Hoogteprofiel beklimming Camerig

Hier hebben we hem: officieel de moeilijkste klim van Nederland. Helaas zijn het niet alleen wielrenners die genieten van dit prachtig stukje landschap, auto’s en motoren rijden hier ook graag omhoog. Rust zul je hier dan ook niet vinden. Misschien gaan we een beetje ver als we zeggen dat de heuvel tussen Epen en Vaals bijna doet denken aan de flanken van de Alpen, maar de uitzichten zijn er mooi genoeg voor!

De klim start bij de grote parkeerplaats van de Wingbergerhoeve, net buiten Epen. Hier hebben ze trouwens in de zomer heel goed ijs en overheerlijke wafels. De klim bestaat uit verschillende korte ‘muren’ onderbroken vlakke en dalende stukken. Hier is het goed bijkomen. Wie snel kan herstellen maakt dan ook een prima kans op deze berg. Alhoewel, de eerste kilometer heeft een gemiddelde van zeven procent. Dit is dan ook de moeilijkste kilometer. Maar vanaf restaurant Buitenlust, wordt het klimmen minder continue. Er volgen verschillende klimmetjes gevolgd door korte stukjes dalen.

Zin om weg te springen, dan is het beste punt om dat te doen bij de haarspeldbocht als je daar nog steeds goed zit. Veel wielrenners denken dat de top van de klim op de T-splitsing is. Maar de echte mannen (m/v) gaan nog even door. Want aan de rechterzijde volgt nog bijna een kilometer vals plat! Hierna kun je rechtdoor via de heerlijke afdaling (Epenerbaan) richting Vaals. Een mooie variant van deze beklimming is de Camerig West.

35 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de CamerigRanglijst

#1 van 35 rondom Vaals, Epen & Slenaken

#1 van 190 in Zuid-Limburg

#1 van 254 in Nederland

#485 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Camerig? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Jelte op 15 juni 2019 om 15:11

Afgelopen zondag Lus 2 van de amstel gaan rijden en het einde van lus 3. Dan heb je eigenlijk alle mooie hellingen. Camerig, drielandenpunt oa van lus 2. En heb je ook de venijnige kuitenbijters van lus 3 (gulper, kruisberg, eyserebosweg en keutenberg). Pittig rondje maar heel plezant. Camarig wel fantastische klim. Heel mooie omgeving. Loopt ook niet zwaar. Kan je mooi tempo op rijden.

Alexander op 26 februari 2019 om 21:53

Een waanzinnige beklimming! Met afstand de allermooiste beklimming van Nederland en niet alleen de mooiste, maar ook de langste en de zwaarste. De klim begint redelijk stijl tussen het groen van de heuvels in het buurtschap Camerig en zwakt dan verder af in het Vijlenerbosch. Echter de haarspeldbochten in het bos en de doorkijkjes maken het dat je je even in de Alpen waant. Prachtige vergezichten over de Belgische gemeente Plombières en verder oostwaarts richting de Hoge Venen. Als je in Limburg bent, moet je deze zeker doen.

Daan op 29 maart 2018 om 17:45

Heerlijke lange klim! Laatst gereden met een paar maten, als je je niet bewust bent van de lengte rijd je jezelf helemaal stuk hier.

Eric Jansen op 28 juli 2016 om 09:54

Hem afgelopen zaterdag voor de eerste keer *schaam schaam* beklommen. Mooie lange klim, in een geweldig mooie omgeving. Ik vind hem niet super lastig maar dat komt natuurlijk doordat de stijgingspercentages niet al te hoog oplopen.

Jos van Gastel op 27 juni 2016 om 11:21

Zaterdag 33 keer gedaan. Jammer dat ik een uur of 5 in de stomende regen heb moeten fietsen waardoor ik aardig onderkoeld raakte anders had ik er nog wel een paar keer bij kunnen fietsen.

Jondalar van Heugten op 21 mei 2016 om 22:03

Mooiste omgeving en klim van Nederland

Dennis ten Bruggencate op 21 april 2016 om 13:52

Is diegene die in het filmpje fietst ook niet actief op wintersporters.nl, hij heeft zo'n bekende stem? Tevens zie ik dat een andere wintersporters.nl goeroe Rogier (fietst/klimt in de zomer en skiet heel veel in de winter/lente) ook actief is op dit forum.

Thomas op 10 april 2016 om 20:44

Heerlijke weg met echt schitterend uitzicht. Hoewel de klim zich heel lang rekt vind ik hem echt veel minder moeilijk dan de Dodeman, Kruisberg etc. doordat de stijgingspercentages niet heel hoog oplopen.

Karlo op 05 april 2016 om 17:19

Prachtige klim,echt alpen achtig niet te steil maar wel zwaar. Aan het begin is het wel steil daarna volgt een vlak stuk goed om te herstelen. Daarna volgt nog een flauwe bocht waar de benen flink pijn doen. voor mij zuid-limburgs mooiste.

Frank op 11 juli 2015 om 16:52

Het blijft een mooie klim. Na Buitenlust is het niet zwaar meer, maar als je er niet op berekend bent dat het vanaf dan nog een paar kilometer door loopt, kan het nog vies tegenvallen. Komende periode deze klim mijden! Vanaf Buitenlust is het één grote grindbak! Ik denk dat de gemeente bij wijze van "onderhoud" aan de weg er gewoon tonnen grind op gekieperd heeft. Ook bijvoorbeeld de Nederlandse kant van de Vaalserberg ligt grotendeels vol grind.

Ties op 14 oktober 2014 om 15:17

Mijn fietsdag is niet compleet als ik de Camerig niet beklommen heb. Voor Nederlandse begrippen dé berg om te trainen voor je ritjes in het hooggebergte.

Evert Albers op 05 oktober 2014 om 19:28

Net gereden met slecht weer, heerlijk rustig. Mooie klim. Ik vind dit technisch zeker niet de moeilijkste maar hij is misschien wel de langste van NL? Aanrader.

James op 02 augustus 2014 om 20:30

Vandaag nog gedaan, doe hem regelmatig, prachtige klim waar je je heerlijk terug kunt lanceren na die korte afdalingen en veel snelheid kunt pakken en dan proberen zolang mogelijk met de grote versnelling te blijven fietsen, ik was vandaag boven aan het T-stuk na precies 11min...;-)

James op 02 augustus 2014 om 20:29

Vandaag nog gedaan, doe hem regelmatig, prachtige klim waar je je heerlijk terug kunt lanceren na die korte afdalingen en veel snelheid kunt pakken en dan proberen zolang mogelijk met de grote versnelling te blijven fietsen, ik was vandaag boven aan het T-stuk na precies 11min...;-)

Hans Brouwer op 14 mei 2014 om 19:31

Prachtige klim, qua punten even zwaar dan de Fortuinberg, deze is altijd mooi, Camerig nog mooier op niet toeristische dagen.

Bram op 07 september 2013 om 17:43

Leuke klim, alleen te lang.