Hoogteprofiel beklimming Col de Pailhères vanuit Usson les Bains

De Col de Pailhères hoort bij de grote cols van de Pyreneeën? deze col was al jarenlang bekend bij de locals totdat de col werd ontdekt door de tour-directie. Met een ruime 12 kilomter met een gemiddelde van goed over de zeven procent is dit een zware col, zeker omdat je regelmatig de wind goed tegen hebt.

De schoonheid van de klim maakt echter heel veel goed, een smalle maar goede weg kronkelt door een fantastich landschap omhoog. Eenmaal op de top, welke trouwens net 2000 meter hoog is, 2001 om precies te zijn. Op deze hoogte en met de vaak koele wind die van de Pyreneeën afkomt is het regelmatig niet al te warm op deze top. 

De klim begint na een aantal strakke bochten met verschillende lange en steile 'halen'. Mentaal zwaar klimmen. Maar aan het einde volgen de bochten elkaar weer sneller op waardoor de klim sneller lijkt te gaan. Eenmaal op de top heb je een fantastisch uitzicht op een groot deel van de Pyreneeën. Zeker in het voorjaar als er nog veel sneeuw ligt zeer de moeite waard.