5 redenen om in de herfst naar de Alpen te gaan

door Rogier op 20 augustus om 21:13

De nazomer begint langzaamaan. Ik zag gisteren op een van mijn vaste trainingsritjes naar Puy Saint Vincent al de eerste gele blaadjes aan de boom hangen. Een paar ochtenden heeft het hier in de Alpen zelfs al gevroren. Maar toch is de winter nog ver weg en begint nu een van de mooiste fietsperiodes in de Alpen, Vogezen of Pyreneeën. Genoeg reden om juist in het naseizoen richting de Alpen te reizen. De belangrijkste op een rijtje.

Temperatuur
Ten eerste is het qua temperatuur misschien wel de prettigste periode in het jaar. Het voorjaar is ook fijn, maar dan zijn de grote cols nog dicht. In het najaar zijn deze allemaal open en is het niet te warm. Heerlijk fietsen en met een graadje of 20° is het toch makkelijker zo'n Alpenreus op beuken dan als het 35° is. Om over eventueel gesmolten asfalt in de afdaling nog maar te zwijgen. Bedenk wel dat een windjack, beenstukken en armstukken erg verstandig zijn om mee te hebben, 's ochtends vroeg kan het echt nog wel fris zijn. Verder is het vaak geweldig mooi helder weer zonder neerslag en omdat het wat kouder wordt hoef je ook minder bang te zijn voor de vervelende onweersbuien aan het eind van de middag 

Rust op de wegen
Na de zomervakantie keert de rust terug op de grote bergcols. Je bent vaak alleen. Helemaal alleen, geen motoren die de grote cols afstrepen, geen toeristen die eigenlijk niet bergwegen zouden mogen rijden en geen locals die geïrriteerd veel te hard rijden. Nee het is rustig op de weg, qua auto's, qua fietsen qua alles. Heerlijk.

Natuurschoon
Het licht in de herfst en nazomer is geweldig. Alsof het hele landschap door photoshop is gehaald. De kleuren beginnen ook geweldig te worden. Als je wat later in september of oktober gaat dan heb je kans om echt in Indian-summer taferelen te rijden. Het landschap is in de herfst op z'n allermooist!

In vorm 
Een van de leukste aspecten om in het najaar de Alpen in te gaan is het feit dat je er, als