Hoogteprofiel beklimming Barrage de Plan d'Aval

Je zou zeggen dat de meeste beklimmingen in de Maurienne overbekend zijn. Maar de mooiste beklimmingen zijn eigenlijk de onbekendste klimmetjes. Want wat te denken van bijvoorbeeld Col du Chaussy, een fantastische mooie klim. Maar ook de klim naar de stuwdam van Plan d'Aval is een echte parel. Geen wereldberoemde klim, maar de klim is heerlijk, rustig en je komt ook nog eens net op de 2000 meter. Meer dan genoeg argumenten om deze klim te doen.

Bij deze klim hebben 'wij' expres niet gekozen voor de kortste weg, dit omdat de klim op deze manier een stuk rustiger en mooier is. Deze klim is sowieso erg mooi, in de eerste kilometers rijd je al langs kasteeltjes en kappeletjes. Eenmaal in het dorpje/skigebied Aussois kom je weer op de 'standaard' route richting het stuwmeer. Aussois is een mooi dorpje waar je in een van de fonteintjes je bidons bij kan vullen of ergens een 'bakkie' koffie kunt pakken. De weg wordt bij het uitrijden van het dorp zeer steil je tikt even de 11 procent aan. 

Na een lange rechte lijn et een alpenweide volgen 'eindelijk' de haarspeldbochten. Gemiddeld hangt de weg tegen de 9 % aan.  Als je hier nog wat energie over hebt zul je zien hoe mooi de omgeving en het uitzicht op de hoogste toppen is. Vanaf kilometer dertien is het afgelopen met de haarspeldbochten, de bomen geven geen schaduw meer en de weg komt even over de 11 procent. Hier wordt