Hoogteprofiel beklimming Stockeu

De Stockeu is hoort zonder discussie bij de moeilijkste beklimmingen van België. Voor velen zelfs de moeilijkste. Het zal niemand verbazen dat dit de favoriete beklimming van Eddy Merckx was tijdens Luik Bastenaken Luik. Deze klim zorgt voor een waar slachtveld onder wielrenners. Dit komt door de moordende stijgingspercentages onderin de beklimming. Hele stukken zit de beklimming boven de ongelofelijk zware 20%. Over 200 meter lengte gemeten klimt deze heuvel zelfs gemiddeld 19%.

In Luik-Bastanaken-Luik wordt slechts een gedeelte van de beklimming genomen. De profs komen de Wanneranval afgedondert en slaan dan scherp rechtsaf direct te Stockeu op. Na ongeveer 1100 meter slaan de renners bij het standbeeld van Eddy Merckx linksaf. Zonde, want de beklimming stijgt nog ruim een kilometer sterk door.

De beklimming start in Stavelot, net voorbij de brug over de Warche. Daar sla je meteen het smalle straatje Stockeu in. Direct wordt duidelijk dat dit geen makkelijke beklimming gaat worden. Je klimt hier tussen de huizen door, als de weg naar rechts afbuigt beginnen de percentages op te lopen. Neem nog even goed adem, want het echt werk moet nog beginnen.

Houd bij de splitsing links aan. Aan beide kanten van de weg staat een rijtje bomen. De stijgingspercentages lopen nu extreem snel op. Zodra je het korte stukje bos in rijdt ga je 200 meter lang een strijd aan met de percentages rond de 20 procent.

Als je het kleine bos uitrijd begint het iets minder steil te worden. Maar veel wielrenners komen na dit geweld niet verder dan harken. Na 300 meter bereik je het standbeeld van Eddy. We er genoeg van heeft kan hier linksaf direct na Stavelot afdalen (gevaarlijke afdaling!). Wie de kracht heeft om door te fietsen zal zeker niet teleurgesteld worden. Nergens komen er nog extreem steile stukken, maar pijn doet het zeker. Gelukkig heb je prachtige vergezichten.


25 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#1 van 52 rondom Spa & Stavelot

#2 van 121 in Ardennen

#2 van 292 in België

#296 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Stockeu? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Erik op 16 juli 2017 om 23:46

De eerste 50 meter van het asfalt liggen er op dit moment uit (16/7/2017), even hobbelen over wat keien.

milan op 04 juli 2017 om 12:24

heel erg zwaar! hij begint meteen steil en gaat in het bos wel 3x kort boven de 22. natuurlijk zonde om bij het standbeeld van Eddy Merckx links af te slaan, klimt nog 1 km door . je kunt deze klim ook heel goed combineren met de Wanneranval.

Jerre op 03 november 2016 om 16:31

Zoveel klimmen heb ik nog niet gedaan in de Ardenne maar de Stockeu is misschien wel de zwaarste. Vooral het eerste deel moet je echt op karakter doen. In het midden is het wat minder steil maar recupereren kan niet. Hoewel het einde minder stijl is als het begin is het toch terug afzien tot aan de top. De Haussire wordt als zwaarder bestempeld maar omdat daar minder echt moordend steile stukken in zitten en je ook stukken hebt waar je even de benen wat rust kan geven, vind ik de Stockeu zeker even zwaar.

Dario op 30 september 2016 om 22:59

Mooie klim zeg! Zeker voor herhaling vatbaar!

Ronald Brugmans op 18 augustus 2016 om 15:57

Wat een beest is deze klim! Heb hem vandaag 5x beklommen.

Ronald Brugmans op 18 augustus 2016 om 15:28

Wat een beest is deze klim! Heb hem vandaag 5x beklommen.

Jan op 17 juni 2016 om 09:56

Ter info: de Warche stroomt niet door Stavelot, dat is een hogere zijrivier van de Ambleve. Die stroomt dan weer wel door Stavelot.

Jan op 17 juni 2016 om 09:39

Ter info: de Warche stroomt niet door Stavelot, dat is een hogere zijrivier van de Ambleve. Die stroomt dan weer wel door Stavelot.

Karlo op 30 april 2016 om 18:53

Aan het begin zou ik alvast in je eigen tempo komen. Bij het bord van het einde van stavelot wordt de weg steiler, bij de steile hobbel is het wegdek echt heel slecht! Bij het standbeeld van Eddy Merckx kun je echt trots op jezelf zijn. Helaas zijn veel andere wielrenners die ook genieten van deze mooie klim. De tip is om weer te dalen tot het centrum van stavelot en daar lekker te lunchen. Als je boven bij de stockeu bent, denk je, deze klim is nog net goed te doen, maar alleen maar als je deze rustig op gereden bent. Echt een prachtige beklimming. Klimtijd bedankt voor deze leuke tip.

Rienk op 12 maart 2015 om 22:11

Afgelopen week een paar keer gedaan tijdens een weekje vakantie in de omgeving Stavelot. Klim is pittig, maar toch prima te doen. Blijf toch mytisch. Zeker niet terugkeren na een salut aan Eddy (dan doe je de stockeu te kort), maar doorrijden tot boven (bij het bordje Col de Stockeu). Na het monument wordt de weg slechter, het uitzicht mooier, heeft de wind vrij spel en blijft de weg gevoelig doorstijgen. Kortom genoeg reden om nog ff voorover te gaan liggen op je stuur. Tip: Ik heb 'm een keer gedaan na de wanne (dus vanuit grand halleux naar wanne, dan afdalen en vervolgens de stockeu). Dat is ook de LBL route en n leuke combinatie.

Eddy op 07 oktober 2014 om 18:16

Gisteren beklommen. Pittige klim maar is wel goed te doen omdat het steile deel niet erg lang is Dan is er nog een mooi lang stuk naar boven na het monument dat je zeker niet moet overslaan. Prachtige hefstdag in de Ardennen gisteren.

edwin op 22 september 2014 om 22:33

Prachtige klim. Pittig maar te doen. Overigens aan Wout: mijn idee dat je beter aan historische gronden niet te veel moet doen.

Vincent op 11 september 2014 om 22:11

Je kunt 'm ook via de Chemin du Chateau doen. Iets langer en daardoor minder steil tot aan het monument van Eddy. Hij is echt taai, maar wel erg vet om te doen. Overigens zit 600 meter voorbij de top een leuke gite. Die praktisch op de route van de Cote du Werhai zit.

John Nagelkerken op 01 juni 2014 om 22:26

Vandaag is mijn kleindochter van 12 met haar vader omhoog gereden tot aan het monument van Eddy Merckx en weer afgedaald, 2,5 km in 12.40. Niets gelopen, wel twee keer gestopt om iets te drinken. Een bikkel!!!

Tackel op 04 mei 2014 om 23:53

Vandaag gedaan met de club. Het zwaarste dat ik al gedaan heb. Maar een echte believer. Deze moet je gedaan hebben. Tackel.

Nanda M. Bakker op 30 april 2014 om 10:16

Was een makkie voor mij, m'n vriend daarentegen haakte al na 300 m af (de slapjanus)

Eric H op 30 april 2014 om 10:13

Niet te doen !!

Don op 20 april 2014 om 23:46

Wat een geweldige klim! Asfalt zo strak als een biljarttafel van Stavelot tot aan het beeld van Eddy. Steil steiler steils en pas na het beeld wordt de weg slechter en de klim luwer.

Martijn op 11 december 2013 om 12:05

@Wout toen ik hem begin 2012 fietste was het wegdek nog prima te doen. Een tapijtje is het niet, maar erger kom ik regelmatig tegen. Als je bij het monument van Eddy Merckx links afslaat de afdaling in (Route de Soumagne) komt je wel terecht op een verschrikkelijk stuk afdaling met kuilen zo diep al badkuipen ;-).

wout op 20 oktober 2013 om 00:21

Ik weet niet wat jullie verstaan onder goed asfalt, want ik vind het wegdek van de Stockeu knap beroerd. Dat geldt overigens voor meer wegen in de omgeving van Stavelot. Daar mogen die Walen wel eens wat aan doen. Overigens een zware klim.