Hoogteprofiel beklimming Col du Tourmalet

Vrij vertaald betekent de Tourmalet zoiets als, de verkeerde weg, de slechte omweg. Water in de mond voor journalisten. Zo ook tijdens de eerste Touretappe die over deze col voerde. Volgens de legende noemde de wielrenners de organisatoren 'moordenaars' en criminelen'. Dit was echter slechts een wielrenners, de meeste renners vonden de klim zwaar maar fantastisch. Iets wat nog steeds zo is en altijd zo zal blijven. Tot nu toe is de Tourmalet de meest gereden col in de Tour de France, 77 keer maar liefst. (2013) Dit heeft voor ons wielrenners het voordeel dat het een klinkende naam is, het nadeel dat je deze weg nooit alleen rijdt. Voor de foto op de top, reken erop dat je in de rij moet.

Het begint rustig op deze beroemde en beruchte bergcol. Net op het moment dat je denkt 'dit valt allemaal wel mee' slaat deze reus keihard toe. Want als het omhoog gaat, gaat het erg steil omhoog. Vanaf kilometer 4 tot en met de laatste kilometer is het heel erg steil en keihard werken. Vanaf La Mongie is het echt afzien.

In de eerste kilometers geven de bomen nog wat beschutting, hoe hoger je komt hoe zwaarder het wordt. Deze col, als hoogste van de Pyreneeën heeft landschappelijk een fantastisch einde. Mooie Alpenweiden en een fantastisch uitzicht van de omhoog slingerende weg. Maar de vraag is om je tijdens de lange stukken van de rond de 9 en 10 procent daar echt van kunt genieten.

Al met al een col om nooit te vergeten.


19 accommdaties in de buurt


Ranglijst

#5 van 19 rondom Lourdes

#5 van 33 in Pyreneeën

#22 van 346 in Frankrijk

#32 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Tourmalet? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Leon De Meester op 21 juli 2017 om 20:36

Mooie Alpenweiden en een fantastisch uitzicht van de omhoog slingerende weg. Maar de vraag is om je tijdens de lange stukken van de rond de 9 en 10 procent daar echt van kunt genieten. Al met al een col om nooit te vergeten. Alpenweiden, moet dat niet zijn ... ??

Torino op 26 juni 2017 om 16:50

fantastische berg met mooi uitzicht. Het is inderdaad aansluiten op de top.

Jasper op 09 augustus 2016 om 13:58

Op 4 augustus naar boven gereden. Auto in Bagnères de Bigorre gezet. Ik begon met miezerregen, maar wist dat boven de wolken de zon scheen (check webcam van Pic du Midi). Het stuk vanaf de eerste haarspeldbocht (km 9) helemaal naar de top is het aan één stuk steil en is er geen gelegenheid om op adem te komen. Dat maakt de klim mentaal zwaar, zeker als je 'm voor het eerst doet. Vanaf net vóór La Mongie tot erna wordt het allemaal nog een stukkie steiler. Het hielp mij dat je vanaf daar de top ziet liggen. In de laatste 2 kilometer voor de top (en ook in de afdaling) zijn er meestal fotografen actief dus zorg dat je haar goed zit en nog kan glimlachen!

Jamie Verhagen op 05 augustus 2016 om 21:46

Ik ben 13 jaar en heb gisteren voor het eerst de tourmalet beklommen. Ik reedt met nog 8km voor de bo