Hoogteprofiel beklimming Alpe d'Huez

De Alpe wordt ook wel de Nederlandse berg genoemd vanwege het aantal Nederlandse etappe-overwinnaars in de tour de France. Deze klim is beroemd en berucht. De Alpe is al regelmatig de finale geweest in zinderende touretappes. De klim is zwaar, met meer dan tien kilometer stevig klimmen. Maar zoals zo vaak met beruchte klimmen is het ook weer niet ‘zo erg’ als veel wielrenners wielen doen (laten) geloven. Op de Alpe is het goed mogelijk om een lekker ritme te vinden. Maar, kapot gaan dat kan zeker, en niet zo’n klein beetje ook. De Alpe d’Huez is ook de laatste klim van de Marmotte, en veel wielrenners storten helemaal in op deze klim. Kijk niet raar op als je op de dag van de Marmotte wielrenners langs de kant van de weg ziet slapen, overgeven of op een andere manier ziet instorten.

De camping van la Cascade wordt door velen gezien als het begin van de klim. Nog geen vijfhonderd meter na deze populaire camping begint het vuurwerk meteen. De eerste drie kilometer zijn de zwaarste van de hele klim. Met percentages goed over de 10 procent is het meteen werken en zorgen dat je jezelf niet compleet opbrand. Na deze knallende start wordt het rustiger, maar het blijft zeer steil. Hierna volgen nog een paar extra zware stukken. Denk aan het stuk net voor La Garde, bij het binnenrijden van Huez en tussen de bochten drie en twee vlak onder de top.

Van beneden tot boven heb je 21 bochten die afgewerkt moeten worden. Je begint bij bocht 21 en deze tellen af richting de top. Bocht zeven staat bekend als de Nederlandse bocht, hier zul je in tour-ettapes de meeste Nederlanders langs de kant van de weg zien staan. Ooit waren deze  bochten genummerd voor de sneeuwschuivers, tegenwoordig is deze nummering voor de tienduizenden wielrenners die elk jaar de Alpe op fietsen. Op een na zijn alle haarspeldbochten bijna vlak, zodat touringcars in de winter makkelijk kunnen draaien, dit maakt deze beklimming stukken makkelijker. In elke vlakke bocht kun je even ademhalen, of juist het tempo weer iets omhoog gooien.

In Nederland heeft de Alpe d’Huez nog meer aan populariteit gewonnen dankzij Alpe d’HuZes, een evenement om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Hierbij wordt de Alpe maar liefst zes keer beklommen(!).

Een ding is zeker, de Alpe d’Huez is momenteel de bekendste beklimming bij fietsers en niet-fietsers. Op verjaardagen zullen heldenverhalen van deze beklimming het goed doen. Maar je bent niet de enige die deze berg opfietst. In het seizoen rijden tienduizenden wielrenners deze berg omhoog. Het is hier altijd druk met wielrenners. Rustig genieten van de natuur zit er niet in, en dan is de top ook nog eens alles behalve mooi, namelijk een lelijke wintersportplaats. Maar ja, het blijft wel de Alpe, een beklimming die iedere klimmer een keer gedaan moet hebben.

20 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Alpe d'HuezRanglijst

#3 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#20 van 155 in Franse Alpen

#34 van 346 in Frankrijk

#48 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Alpe d'Huez? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Peter op 16 november 2019 om 19:54

In september dit jaar ging ik eindelijk met mijn 2 beste vrienden de Alpe op. Na een half jaar goed trainen was het doel gezet om de "Vieil Alpe" onder het uur te rijden. Na een rustige start vanuit Allemond was de voet van de berg er in 1 keer. Schrikken! Meteen stijl omhoog, de fitste van ons drieën knalde er vandoor. Dat ging ik nooit bijhouden. Dus houden aan het plan, proberen niet onder 12km/h te komen. Dat lukte niet de hele rit, maar op de iets vlakkere stukken kon ik het weer redelijk bij trekken. Uiteindelijke tijd: 1:02:16. Net niet de beoogde tijd, maar toch zeer tevreden. Ik vond het een fantastische klim, zeker door de bekendheid van de TDF en Huzes. Doorfietsen naar de Col de Sarenne is echt een aanrader! En in September was het extreem rustig, ook op de andere fantastische Collen in de buurt.

Robyn op 18 september 2019 om 10:14

ik ga dit ook doen! Heb er zin in :33

Roy op 18 juli 2019 om 00:13

Waarom gedaan? Om zijn naam, onderweg soms even figuurlijk stilstaan bij de teksten op de weg en blij zijn dat je gezondheid hebt om deze te kunnen fietsen, maar jeetje wat een teleurstellende berg, eerste bochten zijn wat pittig daarna eenvoudig te doen, weinig tot geen natuur, stinkende vrachtwagens die maar blijven komen, auto's die maar blijven langs scheuren, er zijn zoveel mooiere routes te vinden (glandon/Croix de Fer) maarja sommige colletjes moet je nou eenmaal doen, been there, done that

Chris op 17 juli 2019 om 23:35

Het is dat het de Nederlandse berg is, maar eigenlijk helemaal geen mooie klim. Druk met verkeer en bovenop ook niets bijzonders.

Kees Cornelissen,Zuid Afr op 06 juli 2019 om 14:10

Een grandioze klim,veral omdat ik heel vroeg begonne was en dus in stilte mijn eigen tempo kon rijden met haast geen verkeer.De wegdek is heel goed voor zo n majestieuse berg

patrick velo op 19 juni 2019 om 23:29

Als Belg op 13/6 de "hollandse berg" opgefietst. Niet alleen genoten van de prachtige omgeving maar ook van de ontroerende en stimulerende teksten op het asfalt,die mij duidelijk maakten hoe belangrijk en betekenisvol deze klim voor jullie is. Doorgefietst tot het echte "puur natuur" einde Lac Besson (2080 m.) een mooier eindpunt dan het volgebouwde skioord.

spinnenkop op 13 mei 2019 om 13:49

mijn spinnenweb is mooier

potvis op 13 mei 2019 om 13:48

oooooooooooo poep

Bart op 23 maart 2019 om 17:28

Deze is zeker niet voor mij weggelegd

robot op 20 november 2018 om 15:02

lol dit is leuk

Lucas op 10 oktober 2018 om 15:01

Deze klim ligt me normaal behoorlijk goed en ik had hem al jaren geleden gedaan in een tijd iets minder dan 1 uur. Maar deze keer heb ik afgezien, ik vond het ritme niet, al snel verzuring waardoor mijn hart ook boven 165 slagen ging en dat is niet zo goed op 61-jarige leeftijd. Het blijft een moeilijke klim, wel stabiel en vooral afwisselend. De reden waarom het niet lukte was omdat ik slechts 1500 km voordien had gefietst zonder noemenswaardige hoogtemeters en dan moet je dit bekopen. Volgende keer zeker beter en dat zal in 2019 zijn, dit moet beter !Zowel de klim als de omgeving is prachtig.

Gerben op 14 juli 2018 om 13:16

Wat een mooie klim, aantal zware stukken maar over het algemeen heel constant dus lekker in 1 tempo naar boven. Helemaal mooi dat alles nu al klaar is voor de finish van de Tour volgende week. Henk, alle bochten staan nu (zaterdag 14 juli) al nagenoeg vol...

Johan-Paul op 12 juli 2018 om 21:19

Dit is echt een zware klim. Heb hem gereden nadat ik 's morgens de Croix de Fer had beklommen. Het was inmiddels 14.30 uur, en ruim boven de 30 graden. En dan loop je toch wel leeg. Dus een paar keer moeten stoppen onderweg. De meest lastige van deze klim vind ik dat je eigenlijk nergens een rustmomentje hebt, het blijft continue klimmen tegen 8 of 10%. Alleen de laatste 2 km zijn vlakker. Dus met recht is dit een berg van de buitencategorie.

Christiaan op 29 juni 2018 om 09:00

Als je tijdens de TdF op de Alpe d'Huez wilt staan met een camper, zou ik zeker vier dagen van te voren al omhoog gaan. Plekken langs de weg gaan zeker bij deze berg heel snel weg.

henk op 18 juni 2018 om 12:42

wij willen 19 juli naar de nederlandse berg met onze camper. Is er iemand die ervaring heeft en ons kan vertellen wanneer wij er al moeten zijn, maandag, dinsdag of woensdag? Ik heb eens gelezen dat het wel ff duurt voor je omhoog kunt en dat de terugreis ook wel een dag kan duren. Graag ff een berichtje

George op 10 juni 2018 om 20:34

Afgelopen donderdag tijdens de koers Alpe d'HuZes een paar keer omhoog geweest. Dat was een fantastische rit samen met bijzondere mensen en voor een nog mooier doel!! De koers goed kunnen voorbereiden in de afgelopen periode door veelvuldig klimmetjes te selecteren op deze website - waarvoor hartelijk dank.

George op 09 juni 2018 om 11:57

Afgelopen donderdag tijdens de koers Alpe d'HuZes een paar keer omhoog geweest. Dat was een fantastische rit samen met bijzondere mensen en voor een nog mooier doel!! De koers goed kunnen voorbereiden in de afgelopen periode door veelvuldig klimmetjes te selecteren op deze website - waarvoor hartelijk dank.

Jolanda op 02 juni 2018 om 13:29

Ik fiets al ruim 5 jaar en mijn uitdaging is in de bergen te fietsen, dus waarom niet de Alpe d'Huez dan maar? 1x getraind in Limburg en veel tegenwind fietsen en door het duingebied. 1e dag in Oz en Oisans, eerst maar de Col d'Ornon proberen, dit is voor mij de eerste keer om een berg beklimmen op de fiets, het lukte aardig en de afdaling was leuk. Volgende dag de Alpe d'Huez, hmmmmm het ging, niet makkelijk, maar het ging. Afdaling vond ik minder leuk, te veel scherpe bochten en te steil. Gelukkig was ik in mei aanwezig, dus weinig last van veel fietsers en verkeer. Dagen erna heb ik meer in de buurt van Oz en Oisans gefietst, en inderdaad wat een prachtige natuur daar met veel klimmetjes en pittige ook. Dat vond ik leuker dan de Alpe d'Huez zelf.

Huub Smid op 05 oktober 2017 om 22:17

Het is 29 september, de laatste dag van mijn vakantie. Het wordt deze dag 25 graden, daarom besluit ik al vroeg in de ochtend aan mijn laatste beklimming te beginnen. Weinig of geen fietser te bekennen rond een uur of negen. De dagen ervoor had ik de mont ventoux van alle kante al beklommen. Zelfs de dag ervoor vanuit Allemont de col de la croix de fer nog " even " beklommen. Toen ik na een goede warming-up begon aan de Alpe Huez had ik zoiets van, dat moet geen probleem zijn. Maar dat viel me toch zwaar tegen. Eenmaal de bocht naar links schrok ik me rot van de steile klim. Of waren mijn benen nog niet hersteld. Vanaf al vrij snel moest ik al schakelen op tandje hopeloos, voor mij 34-32. Eigenlijk heb ik de hele col op dit verzet gereden. Ik vond de klim erg zwaar en deed er een uur en 20 minuten over. Ben 56 jaar en best wel goed getraind vind ik zelf. Toch was ik blij weer zonder afstappen de top te halen. Dat wil zeggen de finish waar iedereen stopt voor de tijd. De klim gaat echter nog even door omhoog. Daarna nog even een stukje terug gereden en lekker op een terrasje in de zon. Eerlijk gezegd zijn er leukere plekjes om een terrasje te nemen dan op het commerciële Alpe Huez. De afdaling is gevaarlijk met al die haarspeldbochten, dus goed uitkijken.

Mark op 07 september 2017 om 23:59

Waarom moet ik deze gedaan hebben? Tsja, een moetje. Als buitenlandse toerist in Nederland ga je ook naar Volendam. En dan wat? Genieten? Commerciele puist. Oisons ligt vol met mooie klimmetjes, die opgaan in de natuur, mooie weggetjes waarbij je jezelf haast verliest in de schoonheid van de natuur en waar je gedachten je meenemen in alle rust om je heen. Als dat al mogelijk is, de Alpe is heel erg doceerbaar, maar er zijn klimmetjes waar je echt alles uit de kast moet trekken ondanks hun schoonheid. Deze is (d)ruk, veel verkeer, weinig uitzichten, en behalve de eerste 3 km niet al te moeilijk. De Sarenne is wellicht een veel mooiere en betere optie, kom je ook in Las Vegas uit, na kilometers natuurgeweld, maar dan mag je hem vanaf daar afdalen. Zo snel mogelijk.

Ed op 21 augustus 2017 om 12:25

Lelijke klim. Hij heeft de naam, het is best grappig om alle naambordjes in de bochten te zien, maar wat een drukte met fietsers, auto's en bussen. De hele weg in de stank van benzine en oververhitte remblokken. Ik weet het, je wilt hem een keer gedaan hebben, maar mijn advies is om daarna nog wel vaak naar Bourg te gaan maar die Alpe zelf nooit meer op te rijden. Er zijn zoveel andere mooie klimmen. Lautaret/Galibier, tegen de klok in Le Frenay/Col de Sarenne over en dan Alpe afdalen, Les Deux Alpes, La Berarde met prachtige natuur, rondje Grand-Serre/Valbonnais/Ornon, Col du Croix de Fer, en voor de beter getrainde liefhebber de Marmotte of alleen het rondje Croix-de-Fer/St Jean de Maurienne/Col de Telegraphe/Col de Galibier. Oh ja ook een leuke: Col d' Ornon helemaal over en dan aan de achterkant even de Col de Parquetout (14%) op

Di Bello op 05 augustus 2017 om 15:03

In Nederland kun je je eigenlijk niet voorbereiden op de AD6 . Je kunt bergjes pakken in Limburg of 20 x de van Brienenoordbrug nemen maar dan wordt je steeds beloond met een rustpauze waardoor he prima kunt herstellen. Op de berg heb Je geen enkel moment rust! Iedere bocht geeft iets adem voor een teug uit he bidon maar dan moet je weer verder. Heerlijk on te doen. Een goede training is vooral duurtraining. Zes keer de verg op betekent negen uur op je fiets zitten...

Raul op 01 juli 2017 om 23:16

Zit iets raars aan het einde vd route, je hebt de weg niet gevolgd. En onderweg ook boel 'franje', wat ik nog nooit gezien heb. Heel vaak stilgestaan? GPS drift? Wat ik vd klim vind weet ik niet want ik moet 'm nog rijden. En ach, een klim betekent omhoog rijden, het is wat het is. Doe ik graag. Maar liefst in de natuur, in stilte. Dingen die hier maar heel beperkt te vinden zijn. Dus msn blijft het wel bij stationary varianten..

DZM op 22 juni 2017 om 22:30

Een commerciële klim, moet je gedaan hebben. Puur om zn naam en historie hebben we deze op dag 1 bij de ballen gepakt. Mooie gelijkmatig klimmen, op de eerste 3km na, oef die doen zeer. Wel veel te druk.

Grote piemel op 01 mei 2017 om 13:14

Eet veel piemels piemels zijn gezond

Grote piemel op 01 mei 2017 om 09:46

Eet veel piemels piemels zijn gezond

memebigboy op 12 april 2017 om 12:12

me snek snek siss snek electronic me are be am snek yes

Astrid pluijmaekers op 06 april 2017 om 17:18

Prachtige klim

Timo van Zuilekom op 04 april 2017 om 11:51

Vorig jaar heb ik mijn eerste meters op een racefiets gereden en gelijk de alp d'huez op vrijwel ongetraind, de klim is dan wel vrij zwaar. het dorpje bovenaan is eigenlijk best wel lelijk, maar toen ik boven was heb ik daar niet opgelet.

Frans Van De Wiel op 15 februari 2017 om 15:45

In feite een vrij gemakkelijke beklimming doordat de 21 haarspeld bochten vrij vlak liggen, dit geeft telkens de tijd om wat te drinken en te recupereren.

Arnoud op 05 september 2016 om 23:04

Blijft een heerlijke klim om op te knallen: kort, redelijk stabiel stijgingspercentage. Even de eerste paar km door en dan heb je he zwaarste gehad. Nooit saai door de bochten. Maar toch, onder het uur lijkt too much: vandaag 1.02.21 neergezet, maar toen was het ook helemaal klaar..:-)

raymond op 31 augustus 2016 om 13:13

Leuke klim, niet mooi maar wel 21 bochten waarop je flink kapot kunt gaan. Je moet wel doorrijden tot de echte top en niet stoppen bij chrono streep. En rijd je nog verder omhoog....dan wordt het mooier, groen en bovenal rustiger.

Gerwin op 08 augustus 2016 om 17:18

Na Alpe d'Huez absoluut snel doorfietsen naar Lac Besson of naar de Col de Sarenne..adembenemend mooi daar!

Oscar op 05 juli 2016 om 16:16

Spontane actie om afgelopen zaterdag na de Col d'Ornon deze legendarische berg te beklimmen. Niet bijzonder mooi, maar voor een beginnende bergklimmer een stevige kluif. Ben goed omhoog gekomen, maar heb bijzonder veel respect voor renners die er 6 X achter elkaar op zijn gegaan bij Alpe d'Huzes. Respect!

Tischo op 11 maart 2016 om 15:04

In juni 2013 heb ik de Alp d'Huez 6 x keer beklommen in het kader van Alpe d’HuZes (KWF), natuurlijk was dat zwaar en moet je op letten dat je zeer steady rijdt, maar het was te doen. Het is een mooie col, maar toch ook een beetje een kermis berg, vanwege het feit dat het lijkt of elke NL fietser en gillende begeleidingsploeg heeft Overigens is deze berg absoluut niet te vergelijken met de Mont Ventoux, die veel zwaarder is.

Ties op 07 januari 2016 om 14:31

Joey, je hebt de Ventoux beklommen zoals je beschrijft bij de Dodeman en dan ben je bang voor Alpe d'Huez?? Je moet Limburgse klimmetjes niet vergelijken met de Alpen. Alhoewel, fiets 14x de Camerig op (tot aan restaurant Buitenlust) en je komt in de buurt met Alpe d'Huez.

Joey op 05 januari 2016 om 20:28

Ik wil deze klim heel graag doen, maar ik ben bang dat deze te zwaar voor mij is Ik heb wel de dode man beklommen, is deze vergelijkbaar?

Gordo op 20 november 2015 om 14:52

Ik ben het ermee eens dat dit absoluut niet de mooiste klim is in de oisans maar deze moet je toch wel eens gedaan hebben. Omgeving is toch echt nog steeds meer dan de moeite waard en de nostalgie van deze berg maakt het alleen nog maar mooier. Begin is inderdaad heftig omdat je van nagenoeg vlak ineens op tien procent zit en pas bij de eerste bocht heb je heel even tijd om op adem te komen, en laat dit nou net een van de langste rechte stukken zijn..... Het is ook een aanrader om eenmaal boven nog even door te klimmen. Of naar Sarenne of naar Lac Besson. Prachtige uitzichten!

Jarin Nijhof op 07 oktober 2015 om 11:25

Een beklimming die je absoluut een keer gedaan moet hebben! Door de vele haarspeldbochten krijg je ook af en toe de gelegenheid om op adem te komen. Ik ben zelf via de Col de Sarenne weer terug naar Bourg-d'Oisans gefietst; een ronde van in totaal ruim 50 km en een absolute aanrader indien de weersomstandighen goed zijn. Het is (na een redelijk pittige beklimming aan het begin) een prachtige afdaling met een mooi uitzicht op Les Deux Alpes (een beklimming van 9 kilometer die je er ook nog achter aan zou kunnen plakken).

Jan-Willem M op 17 augustus 2015 om 18:59

Mooie weg, maar wel aan de drukke kant. De Alpe moet je natuurlijk een keer gedaan hebben, maar valt wat mij betreft niet in de hoogste categorie qua schoonheid. Als je met een clubje de berg opfietst, spreek dan van tevoren af waar je de streep legt; er zijn nogal wat finishlocaties/routes

Geert Linders op 09 augustus 2015 om 20:48

2 keer gedaan maar de col de Sarenne is vele malen mooier en daar geniet je van de rust en omgeving Daar heb je weinig tot geen verkeer

Arnaud75 op 05 juli 2015 om 18:19

Heerlijke berg met veel afzien en strijd. Ben het ook zeker niet eens met de mening van de schrijver.

Argon18 op 27 februari 2015 om 12:02

Deze moet je zeker een keer hebben opgereden. Ben te snel begonnen en da was nie ek slim. Maar als ge dan boven kom dan weet ge wel woarvoor ge het he gedaan.

Ties op 19 december 2014 om 12:31

Als fietsliefhebber moet je deze beklommen hebben. Ongeacht het toeristische karakter, de massa wielrenners of het hoge Hollandse gehalte van de berg. Alpe d'Huez moet je gedaan hebben, punt uit....;)

jef verdonck belgie op 30 november 2013 om 18:32

alpe d huez opgefietst juli 2010 niet zo een lange beklimming maar toch best heftig vooral de eerste kilometers steile stukken bij , is ook een berg waar je nooit alleen bent druk fiets en autoverkeer, ik dacht soms dat ik in nederland was ze noemen hem niet voor niks den hollandse berg , maar is een naam een topper moet ge zeker ook gedaan hebben als fietsliefhebber staat ook in mijn top zes