Hoogteprofiel beklimming Mont Ventoux

De Ventoux is waarschijnlijk na de Alpe d'Huez de beroemdste fietsberg voor veel Nederlanders en Belgen. Logisch, want de klim is lang, steil en vol met historie. Als de klim nog niet zwaar genoeg is, dan doet de wind er nog een schepje boven op. En als het niet waait dan zorgt de kou of de zinderende hitte wel voor moeilijke omstandigheden. Kortom je krijgt deze 'kale berg' zelden kado. De beklimming van de Ventoux is voor veel (voornamelijk) mannen een uitdaging die ooit gedaan moet worden. Je rijdt hier dan ook nooit alleen. Iedereen schrijft hier zijn eigen heldenverhaal.

De Ventoux doet zijn naam eer aan, het woord vent betekent namelijk wind in het Frans, en stormen kan het op deze top. De berg wordt regelmatig afgesloten omdat het te hard waait. Windsnelheden tot 300 kilometer per uur zijn gemeten. Als die wind het enige was wat de klim zwaar maakt dan 'viel het nog wel mee'. Maar de Mont Ventoux is ook nog eens vreselijk steil en dat voor 20 kilometer, misschien niet continu maar wel meer dan genoeg om het elke wielrenner flink zwaar te maken. En als je net denkt dat het wel mee valt, steekt die wind vast wel weer op!

De Ventoux is de hoogste top in de wijde omtrek. Zijn bijnaam de 'reus van de Provence' is dan ook volledig logisch. Het feit dat deze berg zo hoog boven zijn omgeving staat zorgt ook voor een meteorologisch bijzonder klimaat. Natuurlijk is er die wind, altijd die wind. Maar daarnaast regent het op de Ventoux ook veel, vaak en hard. Reken op zo'n 90 regendagen per jaar met een gemiddelde hoeveelheid regen van maar liefst 1220 mm per jaar. Wolkbreuken met 100 mm neerslag per uur komen elk jaar wel voor. De meeste regen valt aan de oostzijde, de westzijde heeft een veel meer mediterraan klimaat. Deze berg is zijn eentje dus een heel gebergte, en zo voelt dat ook wel als je de berg opfietst.

De Ventoux is op meerdere manieren te beklimmen. De klim vanuit Bédoin is de beroemdste klim van de Ventoux, ruim 21 kilometer. Als het hard waait is dit de zwaarste klim omdat je het langst in het 'maanlandschap' klimt. Verder hangt het af van wat voor een type klimmer je bent of de zijde van Malaucène of Bedoin je het beste ligt.

De eerste paar kilometer vanuit Bedoin beginnen mild. Eenmaal in het bos begint de ellende. Hier klapt de 10 % stijging er goed in, en je verwacht misschien schaduw in dit bos, maar reken eerder drukkende hitte. Om het mooier te maken wordt je vergezeld door duizenden vliegen die er een sport van maken om met wielrenners mee te vliegen. Mocht je ondanks al deze rampspoed oog hebben voor de omgeving, dan zie je een fantastische weg omhoog slingeren (ook heerlijk en behoorlijk overzichtelijk om af te dalen trouwens). Naast deze weg zie je een mooi bos met bijzondere vegetatie. Aardig wat struiken en bomen die op de Ventoux groeien zijn behoorlijk uniek. Net als die weg trouwens, hier geen traditionele haarspeldbochten, de weg lijkt eerder een meanderende rivier.

Eenmaal boven het bos veranderd de omgeving snel in een maanlandschap. Geen enkele boom om je uit de wind te houden. En afhankelijk van die wind gaat de beklimming lekker worden (het is vanaf hier gemiddeld genomen veel minder steil) of een ware hel. Als het je lukt om boven te komen met een flinke 'Ventoux-bries' dan mag je jezelf tot wielrenner ridderen. De laatste kilometer heeft trouwens nog wel een verrassing in petto. Die laatste kilometer is namelijk best steil, vooral het laatste stukje naar de top zelf, waar toeristen en dagjesmensen het zwoegende wielrenners niet makkelijker maken.

Terwijl het in het bos vaak vervelend warm is, is het op de top van Ventoux vaak ijskoud, zelfs in de zomer. Houd hier rekening mee met de kleding die je meepakt. Vanaf de top is het genieten van het uitzicht in de verre omtrek. Na de klim volgt de natuurlijk afdaling, en deze is erg lekker op de Ventoux. Menig wielrenner heeft hier zijn snelheidsrecord gebroken.

Fietsroutes met de Mont Ventoux33 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#1 van 16 rondom Carpentras

#1 van 16 in Provence

#3 van 346 in Frankrijk

#8 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Mont Ventoux? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Danny op 04 April 2017 om 12:27

Eind april 2016 deze berg beklommen. Een mooie klim die veel van je vergt, maar vooral de weersomstandigheden nekte me finaal. Extreem harde wind en een temperatuur van -4,5 graden C maakte het slopend. 2x met wind op kop achterover geblazen en met korte broek en slechts een dun regenjasje over de korte mouwtjes vanaf Reynard veel te koud. Was blij dat mijn gezin mee reed in de auto, zodat ik op de uitgestorven top even uit de ijzige wind kon zitten. Er hingen letterlijk ijspegels van 20 cm horizontaal aan de paaltjes! Geschatte gevoelstemperatuur -30 graden C. Nog nooit zo erg afgezien, maar extra voldaan gevoel toen de top bereikt was. Afdaling geprobeerd vanaf top, maar na 2x met voetjes aan de grond bijna de afgrond in geblazen te zijn, toch maar voor de veiligheid in de auto naar beneden tot Reynard om daar alsnog af te dalen. Alles bij elkaar een geweldige en verschrikkelijke ervaring!!!! Eens maar nooit meer!

Tejay M op 08 March 2017 om 10:08

Vorige week opgereden, als je redelijk getraind bent en op je hartslag rijd dan is ie prima te doen, minder zwaar als verwacht

Cor janssen op 25 February 2017 om 19:50

Heb hem de laatste 3 jaren gereden voor n energiestofwisselings ziekte van uit Bedoin het was n geweldige ervaring die ik niet had willen missen elke keer rond de 2 uur over gedaan

Evert op 05 October 2016 om 16:04

Op vrijdag 30 september met 2 vrienden de beklimming vanuit Bedoin gedaan (2h:04m). Het weer was perfect, 25 graden in Bedoin, weinig wind en boven 13 graden. Was mijn eerste bergbeklimming maar echt een geweldige ervaring! Was met name benieuwd hoe zo'n beklimming te doseren maar dat ging heel erg goed. Een schitterende berg en een fantastisch uitzicht.

Santens patrick op 31 August 2016 om 12:36

Vanmorgen de Ventoux beklommen 1.52h voor de eersrte maal dat ik hem oprijd vanuit Bedoin,goed weer geen vliegen en bijna geen wind.

raymond op 29 August 2016 om 15:51

Een klim die je gedaan moet hebben! In de ochtend bij een graad of 20, als een lang gerekt lint omhoog met allerlei verschillende renners. Jong, oud, heer of dame het maakt niet uit. Afzien in het bos, genieten van het uitzicht in het maanlandschap. Wind !? De twee dagen dat ik naar boven ging was er een aangenaam briesje.

Martin op 13 August 2016 om 20:49

Op woensdag 10 augustus voor het eerst de berg beklommen met de fiets vanuit Bedoin. De wind was boven wel erg stevig > 100 km per uur. Ik ben een ervaren fietser en heb vooraf in Spanje wat klimkilometers gemaakt. Door de wind was de afdaling niet zonder gevaar. Oppassen dus !! Rij je eigen tempo omhoog. Spaar je krachten want hij is lang genoeg en zorg ervoor dat je voldoende drink en eet. Kijk goed naar het weer en ga op tijd als het erg warm is. Succes.

Steven op 01 August 2016 om 00:04

Vandaag wou ik vanuit Bedoin mijn eerste maal de berg beklimmen. Spijtig genoeg was Bedoin deze ochtend om 7u reeds afgesloten voor fietsers wegens een loop marathon. Dan maar met fiets naar Malaucene en daar de klim gestart. Fantastisch gevoel tijdens de rit en nog beter bij aankomst na 2 uur. Er is voor mij maar een gouden tip en dat is uw eigen gevoel volgen en niet trachten iemand versneld in te halen of een passant te volgen. Ik heb constant op hartslag gereden en wel met de nodige inspanning maar zonder problemen boven gekomen. Voldoende drinken en eten is natuurlijk ook een vereiste. Hou dus zeker rekening met evenementen op de Mont Ventoux zodat je zoals ik niet voor een verrassing staat.

gunnar souren op 31 July 2016 om 09:31

Met dochters van 11 en 12 jaar vanuit bedoin naar boven, 39 × 28 ( dochters 34/28), afzien Door de hitte in het bos, hadden na chalet reynard goed weer, geen wind hetgeen enorm zal schelen. 2 uur 3 min. Over gedaan. Gaaf om samen met het gezin te doen.

Freekie op 19 June 2016 om 21:31

Hoi Kevin, Ik ben de Ventoux vanuit Bédoin deze week ook opgefietst. Ik fiets af en toe es maar zeker geen honderden kilometers. De dagen ervoor wat rondgereden in de Provence (Madeleine, col de la Chaine, etc.) om wat spanning op de kuiten te krijgen. Dan de Ventoux op. Vrij zwaar omdat ik achteraan met een 28 reed... Toch ruim 2 uurtjes over gedaan :) Met een goed verzet (32) en wat training gaat het zeker een stuk vlotter!

kevin op 08 June 2016 om 21:28

ik rij deze hemelse berg volgend jaar in de zomer op. iemand tips ivm training enzo?

Marc op 11 May 2016 om 09:40

Afgelopen jaar voor het eerst Mont Ventoux gefietst tijdens evenvement. Super ervaring en wonder boven wonder in top 10 van de 600 deelnemers. Mooiste kant vind ik vanuit Sault. Voorbereiding had ik in dolomieten gedaan, Stelviopass en omgeving. Ik vind hem mooier dan Alpe D'Huez.

Michiel op 07 May 2016 om 21:03

Op 29 april 2016 vanuit Sault naar de top van de Mont Ventoux gereden met mijn zoon van 15 en mijn vader van 73. Mijn vader voor de 6e keer (4x Sault, 1x Bedoin, 1x Malaucène). Mijn zoon en ik nu voor de 2e keer. Afgelopen zomer voor het eerst gedaan. Daarna veel km's gemaakt en veel klimmetjes opgezocht in de omgeving van onze woonplaats, Amerongse Berg, omgeving Doorwerth etc. Dit heeft als resultaat gehad dat ik nu 45 minuten sneller was dan afgelopen zomer. Ook voor de kant van Sault is het aan te bevelen om km's in de benen te hebben en dat je weet in welke verzet je het beste kan fietsen. Mooie ervaring om met 3 generaties op de top te staan.

Michiel op 07 May 2016 om 20:38

Op 29 april 2016 vanuit Sault naar de top van de Mont Ventoux gereden met mijn zoon van 15 en mijn vader van 73. Mijn vader voor de 6e keer (4x Sault, 1x Bedoin, 1x Malaucène). Mijn zoon en ik nu voor de 2e keer. Afgelopen zomer voor het eerst gedaan. Daarna veel km's gemaakt en veel klimmetjes opgezocht in de omgeving van onze woonplaats, Amerongse Berg, omgeving Doorwerth etc. Dit heeft als resultaat gehad dat ik nu 45 minuten sneller was dan afgelopen zomer. Ook voor de kant van Sault is het aan te bevelen om km's in de benen te hebben en dat je weet in welke verzet je het beste kan fietsen. Mooie ervaring om met 3 generaties op de top te staan.

Rob op 07 May 2016 om 17:17

Afgelopen woensdag met m'n vrouw en een fietsmaat vertrokken vanuit ons vakantieadres net buiten Sault en naar de top gefietst. Afgedaald naar Bédoin en weer terug naar de top. Pittig, maar toch goed te doen. Donderdag met fietsmaat en onze beide zoontjes (11 en 12 jaar) weer vanuit Sault naar de top. Beide jongens gehaald! Superknap en supertrots! Vrijdag nog de klim vanuit Malaucène gedaan. Wat een heerlijke Ventoux fietsweek!

Tischo op 02 April 2016 om 19:45

Als ervaren Mont Ventoux beklimmer (>15 x) zeg ik; onderschat deze prachtige (kale)berg niet ! De klim vanaf Bedoin vind ik saai en zwaar is. Persoonlijk vind ik vanaf Malaucene mooier. Vanaf Sault is de klim lang maar mooi en daardoor minder zwaar. Het is echter de kou en de wind en (onverwachte) regen die je na het Chalet (nog 6 km klimmen) kunnen nekken. Ook in de zomermaanden is het tot op de top koud en terug staat wacht je vaak een koude stormachtige afdaling te wachten. Je kunt dit mythisch noemen, maar niet ongevaarlijk als je onervaren bent. Het is in de verste verte niet te vergelijken met de Alpe D'Huez...

Henk op 01 December 2015 om 14:16

In juni 2016 samen met mike, en nog een aantal, de Mount Ventoux bedwingen ;) ;) het verhaal volgt!

Janneke op 21 November 2015 om 16:38

Vorig jaar voor het eerst geprobeerd te beklimmen, helaas niet gelukt. Tot 2 km onder de top gereden, daarna bij het omslaan van een van de bochten door een windvlaag van mijn fiets gewaaid, pijnlijk gevallen en gevaarlijk in de bocht met al die auto's. Ga dit jaar op 10 juni weer proberen in kader Kimmen voor MS, ik hoop dat het me dit keer wel lukt. Ik hoor eigenlijk zelden dat mensen het niet halen, maar ondanks behoorlijk goede conditie en goede fiets behoor ik dus nog niet bij het (helemaal niet selecte) clubje wielrenners, hopelijk dus wel op 10 juni a.s.

Luca op 10 November 2015 om 23:22

Als 14 jarige de mont ventoux beklommen met verzet 34 - 28, zeker aan te raden, nog kleiner is nog beter, mijn tijd was vanuit Bedoin 1u45. Goed te doen, maar goede conditie is zeker nodig.

Jarin Nijhof op 07 October 2015 om 11:38

Prachtige mythische beklimming! Het eerste deel in het bos is in feite zwaarder dan de laatste 6 kilometer, waarbij je de top uiteindelijk al vanaf ver kunt zien en dus vleugels krijgt. Uiteraard ook even gestopt bij het monument van Tom Simpson net voor de top. Aanrader: vanaf de top afdalen naar Malaucene en dan via de Col de Madeleine (niet die in de franse Alpen, maar een vele lichtere versie) terug naar Bedoin; al met al een rondje van zo'n 50 kilometer.

van den rijse dirk op 16 September 2015 om 21:52

ik ben een gewone wielertoerist die 1maal in de week een ritje van een 70km fietst en ben voor deze uitdaging 10kg afgevallen sinds januari en daarbij beginnen 2maal in de week een 12km gaan lopen dus volle goede moed op 13 september de klim vanuit bedoin aangevat met een verzet van 25achter en 30vooraan het heeft bloed zweet en tranen gekost maar de ontlading boven aan de top was iets wat ik nog nooit heb meegemaakt ik ben blij dat ik het gedaan heb alsook voor mijn vrienden van ons clubken geiren bei uit burst wat een weekend

Gerrit Mijnheer op 07 September 2015 om 19:22

Op 5 september 2015 heb ik voor Grootverzettegenkanker de Mont Ventoux vanaf Sault beklommen. In 2013 vanaf Bedoin, ik vond vanaf Sault de klim lichter. Bij Chalet Reynard komt de route van Sault en Bedoin bij elkaar, zodat de laatste 6 km naar de top even zwaar zijn, ik had nu meer kracht over dan in 2013.

Jelle op 31 August 2015 om 20:04

Zorg dat je genoeg overhoudt voor het stuk vanaf Chalet Reynard, dat is echt een killer. Gemiddeld mag het stijgingspercentage lager liggen dan in het bos, sommige stukken gaan toch echt even naar de 11-14%. Als je er dan al een uur tot anderhalf uur op hebt zitten kan je veel verliezen. Deze kant 'loopt' wel gelijkmatiger dan vanuit Malaucene, die klim vond ik echt zwaarder. Stond na 1:43 op de top, had sneller gekund, ware het niet dat de kuiten en de bilspieren vlak na het chalet compleet vastsloegen (au!). Beetje te veel gegeven in het bos.

rudi vermeiren op 12 August 2015 om 22:26

eerste in mijn leven de berg op gereden wel boven geraakt afgezien de verkeerde tandwiel keuze prachtig zicht daar boven prachtige afdaling gedaan nadien

Joost op 30 July 2015 om 17:57

Dit jaar ook weer de Ventoux opgereden. Ik heb de afgelopen 2 jaar veel gefietst, dus mijn verwachtingen lagen wat hoger dan de tijden die ik in het verleden heb gereden (1.52 Bedion en 1.57 Malaucene). De Malaucene zijde ben ik in alle vroegte, rond 6.30, opgereden. Helaas stond er toch een vervelend windje tegen: 1.39. Ik blijf dit de lastigste van de 2 beklimmingen vinden. Twee dagen later was de bekende zijde aan de beurt: Bedoin. Aangezien ik zou vertrekken met een fietsmaatje en beide gezinnen zouden aanmoedigen, vertrokken we pas rond 10.15. De klim liep lekker en om na 1.33 stond ik op de top.

Michel op 23 July 2015 om 19:33

Was goed te doen alleen de 12% was wel zwaar. Begin vooral rustig, niet te hard gaan fietsen op het begin, gewoon rustig aan.

Michel op 23 July 2015 om 19:33

Was goed te doen alleen de 12% was wel zwaar. Begin vooral rustig, niet te hard gaan fietsen op het begin, gewoon rustig aan.

frank den tank op 20 July 2015 om 22:30

mont ventoux 2 maal beklommen vorige week 90 kg en gewoon maar voetballer :-) .1keer malaucene 1h 54 en een keer bedoin 1u 55. Bedoin vond ik persoonlijk lastiger omdat het daar ontzettend warm is en je enorm veel last hebt van die vervelende vliegen... eens boven speelt de wind je parten. ontzettend goed en zalig gevoel als je boven komt !! tips: vertrek vroeg want anders is de warmte niet te doen... en neem genoeg drinken mee ... succes en geniet ervan !!!

Alfred op 07 June 2015 om 23:03

Op 18 mei heb ik hem gefietst vanuit Bédoin. Het is een geweldige ervaring. De afdaling is eveneens een belevenis.

Rogier op 03 June 2015 om 13:57

Beste Huub, Ik ben de grafieken nog even nagelopen. En heb wat kleine aanpassingen gedaan, hierdoor liggen de waardes veel dichter bij elkaar. Maar wij meten de kilometers vanaf de start, en daardoor kunnen er kleine verschillen in de percentages ontstaan omdat elke kilometer een ander begin en eindpunt heeft. Ik heb de wegkwaliteit aangepast. Bedankt voor deze info.

Huub Maas op 03 June 2015 om 10:34

Op 25 mei 2015 heb ik gefietst voor Klimmen tegen MS op de Mont Ventoux. Ter hoogte van chalet Reynard komt de route via Sault en Bedoin bij elkaar en de laatste 6 km naar de top van beide routes zijn dus identiek. Dan moeten dus ook de hellingspercentage in jullie grafieken identiek zijn maar dat zijn ze niet. Verder wordt aangegeven dat het wegdek via Sault slecht is maar dat is in 2014 al voorzien van een nieuw wegdek vanaf Sault helemaal tot aan chalet Reynard. Ook de laatste 6 km naar de top is het wegdek goed ipv slecht. Mvg Huub Maas.

Peter op 10 January 2015 om 22:33

Eerste keer beklommen via Bédoin in 1 h 55 op 50 jarige leeftijd. Was zwaar maar goed te doen als je in vorm bent. Ga zeker nog enkele keren terug.

Rohnny op 21 September 2014 om 11:04

De beklimming gedaan op 8 September vanuit Bedoin.Gouden raad die ik iedereen geef is,begin rustig en goed blijven doseren. Ik heb met een compact gereden (34 vooraan en 30 achteraan) dit is zeker aan te raden. Zorg ook dat je conditie goed is. Mijn tijd was 1h58. Eens boven krijg je een abnormaal gevoel van ontlading en emotie's !! Moet je als wielertoerist gedaan hebben !!

ton op 15 September 2014 om 14:10

Voor de eerste keer gefietst voor het goede doel met een leenfiets van +/_ 30 jaar oud (schakelen nog op de buis) gestart van uit sault naar de top goed te doen. Tweede keer vanuit bedoin gestart zeer zwaar, maar eenmaal boven een geweldig gevoel.

Lieuwe Hoekstra op 23 August 2014 om 20:01

Een super beleving. Heb deze nu en keer of 3 gedaan, maar blijft Leuk. Ook hardlopend gedaan. Ook super. En van bovenaf het mooiste uitzicht wat er is. In éen woord geweldig.

youngcyclist op 17 August 2014 om 20:30

Als 16 jarige beklommen, eerste kilometers erg makkelijk maar je kunt daar beter je krachten sparen voor de daarop volgende 15 kilometer. De laatste 15 kilometer is het constant afzien, maar absoluut haalbaar. Zelf beklommen met een compact en dat ging uitstekend. Al ben je in de provence moet je hem absoluut doen!!!

HJ op 21 July 2014 om 22:45

Vind jij de Mont Ventoux een belevenis, neem dan een keer de moeite de Sommet de Lure, die ruim 50 km oostwaarts ligt en het kleine broertje van de Ventoux wordt genoemd met een hoogte van 1826(top), de pas ligt op 1755 meter. Hij is veel zwaarder dan de tabelletjes laat zien en die vrijwel zeker deze berg onderwaarderen. Afgezien van visueel vrijwel dezefde aanblik van de top, voelt deze beklimming hetzelfde aan. Stijgingspercentages van 9% en hoger zijn aanwezig en het goede nieuws is: de laatste kilometers vlakt het wat af, derhalve goed aankomen. Op mijn metertje een klim van 18.5 km, voorwaar geen kattepis. Doen! Heb zelf de Ventoux meer dan 10 keer van alle zijden mogen beklimmen, de Lure een 3 tal keren. Veel plezier.

wim op 06 July 2014 om 12:15

Een zware maar heel eerlijke berg ,geen conditie -niet oprijden !!!! Moet je als fietser zeker eens gedaan hebben !!

Mieleke op 29 June 2014 om 10:55

Fantastiche col. Die ik al meermalen heb beklommen. Telkens weer een verrassing. Als je hem ooit op rijdt. Begin er rustig aan, en ga niet over je toeren. Het zal je ten goed komen als je al wat kilometers hebt geklommen.

Marinus op 03 May 2014 om 12:27

Mooie klim waar je nooit alleen fiets iedereen moet hem 1 keer gedaan hebben