Hoogteprofiel

Beschrijving

De Club des Cinglés du Mont Ventoux is een illuster gezelschap van wielrenners die de Mont Ventoux van drie verschillende kanten op een dag beklimmen. Waar voor velen de eenmaal de beklimming vanuit Bédoin al een barre tocht is, zoeken andere renners de uitdaging in deze een ultieme prestatie. Vrij vertaalt behoor je dan tot de club van 'malloten'.

Voor velen start de tocht in Bédoin, deze beklimming wordt gezien als de zwaartste variant. Daarna is de keuze uit de net zo moeilijke Malaucène of de veel gemakkelijkere beklimming uit Sault. Persoonlijk zouden wij de makkelijkste beklimming voor het laatst bewaren. Wanneer het motortje het moeilijk krijgt, kunnen de steile stukken van Bédoin of Malaucène wel eens roet in het eten gooien.

Om de prestatie officieel te maken dien je jezelf minimaal 2 weken van tevoren in te schrijven de Club des Cinglés du Mont Ventoux. Na je prestatie krijg je dan een officieel brevet thuisgestuurd. Natuurlijk kun je ook beslissen om gewoon te fietsen zonder officiele waarneming. Een paar foto's als bewijs overtuigen ook je vrienden thuis.

Naast Cinglé is het ook mogelijk om Galérien te worden. Dit kan door een vierde (bij velen volledig onbekende) beklimming te nemen naar de top. De Route Forestière was ooit netjes geasfalteerd, maar is nu in erbarmelijke staat. Het is aan te raden om deze beklimming met een mountainbike te doen.


Reacties

Wat vind jij van de Cinglé du Mont Ventoux? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Sjef op 26 June 2017 om 14:32

Deze rit hebben we in 2014 gedaan. Sault hebben we als 2e beklimming gedaan, maar achteraf hadden we die beter als laatste kunnen doen. Niet alleen is het vanuit Malaucene wellicht het zwaarst, maar ook de warmte hielp niet op de laatste beklimming. Toch geweldig genoten en de overwinning is zoet.

Henry op 26 June 2017 om 09:39

Donderdag 15/6/17 drie keer Mont Ventoux op gefietst. Gestart om 8.15 uur in Montbrun les Bains, vanuit Sault eerste keer omhoog goed te doen 1.41 uur, afdalen naar Bedoin en weer omhoog voor tweede klim 1.48 uur al stukje zwaarder. Afdalen naar Malaucene om de laatste klim te doen. Vreselijk zwaar vooral vanwege hitte, 38 gr, en laatste klim met steil tussenstuk 2.18 uur. Maar super gaaf om dan toch boven te komen en het gehaald te hebben. Vervolgens gauw afdalen via Sault en weer terug naar Montbrun. Eerste deel afdaling tot Chalet Reynard best link ivm opkomende wind. Einde van de dag 160 Km en bijna 5000 Hm's Temp in de ochtend 22 gr. temp op het heetst van de dag 38gr. (bijna niet tegen aan te drinken). Windstil in het bos vanuit Bedoin, maar geen vliegen. Vooral de omstandigheden maakten het zwaar maar wat een geweldige dag en een super ervaring.

Jochem Oggel op 18 June 2017 om 21:17

Op 9 juni 2017 de Cingles gedaan. Prachtige ervaring! We hebben Bedoin, Malaucene en als laatste Sault gedaan. We zijn vroeg vertrokken (6:00uur) en dat was een goeie keus want de beklimming en de top is dan nog niet zo druk. We vonden het een speciale ervaring om die berg voor ons alleen te hebben. De warmte valt dan ook nog mee. De beklimming vanuit Malaucene was zwaar, met name het steile middenstuk. Vanuit Sault was lekker. Een mooi gevoel om na chalet Reynard een ritme te pakken en me leeg te rijden naar de top. Gaaf gevoel om overal stempeltje te halen. Nu wachten op het "Cingles-kruisje". Vive le malloot!

Gerrit van der Heide op 12 June 2017 om 13:39

Op 7 juni de de drie beklimmingen gedaan. Rustig aan begonnen vanuit Malaucene. Daarna Bedoin en als laatste Sault. Pittige tocht maar te doen als recreatieve racefietser. Het is zoals al meer wordt aangegeven wel fijn om Sault te bewaren voor het laatst. Tot Reynard kun je dan je krachten sparen voor nog een laatste klim naar de Sommet. Geweldige ervaring!

jos van Eijndhoven op 21 March 2017 om 12:51

Erg gaaf om te doen. In 2014 voor het goede doel gefietst vanuit Sault. En daarnaast de andere 2 beklimmingen ook gedaan die dag. Vorig jaar in Juli ook nogmaals de 3 beklimmingen op 1 dag, alleen nu een paar uur sneller dan in 2014. Iedere zijde rond de 1.50. Daarnaast in die week nog 4x Bedion gedan..

Han Wilmink op 05 April 2016 om 01:13

Op 5 september in het kader van Groot verzet tegen kanker op afwijkende wijze van alle drie kanten beklommen. Gestart in Bedoin, chalet Reynard, Sault (waar om 9.30 uur officiële start was van de grote meute, die 1 keer naar boven ging) naar top, Malaucene, top, chalet Reynard en weer naar de top. Op deze wijze voelt de klim vanuit Malaucene het zwaarst aan. Bedoin-chalet Reynard:1.16 ; Sault -top: 1.35; Malaucene - top 1.56; chalet Reynard -top 0.24 (ik had nog wat over). Leeftijd 55 jaar, gewicht 91 kilo. Het ging erg goed die dag! Genieten voor het goede doel!

Henk op 30 August 2015 om 21:28

Ben met zoon Mark en broer Theo op 25 augustus toegetreden tot de club van de malloten, alleen niet officieel. Ook wij zij in Bedoin begonnen, daarna Malaucene en tenslotte de beklimming vanuit Sault. Een zware, maar prachtige dag mede dankzij het goede weer. Alleen op de laatste klim hadden we stevige wind tegen vanaf Chalet Reynard. Genoeg eten, drinken en rusten is het advies van een 61-jarige fietser. Daarnaast helpt veel trainen vooraf natuurlijk erg veel en is ook een laag lichaamsgewicht een voordeel. Veel plezier als je een poging waagt!

Peter op 17 July 2014 om 00:56

Eergisteren (15/7/2014) een malloot geworden. Tips: - kies een dag met goed weer; - vertrek vroeg; - doe het kalm aan; - eet genoeg. En hou Sault voor de derde beklimming, natuurlijk. Fantastische dag.

Jan Mengers op 07 July 2014 om 10:23

Ben met 6 andere deelnemers ook malloot geworden op 14-06-2014. Rolstoelfiets voor de zorgboerderij is nu een feit. Was een leuke maar erg zware dag.

Leon Kamperman op 09 June 2014 om 23:32

Aanstaande zaterdag 14-6-2014 de Cingle du Mont Ventoux op het programma staan. Met nog 6aanstaande malloten gaan we proberen om een Rolstoelfiets bij elkaar te fietsen voor een plaatselijke Zorgboerderij.

Dennis Jansen op 09 June 2014 om 15:55

De Cinglé du Mont Ventoux afgelopen 6 mei 2014 gereden. En werkelijk waar een geweldig mooie tocht om weer eens te doen. De 3 flanken beklimmen en afdalen op één dag is een heerlijke uitdaging voor jezelf. Een goede tip is om vroeg en rustig van start te gaan en een dag uit te zoeken dat de temperatuur aangenaam is en er ook niet veel verkeer is. Want deze elementen hebben voor mij deze tocht tot een onvergetelijke dag gemaakt en een eervolle vermelding op de website van de beruchte club der 'malloten'.

Alex op 17 April 2014 om 12:34

Ik reed de Cinglé in 2004. Ik was vanaf huis (Utrecht) naar de kale berg gefietst, op een hybridefiets met bagage. Deze rit was een goede training want er moest onderweg regelmatig worden geklommen. Op deze ca. 20 kg zware fiets zonder bagage de 3 beklimmingen gedaan. Het laatste deel van de laatste beklimming was loodzwaar. Tip: ga niet te hard van start; doseren! Lees meer tips op De Kale Berg: http://www.dekaleberg.nl/voorbereiding2/tips-voor-de-beklimming En voor wie de Cinglé en Galérien nog niet genoeg zijn: er zijn ook nog de Bicinglé, Diable en Cannibale. En voor de mountainbiker de Forestier en Grandonneur. Zie http://www.dekaleberg.nl/uitdagingen