Hoogteprofiel beklimming Italiaanseweg

De Italiaanseweg is misschien wel de meest verrassende beklimming van Midden Nederland. De autovrij klinkerweg kronkelt door het bos via 2 haarspeldbochten van Kasteel Doorwerth naar het gelijknamige dorp. De weg werd ooit aangelegd door een kasteelheer om zijn kasteel makkelijker te bevoorraden. Door de steilheid van het terrein moest dit via een tweetal bochten gebeuren. De beklimming is daarom bijzonder geliefd bij fietsers en wordt ook regelmatig opgenomen en toertochten. 

De Italiaanseweg ligt net als de wat saaiere Holleweg van Doorwerth aan de Fontainalle, de autoluwe weg aan de rand van uiterwaarden van de Nederrijn. De start van de Italiaanseweg ligt net iets ten oosten van het kasteel. De afslag naar de beklimming is gevaarlijk. Er is geasfalteerd, maar een grote hoeveelheid grint zorgt dat hier regelmatige pijnlijke ongelukken gebeuren!

Eenmaal de Italiaanseweg ingeslagen kun je genieten van een kleine klinkerweg die in alle rust het donkere bos inklimt. Aan het einde van het dalletje maakt de weg een haarspeldbocht. Tot de volgende blijft de weg doorklimmen om daarna langzaam maar zeker prijs te geven. Voor de getrainde fietser een eitje, voor anderen soms net iets te lang. 

Fietsroutes met de Italiaanseweg34 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#3 van 6 rondom Doorwerth & Oosterbeek

#33 van 64 in Midden Nederland

#154 van 254 in Nederland

#813 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Italiaanseweg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Fred op 20 juni 2017 om 10:22

leuke klim opgenomen in flipjes toertocht, classico boretti en nog meer. ook gewoon leuk om met de greb