Hoogteprofiel beklimming Passo Gavia

De Gavia moet concurreren met de Stelvio die hemelsbreed op een steenworp afstand ligt. Qua bekendheid delft deze col duidelijk het onderspit, maar de Gavia moet je zeker ook gedaan hebben als je in de buurt zit. De klim is mooi, je begint tussen mooie groene alpenweides en dennenbossen om in het echte hooggebergte te eindigen met fantastisch uitzicht op vele hoge toppen om je heen. En het grootste voordeel ten opzichte van de Stelvio, het is hier relatief rustig. 

De Gavia is beroemd en berucht. De Gavia heeft deze beruchte status zeker gekregen dankzij de Giro D'Italie, want bijna elke keer als deze col erin zat vochten de wielrenners zich een weg omhoog tussen meters hoge muren van sneeuw. Maar ook midden in de zomer zal je hier op de col vaak nog sneeuw zien liggen. Dat samen met het gegeven dat de weg af en toe meer op een mountainbikepad lijkt maakt deze klim berucht. Een avontuur is het zeker.

De klim van de Gavia is niet te missen en goed aangegeven. De echte klim start in Ponte di LEgno, maar het is zeker aan te raden om te beginnen in het doprje Edolo, dan heb je een lekkere en mooie opwarmer naar de voet van de klim. Eenmaal in Ponte di Legno begint het redelijk rustig, een stukje klimmen, een stukje dalen, niet al te warm want de weg loopt langs een riviertje. Goed om even de benen los te draaien.

Vanaf Sant Apollonia gaat het goed los. In een aantal haarspeldbochten loopt de weg steil omhoog. Eerst tussen de bomen die wat beschutting geven maar daarna door groene en steile alpenweides. Na deze serie haarspeldbochten loopt de weg vrij steil door de flank van de berg door. Om slechts aan het einde van de klim nog een paar bochten te maken. Een paar kilometer voor de top moet je door een zeer donkere tunnel met erg matig wegdek. Reflecterende kleding en (beter nog) een lampje verhogen de veiligheid hier enorm. Na de tunnel loopt het slechte wegdek door tot aan de vaak besneeuwde col.

Fietsroutes met de Passo Gavia


18 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#3 van 14 rondom Lombardije

#7 van 24 in Italiaanse Alpen

#7 van 25 in Italië

#23 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Passo Gavia? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Thomas op 17 januari 2017 om 16:00

In 2004 en 2005 gereden vanaf Peio (via Passo Tonale en Ponte di Legno). Klim is zwaar maar schitterend. Het fysieke afzien wordt mogelijk gemaakt door de waanzinnige omgeving met bos, steile alpenweides en sneeuw. Wegdek is in de laatste kilometers slecht, maar niet erg storend. Zo mooi als de klim was, zo vreselijk vond ik de afdaling (naar Ponte di Legno). Steil, smal, krappe bochten, diepe afgrond en dat wegdek... Maar ik zou hem zo nog een keer doen! Qua verkeer trouwens goed. Vrijwel geen autoverkeer. Op mooie dagen wel wat motorrijders, maar lang niet zoveel als op de Stevio.

Jurgen op 14 december 2016 om 12:08

Mooie klim! Vooral in de laatste kilometers slecht wegdek, maar zolang je naar boven fietst maakt dat niet zoveel uit! ;-)

Hubert op 21 september 2016 om 10:30

Klim gedaan in de regen. Beetje Gavia weer dus. Om warm te rijden de Passo del Tonale gefietst vanaf de voet van de Gavia is deze circa 8 km. Weg is op bepaalde delen, vooral de laatste km tot de top zeer slecht. Ook in de Galleria (tunnel) is de weg heel slecht. zelfs met