Hoogteprofiel beklimming Rideux Nord

De Rideux Nord is een absolute topper qua moeilijkheid. Maar deze klim heeft de 'pech' of juist geluk, het is maar hoe je het ziet om in een minder bekend deel van de Ardennen te liggen. Onder de rook van Durbuy kom je namelijk een stuk minder fietsers tegen dan aan de andere kant van de E25. Zonde, want deze beklimming is een parel. De Rideux is bovendien de allereerste helling van België die de term Côte mocht overstijgen en het predikaat Col mocht dragen.

De start van de beklimming ligt op de N806 tussen Bomal en Manhay. Bij de afslag richting Heyd begint de beklimming. Naast een enorme afgraving aan de rechterkant geeft de beklimming direct een eerste klap; 200 meter met gemiddeld 15%. Gelukkig heb je tot aan het dorpje om even bij te komen op wat minder steile stukken.

Bij het inrijden van het dorpje gaan de stijgingspercentages onverbiddelijk weer naar de 10%, de bebouwing geeft dit steile gedeelte extra dimensie. Aan het einde van de weg volg je de weg naar links. Klaar voor het slotakkoord? Het laatste gedeelte van de beklimming kronkelt tegen een steile wand omhoog met percentages rond de 14%, wie al stuk zat valt hier keihard door de mand. Ruim 200 hoogtemeters zitten op de top (bij de parkeerplaats) in de pocket.