Hoogteprofiel beklimming Col de la Madeleine

De Col de la Madeleine is een klinkende naam voor wielrenners. Logisch want het is een loodzware col. Een typische Maurienne col. Vanuit het vlakke dal wordt je weinig rust gegund. Het gaat vanaf het dorpje La Chambre meteen hard omhoog, over een mooie en weinig brede weg (het wegdek is wel goed). Het is nauwelijks voor te stellen dat er boven deze weg een druk skigebied ligt. In de steile bochten die omhoog slingeren staan borden waar lokale boeren hun waar aan aanbieden, fantastische kazen en goede honing. Maar op de fiets heb je hier waarschijnlijk weinig trek in.

Het is zaak om meteen een goed ritme te vinden want deze col is lang en gelijkmatig. 18 kilometer steil omhoog. Zo'n beetje tussen de 7 en de 9 procent, weinig plekken waar je tot rust kunt komen, maar ook weinig stukken waar het opeens steiler wordt. De ideale klim voor mannen en vrouwen met de lange adem.

Een paar kilometer voor de col is het even slikken, want daar rij je dwars door het skigebied van St Francois Longchamp en zoals zoveel Franse skigebieden is ditgeen romantisch bergdorpje. Zeker in de zomer is het erg lelijk. Gelukkig ben je eenmaal boven dit dorp weer gewoon in de natuur en kun je 'genieten', als je benen dit toelaten, van de rest van de fantastische klim.