Hoogteprofiel beklimming Keutenberg

De Keutenberg behoort tot de moeilijkste beklimmingen van Zuid-Limburg en is dé angstgegner van veel wielrenners die een rondje in in de buurt  doen. De reden? De eerste 200 meter slaan je knock-out en daarna zit er niets anders op dan harken naar het gehuchtje Keutenberg. Daarna wordt je nog getrakteerd op honderden meters vals plat. Kortom, alles behalve een gezellige beklimming.

De Keutenberg staat netjes aangegeven op de weg bij Schin op Geul, als je de bordjes mist kun je ook camping Vinkenhof volgen. Op de weg langs de camping zie je 'de Keut' al in de verte liggen. Het is meteen duidelijk dat dit geen makkie gaat worden. Dit is een officieel stiltegebied, maar wie ziet wat gaat komen zal zijn energie zeker niet verspillen aan een luchtig gesprek.

Na een stuk vlak, fiets je na enkele bochten direct tegen een muur aan, zo steil lijkt de Keutenberg. Wie de eerste 200 meter op de fiets blijft zitten komt boven. Ongetrainde wielrenners komen hier niet verder dan wanhopig balanceren. Afstappen is hier geen schande. Het wordt zichtbaar makkelijker, maar de volgende 300 meter naar de huizen doen altijd extreem pijn door het offer dat je al hebt moeten brengen. Er zit niets anders op dan harken naar boven. Op een slechte dag kan dit eindeloos duren. Aangekomen in het gehucht Keutenberg zit het moeilijke gedeelte erop. Fietsers met karakter trekken nog een kleine kilometer vals plat door naar de top. De weg die zich bij de hoeve links bij de weg voegt is de nog net iets moeilijkere (maar totaal onbekende) Doodeman.

Fietsroutes met de Keutenberg33 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#8 van 190 in Zuid-Limburg

#8 van 254 in Nederland

#548 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Keutenberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
milan op 12 August 2016 om 15:31

leuk filmpje maar wat niet klopt, is dat ik als 11 jarige met die nog nooit in limburg had gefietst, en 1 keer amerongse berg op was gegaan 2 kjeer de keutenberg op heb kunne fietsen zonder voetje aan de grond maar in het filmpje word gezegd dat je het dan niet haalt

Fietser op 08 August 2016 om 16:43

Het stuk van 22% is echt niet te doen! Als je dat stuk gehad hebt, is het even 6% en dan weer gemeen omhoog tegen de 16% aan. Maar.... Een mooie klim die als je in de buurt bent echt een keer moet doen!

Maarten op 15 July 2016 om 19:32

Als beginneling in mijn eentje deze pukkel beklommen! Kwam kapot boven, maar zonder voetje op de grond! Super trots en voldaan gevoel nadat je boven bent! Een aanrader!

raymond op 11 April 2016 om 15:27

Gisteren hem voor het eerst op gereden, na alle verhalen en de film van hierboven had ik me goed voorbereid en reed ik toch vrij eenvoudig naar boven en kon ik verder door rijden tot de afdaling. Hij is wel ontzettend gaaf om te rijden. Volgende week weer !

Ferdinand op 18 September 2015 om 23:31

Als amateurtje op voornamelijk vlak gebied was dit een fantastische uitdaging. Strijden voor iedere meter dat eerste stuk, een collega amateur inhalend die was gaan lopen en ik met 10 km er langs. Maar erg tof om dat eens mee te maken, aanrader!

Michael van turenhout op 26 August 2015 om 18:58

Gewoon doen en vol houden is mentaal en voor dat je het weet is het voor bij en heb je een leuke prestatie neer gezet die veel niet aan durven als je met angst er aan begin ga het niet lukken ook jij kunt dit heb dit jaar pas 300 km gefiets na vandaag 385 we hebben de Vaalse berg gedaan de keutel berg en de kauberg was leuke ervaring wel tande bijten

Thomas op 15 August 2015 om 14:42

Als mountainbiker ben ik ook verzot op lastige verharde beklimmingen, en de Keutenberg behoort tot een van m'n favorieten. Het super steile stuk in het begin is net zo uitdagend als een van de vele steile bospaden in het nabijgelegen Gerendal. Fantastische klim, maar niet geschikt om af te dalen.

Ricardo op 09 July 2015 om 22:18

hardlopend de keutenberg op hij was behoorlijk pittig en idd zwaarder dan de Cauberg

Gerlof Gerlofsma op 02 July 2015 om 21:03

Wat een prachtberg. Ga je lekker op stuk over de eerste 400 m. Maar was gelukkig te doen vandaag bedwongen

Miquel op 26 February 2015 om 14:36

Tja, Hendrik, alles is relatief. Wanneer je als profi echt zwaar wilt klimmen, moet je volgens mij de Waalse Ardennen in. Maar voor weinig getrainde amateur-fietsers zoals ik is de Keutenberg zwaar genoeg. Dat stuk van 22 % is bijzonder om eens mee te maken maar gelukkig aan het begin van de klim en maar kort. De eerste 200 meter zijn wel zo steil dat je daarna naar boven blijft harken en eigenlijk pas op het vals plat van 2% weer op adem komt.

Peter op 19 August 2014 om 15:20

Nou van het weekeinde deze en de cauberg gedaan en voor een eiland bewoner met enkel vlakke meters been spieren een stevige klim. Wordt dus trainen op de tacx en de tunnels rondom eiland van Dordt

Hendrik op 23 July 2014 om 15:26

Tja, een kuitenbijtertje. Maar voor een doorgewinterde wielerfanaat, een lachertje. Wél moet ik zeggen, niks voor slapdarmen!!