Hoogteprofiel beklimming Col du Galibier vanaf de Lautaret

De Galibier is een grote, een hele grote naam. De zijde van de Col de Lautaret is de makkelijke en korte zijde, alhoewel je moet eerst de Lautaret op. En, niet de minste-geringste wielrenners hebben zich op deze zijde van de Galibier helemaal opgeblazen. Denk ook terug aan de Tour ettape waar Evans in zijn eentje, met zijn mijnwerkersgezicht, de achterstand naar Andy Schleck helemaal terug reed. Dat kan natuurlijk niet als de beklimming niet steil en zwaar is. De beklimming van de Galibier is kort maar krachtig. In vergelijking met de Maurienne zijde is deze beklimming bijna eenvoudig te noemen maar dat zegt misschien meer over hoe zwaar de andere zijde is.

Vanaf de col de Lautaret verlaat je de doorgaande route nationaal. Door een groene Alpenweides maakt de weg een aantal flinke en lange bochten. Het is meteen steil, maar het uitzicht op de reusachtige bergtoppen van het Oisans massief maakt veel goed. Als je tenminste de kracht hebt om ernaar te kijken.

Als de weg de andere kant op draait verandert het uitzicht meteen, van ijzige en hoge Alpen toppen lijk je bijna in de Dolomieten te rijden. Rode en oranje rotswanden en laag in het dal de stad Briançon. Met dit uitzicht zou je bijna vergeten dat je een zware col aan het klimmen bent. Het wordt dan ook even wat minder steil en als je eenmaal het dal van de col zelf indraait valt de wind die in het begin van de klim je vaak parten speelt helemaal weg.

De weg slingert langs de rotswand, verwacht hier geen haarspeld bochten. Eenmaal over een soort van bruggetje, diep in het dal gaat het weer echt steil omhoog. Je draait weer om een berg heen en dan zie je opeens het einde van de klim voor je. De laatste twee bochten zijn zo steil dat je niet de eerste zal zijn die zich afvraagt of dat de weg echt wel is. De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat is op de Galibier zeker zo. Dat je op de top een fantastisch uitzicht hebt zal je de eerste minuten na aankomst een worst wezen.

De Col du Galibier is de scheidslijn tussen de koelere Savoie en de Zuidelijke Hautes Alpes. Dit betekent dat het op de col vaak ijzig koud kan zijn zelfs als het aan de Lautaret zijde nog lekker weer is. ook kan slecht weer opeens opkomen. Hou hier met je kleding rekening mee.25 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#18 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#103 van 155 in Franse Alpen

#177 van 346 in Frankrijk

#214 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Galibier vanaf de Lautaret? Laat hieronder je ervaring of tips achter.