Beklimmingen met elkaar vergelijken

door Rogier op 29 July om 17:47

Elke beklimming op deze website heeft een aantal klimpunten. Dit getal geeft op een simpele manier de moeilijkheidsgraad van een helling weer. Zo zijn beklimmingen onderling makkelijk te vergelijken en op waarde te schatten. Opscheppen kan vanaf nu louter in klimpunten!

Beklimmingen met elkaar vergelijken is altijd voer voor discussie. Al verandert er maar weinig aan de fysieke eigenschappen van klim, toch voelt dezelfde klim elke keer weer nét even anders. Soms is het de wind, soms de vorm van de dag en bijna altijd zit het tussen de oren. Voor veel wielrenners is een beklimming zo moeilijk als de laatste keer dat hij of zij hem heeft opgereden.

Ondanks de subjectieve verschillen spelen maar een paar cruciale factoren een rol bij de moeilijkheid. Het stijgingspercentage en de lengte van een beklimming spelen hand in hand de hoofdrol in het drama. Daarnaast kan de staat van het wegdek (denk vooral aan kasseien) de weg bergop flink verzwaren.

De formule om klimpunten te berekenen is een gebaseerd op de Encyclopedie Cotacol, waarin alle hellingen in België met elkaar werden vergeleken. Twee fanatieke (en ietwat maffe) Waalse fietsers reden in de jaren tachtig door heel België met een waterpas om een gedetailleerd hoogteprofiel van alle beklimmingen te maken. Zij bedachten ook een uitgekiende formule die over het gehele verloop van een beklimming de moeilijkheid berekende.

De formule kijkt niet naar het gemiddelde stijgingspercentage van een beklimming, maar deelt deze op in stukken van 100 meter. Vervolgens kent de formule ieder stuk klimpunten toe. Daardoor wordt er rekening gehouden met het vaak grillige patroon van beklimmingen. Steile stukken krijgen exponentieel veel punten, want hoogtemeters overbruggen wordt in de praktijk ook exponentieel zwaarder naarmate de helling steiler is. Zo scoort een gelijkmatige beklimming dus relatief minder klimpunten dan helling met een steiler stuk, ook als zij hetzelfde hoogteverschil hebben.

De klimpunten formule werkt niet alleen goed op de korte beklimmingen in Nederland en België, klimpunten zijn ook uitermate geschikt gebleken om beklimmingen in de Alpen met elkaar te vergelijken. We zijn er zelfs zo tevreden over dat we elke beklimming op de website vergelijken met een beroemde beklimming. Zo is de Mont Ventoux bijvoorbeeld 35% zwaarder dan de Alpe d'Huez en de Stockeu meer dan 3 keer zo moeilijk als de Keutenberg.

En maak je geen zorgen over Rogier en mij. Gelukkig hoeven we vandaag de dag niet meer met waterpas elke beklimming in kaart te brengen. Fietscomputers met hoogtemeters en uitvoerige GPS-data maken die klus een stuk makkelijker. Zo hebben we nog wat tijd over om lekker te fietsen.


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
jonie op 12 April 2017 om 15:09

Ik vond het heel leuk, maar de twee personen voor mij zijn heel raar. kut kut kut fuck tering

jonie op 12 April 2017 om 15:07

Ik vond het heel leuk, maar de twee personen voor mij zijn heel raar.

Martijn op 21 March 2017 om 14:23

@Leon deze zaken maken de stelling niet minder waar. Hoogtemeters overbruggen is exponentieel zwaarder naarmate de helling steiler is, ongeacht de versnelling. @Dirk wij berekenen de maximale stijgingspercentages over 100 meter gemiddeld. De Redoute heeft inderdaad kortere stukken die steiler zijn, maar daarmee zouden een hoop beklimmingen ineens ook gigantische hoge maximale stijgingspercentages krijgen.

Dirk Van Geesbergen op 26 August 2016 om 11:50

Ik begrijp niet altijd het bepalen van de MAX stijgingspercentage. Zo krijgt La Redoute maar 13,7, terwijl het overal beschreven wordt als +/- 20 % Heb dit zelf ook al vastgesteld op mijn GPS

Leon op 10 August 2016 om 12:12

Sinds bijna alle fietsen lichtere verzetten hebben dan de racefietsen uit de jaren 80, is de stelling "hoogtemeters overbruggen wordt in de praktijk ook exponentieel zwaarder naarmate de helling steiler is" uiteraard lang niet meer zo waar als dat hij was.

Edward Ter Horst op 16 May 2016 om 10:55

Is er een plek waar je je klimpunten bij kunt houden?

Franck op 21 July 2015 om 09:22

De auteurs van de Encyclopédie Cotacol hun namen zijn Daniel Gobert en Jean-Pierre Legros. Ze werkten niet alleen maar werden geholpen door een hele ploeg van vrijwilligers. Voor hun uitstekende werk zouden ze een staanbeeld verdienen!

ROB NIJMEIJER op 09 February 2015 om 13:08

col d,Aubisque . col de marie-blanque .kemmelberg. mont des cats .mont noir. rodeberg. scherpenberg.