Hoogteprofiel beklimming Col du Grand Saint Bernard

De Grote Saint Bernard is een mooie, grillige, lange en moeilijke klim. Deze klim start helemaal onder in het dal, in Martigny. Hoe hoger je komt hoe moeilijker de klim wordt. Totaan de tunnel is de weg druk en heb je enkele gevaarlijke tunnels, maar eenmaal langs de parkeerplaats die bij de ingang van deze toltunnel ligt is het genieten op een mooie weg. 

Hospice
Op de top van col staat een Hospice waar nog steeds de beroemde Saint Bernardshonden leven. Naast een meertje en met uitzicht op grote vergletsjerde bergen is deze col de grens tussen de Valle d'Aosta en Wallis. Twee regio's vol met beklimmingen. Iedereen die echter in een van deze twee regio's zit moet zeker de klim van de Grand Saint Bernard doen.

Loom omhoog
Vanuit Martigny knalt de weg eventjes redelijk steil omhoog. Maar al snel gaat de weg loom langs een rivier omhoog. Vals plat maak je meters. Je rijdt langs wat fruitkraampjes (heerlijk fruit en vruchtensap). en voor de eerste 16 kilometer is het allemaal niet zo heel spannend. Maar vanaf dat punt gaat de weg steeds steiler omhoog. Je draait bij Etiez echt het SaintBernard dal in. Vanaf dat moment wordt de weg steeds steiler.  Door steile weilanden slingert de weg omhoog. Behoorlijk geleidelijk. Waar de weilanden namelijk niet ideaal waren voor een mooie strakke weg hebben de Zwitsers gewoon strakke bruggen gebouwd.  De weg wordt steeds steiler totdat je in het best mooie plaatsje van Bourg Saint Pierre komt. Dit is de laatste mogelijkheid om nog wat te eten voordat je echt het hooggebergte in gaat.

De echte klim
Bij de tunnel verlaten de meest haastige auto's en vrachtwagens de weg. Vanaf dat moment wordt het ook snel sneller. Het landschap wordt ook snel echt hooggebergte. In het begin van de zomer zul je vaak langs enorme sneeuwmuren fietsen. Mooie kronkelede stroompjes door fleurige Alpenweides en steile rotsen. Dat is een beetje het idee van deze klim. Als je er tenminste oog voor hebt. Want zeker in de laatste kilometers is het heel erg steil.

Italiaanse motoren
Een minpuntje aan de Col du Grand Saint Bernard zijn de Italiaanse motoren die graag keihard over deze weg omhoog knallen. Levensgevaarlijk en onprettig. Daarom is de klim naar deze col het fijnste op een doordeweekse dag. In het weekend is het verstandiger om de onbekendere cols en beklimmingen in de buurt te doen. 


29 accommdaties in de buurt