loopt deze zeer makkelijk en houd je genoeg lucht over voor de laatste 300 m.