Hoogteprofiel beklimming Torri di Fraele

Rond het Italiaanse Bormio is het zoeken naar de niet al te lange of 'te' moeilijke beklimmingen. De Italiaanse Alpen zijn steil dat moge duidelijk zijn, maar even 'rustig' infietsen of uitfietsen is soms wel zo lekker. Voor dit werk is de Passo Torri di Fraele een echte aanrader. Eigenlijk niet eens zo heel makkelijk, maar een van de eenvoudigere beklimmingen in het gebied. En nog belangrijker qua schoonheid kan deze beklimming zeker meten met de Stelvio en heel veel andere beroemde cols, en dan is het richting die Torri di Fraele ook nog eens eens heel rustig. Alles om echt een fantastische fietstocht te zijn, alleen de wat slechtere weg met veel stenen op het wegdek haalt ietsjes glans van deze beklimming, maar daar heb je alleen last van tijdens de afdaling.

Vanuit Bormio volg je de weg richting Turri Plano, in dit dorp sla je naar rechts af een klein en vrij steil weggetje in, waar de bordje 'Torri di Freale' aangeven. Na een paar honderd meter sla je weer af en zit je op de weg naar de oude torens. Eerst maak je een paar lange halen, waar het stiekem best steil is, om daarna, na een korte 'pauze' door een soort weiland, recht door een rotswand omhoog te fietsen. Fantastisch mooi, de ene haarspeldbocht na de andere, en gemiddeld nooit steiler dan 10 % voor de Italiaanse Alpen rustig peddelen dus.

Het uitzicht op de haarspeldbochten is op zijn minst indrukwekkend te noemen en doet eerlijk gezegd niet onder voor de beroemde haarspeldbocht-tochten zoals de Stelvio en de Torri di Fraele laat de Alpe d'Huez verbleken. De aankomst bovenop na twee korte maar donkere tunneltjes is erg mooi. Twee ruïnes van kasteeltorens bewaken de col. Als je iets doorfietst over een slechte (niet geasfalteerde) weg dan kom je bij een mooi meer uit.



29 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#12 van 14 rondom Lombardije

#22 van 24 in Italiaanse Alpen

#22 van 25 in Italië

#145 van 935 in de gehele ranglijst



Reacties

Wat vind jij van de Torri di Fraele? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Alfred op 17 september 2017 om 19:41

Op donderdag 7 september deze beklimming gedaan direct nadat we vanuit Nederland (3 uur 's nachts vertrokken) aankwamen in Bormio. Prachtige rit! Begint in Bormio en na een stukje stijgen en dalen weg verlaten en richting Torri di Fraele. Met name de tornanti in de laatste kilometers zijn lekker om het klimritme te pakken te krijgen en bieden een fantastisch uitzicht. Boven aangekomen snel wat warmers aan getrokken e