Hoogteprofiel beklimming Ceillac

De klim naar Ceillac is een van de grote aanraders tussen Briançon en Embrun. Deze klim ligt net na het dorpje Maison du Roi en gaat omhoog naar een minuscuul skigebiedje en bergdorpje. Landschappelijk is deze weg fantastisch mooi, grote puinhellingen aan een kant, bossen en steile oranje gekleurde rotsen aan de andere kant. Daartussen slingert een in het voorjaar wilde rivier en een super strakke asfaltweg. Verder is het rustig op deze onbekende weg, een stuk rustiger dan op de grote cols in de buurt. Stiekem is deze klim eigenlijk nog wel mooier, maar ja de Tour de France heeft deze route nooit gedaan.

Deze asfaltweg loopt voor 8 kilometer steil omhoog, met een heel aantal strakke haarspeldbochten. Een genot om te fietsen. De eerste bochten geven meteen een goede indruk van de klim: steil zonder echt extreem te zijn. De eerste serie echte haarspeldbochten zijn de droom voor elke bergfietser. Steil en snel achter elkaar. Gewoon heerlijk.

Na een paar series van haarspeldbochten en steile passages rijd je opeens de vlakte van Ceillac in. En daar lijkt de weg zo goed als vlak (nou ja, eerder vals plat). Opeens gaat het fietsen weer vanzelf. Een heerlijke binnenkomer in dit leuke dorpje. Als je niet afslaat naar het dorpje zelf, maar doorrijdt tot het skigebied heb je uitzicht op een fantastisch mooie 300 meter hoge waterval. 

De afdaling hoort qua schoonheid in hetzelfde kaliber als de klim: prachtig. Snel, overzichtelijk en speelse bochten. Topsnelheden kunnen hier redelijk veili