Hoogteprofiel beklimming Grand Ballon

Wat maakt deze beklimming vanuit Moosch nu dé variant van de Grand Ballon, terwijl de versie vanuit Cernay moeilijker is? Het antwoord is simpel; dit is de moeilijkste beklimming naar de top van de Grand Ballon zonder tussentijdse afdaling. Geen ruimte voor herstel dus. Deze variant van de Grand Ballon bestaat uit lange stukken die net onder de 10% liggen. In tegenstelling tot veel andere constante beklimmingen in de Vogezen, is dit net een paar procent steiler. En die paar precentjes doen bij veel fietsers exponentieel meer pijn.

De beklimming start in Moosch bij de afslag richting Geishouse. De eerste kilometer kronkelen onder plezante stijgingspercentages door een bos omhoog. Net voor Geishouse laat je het bos achter je en kun je genieten van de prachtige vergezichten. Net voor het uitrijden van het dorp pak je bij het bushokje de weg schuin naar rechtsachter. De top van de Grand Ballon staat hier aangegeven op een houten bord in plaats van de gebruikelijke richtingaanwijzers.

De top is nu nog ruim 7 kilometer verder, maar het moeilijkste begint nu. De weg wordt kleiner en slechter van kwaliteit. Vooral het eerste gedeelte dat rechtuit gaat is pittig. Daarna draait het weggetje het bos in en kronkelt onder afwisselende omhoog. Wie van constante beklimmingen houdt kan hier helemaal kapot gaan. Na het bos volgt een kort steil stuk richting Haag, een t-splisting met een Auberge. Wie zijn laatste sprintkrachten heeft gebruikt om bij de auberge te komen komt zichtzelf goed tegen, want de echte top ligt nog ruim een kilometer verder rechtsaf!


26 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#2 van 34 rondom Grote Vogezen

#2 van 35 in Vogezen

#73 van 346 in Frankrijk

#101 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Grand Ballon? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
ERIK op 01 augustus 2017 om 19:49

Het wegdek op de route vanuit Moosch is tussen Geishouse en de top erg slecht. Veel gaten en los zand of grind. Wij hebben deze kant afgedaald en dat kan alleen heel voorzichtig.

Tom Smeets op 24 juli 2017 om 08:32

Lokale mensen nemen meestal de variant via Willer sur Thur, en nu weet ik ook waarom: deze variant vanuit Moosch heeft een erbarmelijk slecht wegdek (juli 2017), je kan zelfs niet om de gaten heen rijden. Ik zou iedereen met een racefiets dan ook aanraden deze weg te vermijden...

Robert op 15 mei 2017 om 16:17

Afgelopen weekend 13-5-17 de beklimming van Moosch gedaan. Dat deze weg slecht is dat is een understatement. De weg is heel erg slecht. Er is vanaf 2006 geen onderhoud meer gepleegd vermeldt het bord. Het is slalommen tussen de gaten en het losgelaten asfalt. Dit geeft de beklimmen meer het gevoel van 12%-15% dan de vermeldde maximale 10%

Koen Miseur op 30 april 2017 om 21:51

Slecht wegdek is een understatement, eerlijk deze kant van de Grand Ballon is een a