Hoogteprofiel beklimming Col du Tourmalet vanuit Luz Saint Sauveur

Weinig bochten en behoorlijk steil, zo is deze zijde van de Tourmalet in, een zin te beschrijven. Voeg daar aan toe een fantastiusch uitzicht, kuddes met schapen op en langs de weg, mooie Alpenweides en een col van naam, dan weet je: een klim die gedaan moet hebben.

De col is makkelijk te vinden, hij staat goed aangegeven en hoeft slechts de andere wielrenners te volgen die ook richting de hoogste col van de Pyreneeën vertrekken. Deze zijde is de langste zijde en de makkelijkste, alhoewel de laatste kilometer zeer steil is en na 19 kilomter doet dat pijn! Het uitzicht aan deze zijde is misschien nog wel mooier dan aan de andere kant, je hebt het idee recht op de Pic du Midi af te rijden. Gelukkig is dat niet het echte doel, want die 900 extra meters zou de klim onmogelijk maken. 

Zoals elke hoge col is het bij deze col ook opletten op het weer. Het is zomaar mogelijk dat de mussen van het dak vallen in 'Luz' en dat het op de top sneeuwt. Ondanks de 'lage' ligging in vergelijking met de allerhoogste Alpencols moet deze col worden benaderd als hooggebergte.

 21 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#2 van 19 rondom Lourdes

#2 van 33 in Pyreneeën

#16 van 346 in Frankrijk

#24 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Tourmalet vanuit Luz Saint Sauveur? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Johan-Paul op 14 september 2017 om 22:12

Prachtige beklimming. Wel pittig als mountainbiker, op een gehuurde racefiets, bij Ardiden Velos, compleet met schoenen en helm. Stukje na Bareges valt tegen, net niet op de helft. Daarna is het aftellen. Pak je rust op de kleine stukjes van 5% of in een vlakke haarspeldbocht. Vanuit Luz-Saint-Saveur gereden.

Gonnny kroon op 18 augustus 2017 om 20:23

Met de auto regelmatig gereden mooie uitzichten. Bewondering voor de wielrenners en de tour.

gordo op 11 augustus 2017 om 10:32

Fantastische klim. Zeer goed wegdek. Zorg dat je in het hoogseizoen vroeg vertrekt dan heb je geen last van auto's en motoren en heb je de berg praktisch voor je alleen. Super ervaring.

Peter op 04 augustus 2017 om 17:16

Vandaag nederig omhoog gefietst voor mijn eerste col. Zwaar en door iedereen ingehaald maar toch voldaan de top bereikt. Een erg mooie route en vond dit mooier dan de