Schijfremmen verboden in Franse Cyclos

door Rogier op 21 april om 18:23

Elke wielrenner die niet onder een kassei leeft weet van de commotie die is ontstaan over schijfremmen in het peloton. Want na het ongeluk van de Movistar renner Francisco 'Fran' Ventoso heeft de UCI halsoverkop besloten om schijfremmen te verbieden in het profpeloton. Buiten het feit dat de teams die met schijfremmen reden volgens henzelf niet bij dit ongeluk betrokken waren. Naast het profpeloton heeft dit verbod ook gevolgen voor veel amateurs, wielertoeristen en merken.

Ik sprak gisteren met een ingenieur van HOPE, een Engels merk dat veel hoogwaardig MTB materiaal maakt, onder andere schijfremmen. Dit bedrijf maakt ook schijfremmen voor racefietsen, zij verwachten dat na dit verbod de vraag naar schijfremmen voor racefietsen veel minder zal worden. Zeker nadat bekend is geworden dat in veel beroemde cyclosportives de schijfrem ook verboden wordt. Dit is jammer want voor veel wielrenners zijn schijfremmen geweldig. En in lange afdalingen en bij natte omstandigheden zeer veilig!

Bij alle Franse cyclosportives die worden georganiseerd door de FFC zijn schijfremmen verboden. Dat gaat om de beroemde L’Etape du Tour' en ook de Ariegoise heeft nu een verbod op schijfremmen. Hier een lijst met alle cyclosportives waarbij een schijfrem verboden zal zijn. De organisatoren mogen schijfremmen toestaan, maar dan komt de verantwoording bij de organisatoren te liggen. De kans op dit gedogen is zeer klein.

Terwijl Fran Ventoso duidelijk zei dat hij vindt dat er geen plek is voor schijfremmen in het profpeloton, maar dat deze remmen geweldig zijn in cyclosportives voor amateurs heeft de UCI en de FFC veel harder gereageerd. Zelf denk ik dat schijfremmen met de vaak matige (niet pro) daal-kwaliteiten van amateurs meer veiligheid bieden in lange afdalingen dan dat ze een event