Hoogteprofiel beklimming Côte de Neuville

De Côte de Neuville wordt door de ligging tussen de beklimmingen van de Haute Levée/Côte d'Amermont aan de ene kant en de Rosier Est aan de andere kant maar weinig beklommen. Veel wielrenners hebben deze beklimming al dan niet onbewust afgedaald. In die afdaling wordt meteen duidelijk dat de Côte de Neuville niet heel erg onderdoet aan de eerder genoemde beklimmingen.

De beklimming start in het stille en mooie gehucht Ruy. Volg de grote weg richting Francorchamps. Na tweehonderd meter heb je zicht op de steilste skipiste van België. Na de dubbele bocht zet de beklimming serieus in en klimt met een gemiddelde van 5% langs de berg omhoog naar het gehucht Neuville. Bij het binnenrijden van het dorp direct rechtsaf bij het witte huis. 

De weg wordt kleiner en deze afsteek zet een serieus goede steilheid in. Het dorp maakt plaats voor een mooi bos. De komende 400 meter kronkelen onder gemiddeld 10% naar boven, maar er zitten korte pieken in tot 16%. Al met al is de Côte de Neuville een ondergewaardeerde beklimming.