Hoogteprofiel beklimming Col de la Madeleine vanuit Albertville

De Madeleine aan de Albertville zijde is de makkelijke Madeleine, maar dit moet je snel zeggen, want makkelijk is de klim hier ook niet, echt niet. Als je boven komt zullen de benen branden en durf je je bijna niet af te vragen hoe de 'andere' zijde dan wel niet zal zijn.

Makkelijker? Dat is misschien zelfs wel de vraag, want wie graag op ritme omhoog rijdt zal de zijde vanuit de Maurienne stukken prettig vinden, daar is het tenminste continu rond de 9 % steil. Aan de de Albertville zijde schommelt de klim tussen 1 en 9 procent. Voor de ene wielrenner is zo'n passage van 1 procent even lekker ademhalen, terwijl de 'blik op honderd en doorbuffel' fietser misschien liever niet uit zijn ritme gehaald wordt.

Het dal is aan deze zijde ook duidelijk anders. Waar je boven de Maurienne vallei door mooie weilanden omhoog rijdt, zit aan deze zijde meer in en soort van kloof. De weg en de bergen voelt stukken indrukwekkender. Alleen vanwege het uitzicht op al die kloven en hellingen maakt het het waard om de Madeleine ook via deze zijde op te fietsen.