De eerste keer de heuvels op of de bergen in, onze tips!

door Rogier op 18 april om 08:58

Eens is de eerste keer om op je fiets de bergen in te gaan. Veel Nederlanders zijn ras-echte polderstoempers en dan valt de weg omhoog vaak erg zwaar. Want omhoog fietsen is heel wat anders dan een rondje op het vlakke. Het mag anders zijn, het is allemaal ook niet zo heel heftig als je jezelf aan een paar basisregels houdt, zeker de eerste keer. Daarna kun je meer gas geven en het uiterste van jezelf vragen. Voor de eerste keer zal het meer verkennen zijn. Hier onze tips om je eerste rit in de bergen te overleven.

1. Doe rustig aan!
In de polder is het voor velen geen enkel probleem om meteen op je gemiddelde snelheid te gaan rijden. Je rijdt 32 km per uur van het begin tot het einde. in de bergen werkt dat toch even anders. Begin dus echt rustig en trap minder hard dan je eigenlijk zou willen. Het wordt vanzelf zwaar genoeg. Om in hartslagzones te spreken begin zeker niet hoger dan D1. Je zult merken dat als de weg eenmaal omhoog gaat je de bespaarde energie hard nodig hebt.

2. Schakel terug!
Durf terug te schakelen. De eerste keer is je cadans belangrijker dan je snelheid (die snelheid komt vanzelf, ook met een hogere cadans) dus nogmaals schakel kleiner en kleiner. Ideaal is een cadans van rond of boven de 80. Maar dat moet je wel kunnen en geleerd hebben. En de cadans is ook nog wel persoonlijk, echter veel plattelandklimmers rijden met een te zwaar verzet. Als jij thuis op het vlakke niet zo'n hoge cadans rijdt dan ga je dat in de bergen ook niet opeens rijden.

Als je cadans te laag is (onder de 60) dan is er voor de volgende keer trainingswerk (train op cadans) en/of onderhoudswerk (zet een andere cassette op je fiets) nodig. Laat die benen lekker ronddraaien. Als je met een te lage cadans een col oprijdt dan gebruik je meer spierkracht en minder je conditie (erg simpel gezegd) dat lukt een of twee heuvels maar daarna zullen je spieren leeg zijn. Met een hogere cadans kun je meer aan.

4. Neem genoeg eten mee
Omhoog fietsen kost ontzettend veel meer energie dan op het vlakke rondfietsen. Dus neem voldoende eten mee. Zorg voor calorierijk eten dat je goed weg kunt krijgen. Speciale sportgelletjes zijn ideaal. Net als (minstens één) een bidon met goede sportdrank. Neem sowieso twee volle bidons mee, vochtverlies veroorzaakt een enorm prestatieverlies dus zorg echt dat je genoeg drinkt! Begin ook op tijd met eten. Liever vaak kleine beetjes dan 1 keer op een dag een veel te zware lunch.

5. Let op je kleding
Als je op het vlakke alleen een regenjasje meeneemt als er wolken op buienradar staan, in de heuvels of bergen is het belangrijk dat je deze altijd mee hebt. Want de afdaling kan koud zijn en als je na een flinke inspanning erg moe bent zul je het ook eerder koud hebben. Dus neem genoeg kleding mee.

6. W