Hoogteprofiel beklimming Côte de Niaster

De Côte de Niaster ligt tussen de wonderschone Chambralles en Côte de Kin. Hoewel de Niaster misschien net iets makkelijker is, doet ze qua schoonheid zeker niet onder haar bij haar buurbeklimmingen. Sterker nog, deze beklimming kronkelt zo mooi naar boven dat veel wielrenners direct verliefd worden. Aywaille lijkt er haar handelsmerk van te hebben gemaakt, misschien wel de mooiste beklimmingen van de Ardennen.

De beklimming start iets ten zuiden van Aywaille. Volg de weg richting Bastogne, net na de Citroën garage is aan de linkerkant van de weg de afslag richting Niaster. Hier begint de beklimming. Twee kilometer lang slingerd de weg omhoog met een gemiddeld percentage van 8%. Door het bochtige parcours is het stijgingspercentage altijd weer anders, voor veel fietsers moeilijk te verteren.

Keer op keer blijven wielrenners zich verbazen over de hoeveelheid bochten. Het blijft maar doorgaan. Eerst is een dalletje tussen de bomen tot uiteindelijk de glooiende grashellingen. Deze beklimming verdient met recht 5 sterren.