Hoogteprofiel beklimming Col de Pontis vanuit de Ubaye

Ben je gek op steile wegen? Ben je gek op haarspeldbochten? Ben je gek op rustige wegen? Op mooie uitzichten? En op authentieke dorpjes? Vind je het niet erg als je je KOM niet haalt omdat je vastzit achter een kudde schapen? Dan zit je op het goede adres op de Pontis. Misschien wel een van Frankrijks mooiste bergcols die helaas vrijwel onbekend is. Vlak naast het Serre Poncon meer draait deze klim steil omhoog. Een absolute aanrader. Maar onderschat deze vijf kilometer niet. Bijna de gehele klim fiets je rond de 10% of steiler!

De klim begint bij een kleine afslag naast de Cimetière d'Ubaye. Mis het bordje en het smalle weggetje niet. Hier rij je de eerste bocht in de schaduw van de bomen. Geniet hiervan want de rest van de klim zul je in de zinderde hitte moeten rijden. De eerste paar honderd meter zijn niet al te steil. Bij de tweede haarspeldbocht weet je al hoe de rest van de klim gaat zijn. Steil. De gemiddelde steilte hangt telkens rond de 10-11% maar de vele korte muren en steile bochten zijn veel steiler dan dat. 

In het begin van deze klim rij je letterlijk van haarspeldbocht naar haarspeldbocht de hoogtemeters schieten onder je door. Dit doet natuurlijk wel pijn aan de benen. Ongeveer halverwege heb je even rust voor zo'n 200 meter. Maar daarna klapt de steilte er nog harder in. Zelfs de bordjes aan de zijkant geven nu 12% aan. Het klopt dat het hier steil is. Maar een groot verschil met de rest van de klim is het niet. Nog iets later rij je door een gehuchtje met vijf huizen, een luie hond en een paar honderd schapen. Erg mooi en authentiek. De klim slingert nog steil door tot zo'n vijfhonderd meter voor het einde van de col; Hier voelt 6 % opeens vlak aan.

Eenmaal op de col kun je het makkelijkste afdalen naar Savines. Helaas is de afdaling op de Pontis onoverzichtelijk, erg steil en liggen er aardig wat stenen (en adders...) op de weg. Pas op de grote weg naar Savines kun je stoppen met remmen. 

Fietsroutes met de Col de Pontis vanuit de Ubaye