Hoogteprofiel beklimming Col du Grand Saint Bernard

De Grote Saint Bernard is een mooie, grillige, lange en moeilijke klim. Deze klim start helemaal onder in het dal, in Martigny. Hoe hoger je komt hoe moeilijker de klim wordt. Totaan de tunnel is de weg druk en heb je enkele gevaarlijke tunnels, maar eenmaal langs de parkeerplaats die bij de ingang van deze toltunnel ligt is het genieten op een mooie weg. 

Hospice
Op de top van col staat een Hospice waar nog steeds de beroemde Saint Bernardshonden leven. Naast een meertje en met uitzicht op grote vergletsjerde bergen is deze col de grens tussen de Valle d'Aosta en Wallis. Twee regio's vol met beklimmingen. Iedereen die echter in een van deze twee regio's zit moet zeker de klim van de Grand Saint Bernard doen.

Loom omhoog
Vanuit Martigny knalt de weg eventjes redelijk steil omhoog. Maar al snel gaat de weg loom langs een rivier omhoog. Vals plat maak je meters. Je rijdt langs wat fruitkraampjes (heerlijk fruit en vruchtensap). en voor de eerste 16 kilometer is het allemaal niet zo heel spannend. Maar vanaf dat punt gaat de weg steeds steiler omhoog. Je draait bij Etiez echt het SaintBernard dal in. Vanaf dat moment wordt de weg steeds steiler.  Door steile weilanden slingert de weg omhoog. Behoorlijk geleidelijk. Waar de weilanden namelijk niet ideaal waren voor een mooie strakke weg hebben de Zwitsers g